Hvordan unngå mus?

Mus er eksperter på å komme seg inn i hus og hytter, og de er hele tiden på utkikk etter mat. Når mattilgangen ute begynner å forsvinne, leter de etter andre matkilder, og da er det fristende å komme seg innendørs. Den beste måten å unngå mus i huset på er å stoppe dem før de kommer inn.

Her skal vi se på hva du kan gjøre for å hindre musen i å komme inn i huset eller hytten din.

Start utendørs

Mus ser ikke et hus eller en hytte og tenker “Oi, jeg kan finne mat der”. Nei, den tusler rundt etter mat, og den bruker nesen til å snuse opp gode dufter. Problemet med mus i huset oppstår når musa har forvillet seg nær bygningen, og utenfra lukter muligheten for en matbit.

Av den grunn er det viktig å sørge for at musen normalt IKKE kommer i nærheten av huset eller hytta. Dette gjøres ved å holde området rundt huset eller hytta «rent» for ting, fjerne åpenbare matkilder, vannkilder og steder hvor musa kan tenkes å ha det bra.

Hvis du fortsatt har oppdaget mus innendørs, har de kommet inn et sted, og det skal egentlig ikke mer til enn et hull på størrelse med et nøkkelhull. Musen er i stand til å presse seg inn i åpninger ned til bare 6 mm i diameter, noe som er fryktelig lite.

Av den grunn er det viktig å tette alle hull, sprekker og åpninger i vegger, gulv og andre åpninger der de kommer i kontakt. Dette høres kanskje vanskelig ut, men med bruk av de riktige produktene er dette ganske enkelt å gjøre.

Tetningstiltak

Hvis det ikke er åpning i huset eller hytta, kommer heller ikke mus inn. Dermed er det viktigste tiltaket du kan gjøre å sørge for at huset er tett. Mus trenger bare et 6 mm hull eller sprekk for å komme inn, og det er mange potensielle steder slike åpninger kan være.

Det viktigste du kan gjøre for å forhindre at mus kommer inn i huset ditt, er å forsegle det.

Sjekkpunkter mot mus

 • Sikre og tette alle åpninger større enn 6 mm.
 • Bruk finmasket stålnett over hull, ventiler og vinduer som musene får tilgang til.
 • Sørg for at eventuelle sprekker i vegger, dørkarmer eller vindusrammer er forseglet.
 • Tett alle hull som er tilgjengelige langs bakken, inkludert hull som er bak kledning.
 • Spesielt området mellom fundament og kledning er et sted mus ofte kommer inn.
 • Tett alle hull og åpninger som er på taket. For mus er gode klatrere og kan ofte komme seg inn via åpninger i taket.

Bruk en musebørste og stålull

Det kan virke uoverkommelig å tette alle disse områdene for å unngå mus i huset, men med bruk av musebørste, stålull til mus og lignende er det faktisk en ganske overkommelig jobb. Du kan bruke musebørsten mellom kledning og grunnmur, og så kan du tette hele huset eller hytta på svært kort tid. Det fine med musebørster er at de ikke krever noe spesialverktøy, og det er bare å stappe dem mellom kledningen og fundamentet. Disse er så effektive at de også kalles musestopper.

Musebørsten og stålull kan enkelt klemmes mellom røret og hullet røret går i, slik at mus ikke kan komme inn på den måten også.

Er det åpninger i grunnmuren kan du bruke stålnett eller stålull, og lime dette på plass med byggeskum. Det blir som forsterket byggeskum, og mus kan ikke gnage seg gjennom.

Hold hagen ryddig

Mus liker å ha et sted å gjemme seg, og de liker generelt ikke å løpe over åpne områder av frykt for at et dyr skal spise det. Så hvis du unngår å ha mange gjemmesteder i hagen for mus, kommer heller ikke musa i nærheten av bygningen din.

Ha kontroll over gress og planter

Det anbefales å holde gresset kortklippet, og der er en robotgressklipper stort sett veldig fin å bruke. I tillegg anbefales det ikke å ha busker og tette blomsterbed rett ved huset (verken for mus eller maur).

