Insekter inne i bygg i Norge
Det finnes mange typer insekter i Norge som trives inne. Noen er bare plagende, mens andre regnes som skadedyr.
Ekesmpel på ødeleggende insekter er treborende insekter som Stripete Borebille, Husbukk. (Begge best bekjempet med Woodtox). Andre eksempler er Stokkmaur.
Ellers finnes det andre insekter som både kan stikke og spise på mennesker, slik som veggedyr. Mens sølvkre og skjeggkre er stort sett bare irriterende, selv om de kan også spre uhygiensk.
Forskjell på skjeggkre og sølvkre? Likheter og ulikheter
Her er en sammenlikning mellom de to vanlige skadedyrene skjeggkre og sølvkre. Selv om de begge tilhører ordenen Thysanura og deler noen likheter, er det viktig å forstå de spesifikke forskjellene som skiller dem. Vi vil se nærmere på deres…
Skjeggkre
[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”] Trenger du hjelp med å fjerne skjeggkre? Ta kontakt idag! Skjeggkre har økt de siste årene i Norge, noe man ser i de offisielle tallene for skadedyrkontroll. De gjør ingen skade for boligen, men mange…
Bananfluefelle – beste hjemmelagde felle
Har du også fått en liten invasjon av små ekle bananfluer på kjøkkenet ditt? Hver sensommer og høst kommer de inn, og man kan faktisk ikke hindre dem å komme. Men du kan kontrollere dem = holde antall nede. Her er hvordan du…
Fugleloppe
Utseende Mørk brun, nesten svartSammentrykt fra sideneKraftige bakbein2-3 mm lang som voksen Andre Biologi og adferd Fuglelopper lever i fuglereir og har størst aktivitet om våren. For at hunnloppa skal kunne legge egg, må hun suge blod flere ganger av fuglene som bor i…
Svaletege
Utseende Lys gulbrunOval og flattrykt kroppsformLange gulbrune hår på kroppenVingeløs3,5-4 mm lang som voksen Veldig lik veggedyr, men mindre, lysere og med behåring på kroppen Biologi og adferd Svaletege suger blod av fugler og er funnet over hele Sør-Norge. Den forekommer…
Husfly
Utseende Forvinger grå med mørke teg- ningerBakvinger nesten hviteVingespenn 30 mmLarven varierer fra grå til grønnlig eller rødlig Biologi og adferd Husfly tilhører familien nagly, Noctuidae. Husflyet lever utendørs og er funnet nord til Lofoten. Hunnen legger eggene på forsommeren. Larvene lever på…
Støvlus
Hva er støvlus? Støvlus er bittesmå insekter som bare er omtrent 1 til 2 mm lange. De kalles også boklus. Disse kan være en plage da de ofte finnes inne i folks hjem eller kontorer. Lusa er hvite eller brune i fargen og…
Vanlig saksedyr
Utseende BrunrødTydelig klosaks (kraftigst hos hanner) på bakkroppenKorte dekkvinger (flyr ikke)10-16 mm lang som voksen (uten klosaks) Biologi og adferd Saksedyr er meget vanlig over hele Sør-Norge nord til Trøndelag. Saksedyr er nattaktive og gjemmer seg i sprekker og hulrom om dagen. Ofte…
Hussiriss
Utseende Gulbrun med mørke flekkerVinger ligger flatt over ryggenBakre beinpar er hoppebeinHunnen har langt eggleggings- rør15-20 mm lang som voksen Sirisser er nært beslektet med gresshoppe Biologi og adferd Hussirissen er nattaktiv og hannen lokker på hunner med en plystrende lyd. Den stammer…
Tørrfruktsmalmott
Utseende Vinger hvite innerst, rødbrune ytterst, delt av et mørkt båndKropp 8-10 mm, vingespenn 16-20 mmLarven hvit, gul eller grønn med et rødbrunt hode Tørrfruktsmalmott med slitte vinger kan være vanskelig å kjenne igjen. Biologi og adferd I Norge er tørrfruktsmalmott (tidligere kalt…
Melsmalmott
