Stokkmaur – Bli kvitt dem

Stokkmaur er den største maurtypen i Norge og den kan gjøre store skader på boliger. Den spiser ikke treverket som mat slik mange tror, men den gnager i treverket for å lage seg ganger å bo i.

Stokkmaur holder til overalt, men det er absolutt mest av den i Sør-Norge.

Hvis du har oppdaget stokkmaur så bør du begynne med å bekjempe den, men ofte er det ikke umiddelbar hast. Vi anbefaler likevel at du tar kontakt og kommer i gang med bekjempelsen så snart som mulig. Jo raskere man kommer i gang, jo lettere er det å bekjempe stokkmaur-angrepet. Du kan bruke maurmiddel til å slå ned maurangrepet enkelt.

 

Bli kvitt stokkmaur raskt og enkelt!

Kontakt oss via skjemaet så vil en lokal og godkjent skadedyrtekniker ta kontakt med deg. Du kan få råd om hva du bør gjøre selv, og selvfølgelig hjelp til å bli kvitt maurplagen så raskt som mulig.

Spørs oss også om dette er en sak som kan betales av ditt forsikringsselskap eller ikke.

 

Få lokal hjelp med stokkmaur:

10 + 8 =

stokkmaur bekjempelse

Bekjemp stokkmaur innen rimelig tid

Stokkmaur bruker lang tid på å etablere seg, men de kan ha holdt på ganske lenge før du oppdager dem. Det anbefales derfor å starte bekjempelsen så snart som mulig.

img-2

Bekjempes med målrettet gift

Stokkmaur bekjempes helst med åtegift, der hele hensikten er å få drept dronningen eller dronningene. De fleste sprøytemidler er farligere enn mauren, så vær forsiktig. Det anbefales å bruke fagfolk til å fjerne stokkmaur.

img-3

Bruk lokal godkjent skadedyrtekniker

Når du ønsker å bli kvitt stokkmaurene så bruk en godkjent skadedyrtekniker. Skadedyrhjelp hjelper deg å komme i gang raskt.

Mer om stokkmaur

Det finnes to typer stokkmaur

Det finnes SKOGstokkmaur (Camponotus herculeanus) og JORDstokkmaur (Camponotus ligniperda) som holder til her i Norge. Begge artene er ganske vanlige og aktive i vårt land, men jordstokkmaur er mer varmekjær og holder hovedsaklig til sørover. Disse må ikke forveksles med mindre sukkermaur

Stokkmaur heter stokkmaur fordi de bruker stokker eller annet treverk til bolig. De bygger reir i treverk, og når et maursamfunn er etablert kan det spre seg over større avstander og bestå av mer enn 10 reir. De kan også ha mer enn én dronning. Noen ganger mer enn 15 dronninger.

Viktig: Det er også derfor man må være sikker på at man har klart å avlive alle dronningene, for ellers vil samfunnet klare seg og fortsette å vokse.

Hovedsaklig sprer stokkmaur seg om våren når det blir varmere i luften. Spesielt i perioden fra slutten av mai til begynnelsen av juli er de aktive. Da svermer både hanner og dronninger og prøver å etablere seg nye steder.

Når kolonien er etablert mater arbeider-mauren de nye larvene med honningdugg og insekter. Fra en koloni har blitt etablert til den begynner å produsere nye dronninger og hanner går det gjerne 7 til 10 år.

Når maursamfunnet er etablert kan det leve i veldig mange år, og det kan stadig utvides med flere reir.

Hvis du opplever å finne svermende stokkmaur inne i huset ditt så er det sannsynlig at de har holdt til i huset ditt i mer enn 7 år. Da bør du gjøre noe kjapt.

Skader fra stokkmaur

Stokkmaur er store maur, og de gnager i stykker treverk. Spesielt ille er det bår de går løs på bærende konstruksjoner i gulv, vegger og tak. Da kan de gjøre store skader som gjør at man må rive mye for å komme til bunns i skadene og bygge det opp igjen.

Mange tror at stokkmaur faktisk spiser treverk, men det gjør de ikke. Derimot gnager de seg veier og boliger i treverket. På den måten blir treverket sterkt svekket, og det de har ødelagt må av og til byttes med nytt treverk. Det kommer an på hvor lenge de har holdt til der.

Forebygging

Stokkmaur etablerer seg der den kan, og den er spesielt glad i fuktig treverk. En av de beste måtene å forebygge stokkmaur-angrep på er derfor å sørge for at det ikke er fuktig treverk i huset. Noen ganger betyr det at man bør få til bedre ventilasjon, drenere bedre eller å bruke for eksempel en avfukter i kjelleren.

Alle tiltak som hindrer fuktig og vått treverk er også gode tiltak for å hindre at stokkmaur etablerer seg.

Ut over det er det viktig å holde utemiljøet ryddig, og spesielt inntil huset. Det er best å ikke ha vedstabler, blomsterbedd og andre fine gjememsteder tett inntil veggene.

Tett sprekker der mauren kan finne vei inn i konstruksjonen på huset.

Hvis du etablerer en grusgang rundt huset så har du også oppnådd god beskyttelse da mauren ikke er glad i steiner og grus.

Bilde: Kjetil Fjellheim from Bergen, Norway, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Stokkmaur

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi følger den offsielle skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker {byer}