Unngå å stable ting ved siden av huset

Det anbefales også å ikke oppbevare mange ting ved siden av huset, som vedstabler, plankestabler, snøfresere under presenning og lignende. Dette er gode gjemmesteder for mus, og du ønsker ikke å tilby dem den komforten.

Prøv også å unngå å oppbevare ting ved siden av huset der det kan samle seg regnvann. For eksempel bildekk, lekespader og presenninger.

Når du unngår å hjelpe dyrene til å trives i nærheten av huset ditt, unngår du også en del av museproblemet.

Fjern mulige matkilder

Mus, og spesielt rotter, er glad i nedfallsfrukt, dyrefôr, fuglemat og slike ting. Pass på at du ikke har slike strødd rundt i huset. For når de kommer i nærheten av huset på jakt etter mat, er det også lett for dem å bevege seg innendørs.

Bruk binger med riktig lokk slik at mus ikke kan ha et festmåltid inne i bingene, og søk deretter mer mat når bingene er tømt. Det anbefales også å plassere søppelkasser noen meter fra husveggen.

Sjekk deretter innendørs

Sjekk regelmessig

Hvis du har hatt problemer med mus, bør du sjekke jevnlig om nye mus kommer inn i bygget. Spesielt er det viktig å sjekke kjeller og loft ganske regelmessig, da det ofte er her de kommer inn og oppholder seg.

Tips: Musefelle med advarsel

Det kan være en veldig god idé å ha en musefelle med advarsel på slike steder. Det finnes slike musefeller som sender ut et lyd- og eller lyssignal når den har fanget en mus. Fordelen med dette er at du kvitter deg med mus når problemet oppstår, og du har dermed kontroll. Du bør også vurdere å sette opp en rottefelle dersom du mistenker at rotter også kan komme inn.

Stengte innganger inne i huset

Inne i huset bør du sjekke rundt rørpassasjer, og tette dem med stålull eller stålnett. Mange ganger kommer mus inn nettopp fordi det er plass rundt vann og avløpsrør. Det er lett å stappe stålull der inne, og da eliminerer man et problem som kan forårsake mus i huset.

Det er også viktig å sjekke at ristene på bad etc sitter godt på plass, for gnagere, og spesielt rotter, er flinke til å utnytte slike svakheter.

Hindre tilgang til mat og matlukter

Innendørs går det fint an å legge mat i tette bokser, og det gjelder også skinnfôr og mat til andre kjæledyr. Dette både for å hindre at lukten av mat når langt, samt for å gjøre maten mindre tilgjengelig for musene.

Hva gjør du hvis du har mus i huset?

Hvis du nå har fått et hus i mus, så begynn med to ting samtidig.

 1. Start med å gjøre tiltakene nevnt ovenfor her også
 2. fange eller drepe musen i musefeller.

Bli kvitt musen med den musefellen som passer deg best

Elektrisk musefelle

En elektrisk musefelle er genialt hvis du vil at fellen skal brukes til å bli kvitt mus som plager deg nå, og for å kontrollere eventuelle museangrep senere. Den kan stå på hele tiden.

Musefelle med beskyttelsesboks

Ofte når du setter opp musefeller inne, kan det være en risiko for at barn eller kjæledyr kan komme over fellene. Vi løser dette problemet ved å legge fellene i passende bokser. Denne boksen er spesialdesignet med tanke på en felle for å passe inn i boksen. Låsbar med nøkkel for ekstra sikkerhet. Sjekk ut musefellen med beskyttelsesboks.

Musefelle for levende fangst

Vi anbefaler en musefelle når du ikke ønsker å avlive musen. Den er enkel å bruke og den er “ingen berøring”, noe som betyr at du ikke trenger å røre musen for å tømme fellen.

 • Det gjennomsiktige ABS-plasthuset gjør det enkelt å inspisere fellen.
 • Fanger musen i live.
 • Enkel og unik setting, som garanterer fangst – hver gang.
 • Plasser fellen der musene ferdes, under kjøkkenet, langs vegger osv.

Sjekk ut musefellen for live-fangst.

Scroll to Top