Mus i hus – Hvordan bli kvitt dem?

Mus er eksperter på å komme seg inn i hus og hytter, og de er stadig på let etter mat. Når mattilgangen ute begynner å bli borte så søker de andre matkilder, og da er det fristende å komme seg innendørs. Den beste måten for hvordan unngå mus i huset er å stoppe den før den kommer inn.

Her skal vi se på hva du kan gjøre for å stoppe musen fra å komme inn i huset ditt, eller i hytten din.

Start utendørs

Mus ser ikke et hus eller en hytte og tenker «Oi, der kan jeg finne mat». Nei, den lusker rundt etter mat, og den bruker nesen til å lukte seg frem til gode dufter. Problemet med mus i hus oppstår når musen har forvillet seg inntil bygningen, og utenfra lukter mulighet for en matbit.

Av den grunn er det viktig å sørge for at musen normalt sett IKKE kommer tett til huset eller hytten. Det gjør man med å holde området rundt huset eller hytten «rene» for ting, fjerne åpenbare matkilder, vannkilder og steder der musen kan tenkes å ha det fint.

Hvis du allikevel har oppdaget mus innendørs så har de kommet seg inn et sted, og det skal faktisk ikke mer til enn et hull på størrelse med et nøkkelhull. Musen klarer å presse seg inn i åpninger ned mot kun 6 mm i diameter, og det er forferdelig lite.

Av den grunn er det viktig å tette alle hull, sprekker og åpninger som er i vegger, gulv og andre åpninger der de kommer til. Dette kan høres vanskelig ut, men med bruk av rette produkter er dette ganske rett frem å gjøre.

Tettetiltak

Hvis det ikke er noen åpning i huset eller hytten, så kommer heller ikke mus seg inn. Dermed er det viktigste tiltaket du kan gjøre er å sørge for at huset er tett. Mus trenger kun ca 6 mm hull eller sprekk for å komme seg inn, og det er mange potensielle steder det kan være slike åpninger.

Det viktigste du gjør for å hindre mus å komme inn i hus er å tette.

Sjekkpunkter mot mus

  • Sikre og tette alle åpninger som er større enn 6 mm.
  • Bruk finmasket stålnetting over hull, ventiler og vinduer som musene kan få tilgang til.
  • Sørg for at eventuelle sprekker i vegger, dørkarmer eller vinduskarmer tettes.
  • Tett alle hull som er tilgjengelig langs med bakken, inkludert hull som er bak kledning.
  • Spesielt området mellom grunnmur og kledning er et sted der mus ofte kommer seg inn.
  • Tett alle hull og åpninger som er på taket. For mus er flinke klatrere og kan mange ganger ta seg inn via åpninger i taket.

Bruk musebørste og stålull

Det kan virke uoverkommelig å tette alle disse områdene for å unngå mus i huset, men med bruk av musebørste, stålull for mus og liknende er det faktisk en ganske overkommelig jobb. Du kan bruke musebørsten mellom kledning og grunnmur, og da kan du tette hele huset eller hytten på ganske kort tid. Det fine med musebørster er at de krever ingen spesialverktøy, og det er bare å stappe den opp mellom klednig og grunnmur. Her kan du lese mer om musebørste er bra eller ikke.

Musebørsten og stålull kan enkelt klemmes fast mellom rør og hullet røret går i, slik at mus ikke kan komme inn den veien også.

Hvis det er åpninger i grunnmuren så kan du bruke stålnetting eller stålull, og lime dette fast med byggskum. Det blir som armert byggskum, og det klarer ikke mus å gnage seg igjennom.

Hold hagen ryddig

Mus liker å ha skjulested, og den liker stort sett ikke å løpe over åpne områder i frykt for at et dyr skal spise den. Så dersom du unngår å ha mange skjulesteder i hagen for mus, så vil musen heller ikke komme tett til bygget ditt.

Ha kontroll på gress og vekster

Det anbefales å holde gresset kortklipt, og der er en robotgressklipper stort sett veldig fint å bruke. I tillegg anbefales det ikke å ha busker og tette blomsterbed helt inntil huset (hverken for mus eller maur).

Unngå å stable ting inntil huset

Det anbefales også å ikke oppbevare mange ting inntil huset, slikt som vedstabler, plankestabler, snøfreser under presenning og liknende. Dette er fine skjulesteder for mus, og du ønsker ikke å tilby dem den komforten.

Prøv også å unngå å lagre ting langs med huset der regnvann kan samle seg opp. For eksempel bildekk, lekespader og presenninger.

Når du unngår å hjelpe dyrene å trives nær huset ditt, så unngår du også en del av museproblemet.

Ta bort mulige matkilder

Mus, og spesielt rotter, er glad i nedfallsfrukt, dyrefor, fuglemat og slike ting. Sørg for å ikke ha slikt strødd rundt huset. For kommer de nær huset i søk etter mat er det også lett for dem å trekke innendørs.

Bruk søppelkasser med ordentlige lokk, slik at mus ikke kan ha en fest inne i søppelkassene, og deretter søke etter mer mat når søppelkassene er tømt. Det anbefales også å plassere søppelkasser noen meter fra husveggen.

Sjekk så innendørs

Sjekk regelmessig

Hvis du har hatt problemer med mus så bør du sjekke regelmessig om det kommer nye mus inn i bygget. Spesielt er det viktig å sjekke kjeller og loft ganske regelmessig, da det ofte er der de kommer seg inn samt oppholder seg.

Tips: Musefelle med varsling

Det kan være en veldig god idé å ha musefelle med varsling på slike steder. Det er slike musefeller som da avgir lyd og eller lyssignal når den har fanget en mus. Fordelen med dette er at da blir du kvitt mus når problemet oppstår, og du har dermed kontroll. Du bør også vurdere å sette opp rottefelle hvis du har mistanke om at det kan komme inn rotter også.

Tette innganger inne i huset

Inne i huset bør du sjekke rundt rørgjennomganger, og tette der med stålull eller stålnetting. Mange ganger kommer mus seg inn via nettopp at det er plass rundt vann- og avløpsrør. Der er det enkelt å stappe nedi stålull, og da eliminerer du et problem som kan gi mus i huset.

Det er også viktig å sjekke at rister på bad etc sitter godt på plass, for gnagere, og spesielt rotter er flinke på å utnytte slike svakheter.

Hindre tilgang til mat og matlukt

Innendørs er det fint å plassere mat i tette bokser, og det gjelder også hudemat og mat til andre kjæledyr. Dette er både for å hindre matlukt å nå langt, samt for å gjøre maten mindre tilgjengelig for musene.

Denne saken om hvordan unngå mus er først publisert på Skadedyrproffen.no og er gjengitt her med tillatelse.

Scroll to Top