Utseende Gråspraglet med mørke sikksakkformede tverrlinjer og prikkerKropp 10-12 mmVingespenn 20-25 mmLarven lysegrønn, rosa eller hvit Biologi og atferd Melsmalmott (tidligere kalt melmøll) finnes ikke utendørs, men innendørs i hele Norge. Hunnen legger opptil 200 egg i matkilden til larvene. Larvene foretrekker hvetemel,…
Humlebolvoksmott
Utseende Hunnen og hannen er ulikeHunnen gråbrun med en karakteristisk svart flekk midt på hver framvingeHannen lyst grålig med, mørkt sikksakkbånd på framvingeneVingespenn 23-38 mmLarven gul med rødbrunt hode Biologi og adferd Humlebolvoksmott (tidligere kalt humlebolmøll) finnes over hele Sør-Norge. Den er aktiv…
Flatmøll
Utseende Forvinger spraglete brunlig, ofte med tre små hvite prikker med sort ring rundtBakvinger blekeFlateVingespenn 17-25 mm (kan være mindre) Biologi og atferd Flatmøll er vanlig i hele Norge. Hunnen legger egg om våren utendørs på ulike skjermplanter som skvallerkål, sløke, karve, hjorterot,…
Brunhodereirmøll
Utseende Forvinger brune med uregel- messige brune flekkerBakvinger lyse og gulgråLange hårfrynser langs bakkant av vingerVingespenn 11-17 mmLarven hvit med mørkt hode Biologi og atferd I naturen i Norge finner man brunhodereirmøll sør for Trøndelag, men man finner dem over hele landet i…
Klesmøll
Utseende GullglinsendeGylne, oppreiste hår på hodetLengde 5-8 mm, vingespenn 10-17 mmLarven hvit med brunt hode Klesmøll kan lett forveksles med pelsmøll som lever utendørs i Norge og har mindre Biologi og adferd I Norge er klesmøll funnet innendørs i hele landet. Hunnen legger…
Korn- og broket kjukemøll
Utseende Forvinger gråhvite med brune og svarte flekkerBakvinger gråbrune med lange hårfrynser langs bakkantenVingespenn 9-15 mm, kropp 5-8 mm langLarven hvit med gulbrunt hode Artene er svært like av utseende Biologi og atferd I Norge finnes kornkjukemøll (tidligere kalt kornmøll) utendørs i <a…
Loftsfluer
Utseende Mørke og grålige i fargenForkropp tett dekket av gylne, bølgete hårSølvskimrende rutemønster på bakkropp4,5-11 mm lange Biologi og adferd Loftsfluer er en spyflueslekt med 8 arter i Norge. Hunnen legger egg i jorda og larvene lever parasittisk i meitemark eller insektlarver. Etter…
Gullfluer
Utseende Lys metallisk grønn farge på bryst og bakkroppGlatt overflate uten hår4,5-11,5 mmLarven er lys og har «maggot» form Fluer i andre familier, kan være svært like. Biologi og adferd I Norge har vi 9 arter i spyflueslekten gullfluer. Larvene utvikles i åtsler,…
Blå spyfluer
Utseende Mørkfarget med blåglinsende bakkroppKraftige fluer5-14 mm langeLarven er lys og har «maggot» form Biologi og atferd I slekten Calliphora har vi i Norge 7 arter hvorav fire ofte er knyttet til menneskelig aktivitet. Fluelarvene lever av åtsler i naturen, men kan opptre på ulike…
Hjortelusflue
Utseende 4,5-5 mm langFlat og krabbelignendeKraftige klør på beinaKorte antennerVinget, men kaster vingene ved funn av vert Biologi og atferd Hjortelusflue suger blod av elg, rådyr og hjort. Flua lander også ofte på mennesker, men stikker sjelden og kan ikke utvikle seg her….
Vanlig stikkflue
Utseende GråfargetFremoverrettet stikkemunnLarven er hvit, 5-12 mm lang, spiss i hodeenden, tvert avsluttet bak (typisk maggot)6-7 mm lang Biologi og adferd Stikkflue tilhører familien møkkfluer (Muscidae). Larvene lever i gjødsel av gris, hest eller ku, fortrinnsvis iblandet halm eller strø. Den voksne flua…