Skadedyr

Her er en liste over de mest kjente skadedyrene i Norge. Noen av disse kan du utføre skadedyrkontroll på selv, mens det på andre må brukes insektsmidler som du ikke har lov til å håndtere uten lisens.

Du kan også se underkategorier som gnagereinsekter inneinsekter utemaurbiller og kakerlakker.

Brunrotten, eller Rattus Norvegicus, er en av de vanligste og mest utbredte gnagereartene i verden. Det er et stort skadedyr i mange by- og forstadsområder, og har vært et alvorlig problem for mennesker i alle tider. Denne arten har tilpasset seg nesten alle…

read more

Trenger du  hjelp med å fjerne skjeggkre? Ta kontakt idag! Skjeggkre har økt de siste årene i Norge, noe man ser i de offisielle tallene for skadedyrkontroll. De gjør ingen skade for boligen, men mange opplever det veldig utrygt å ha dem i hus og er bekymret for…

read more

Det mest vanlige kakerlakken i Norge. Den Tyske Kakerlakken er den kakerlakken vi oftest møter som skadedyr i norske hjem. Den trives best på kjøkken i nærhet av matkilder og kan utvikle seg til store mengder i løpet av noen få måneder. Oppdager man denne i sine…

read more

Utseende Runde og lodne (tett behåret)Hovedsakelig sorte, men som oftest også med hvite, gule eller røde bånd på bryst og bakkroppSlikkende munndeler Biologi og adferd Humler finnes over hele landet. I Norge er det funnet 26 arter av såkalt sosiale humler. De aller…

read more

Utseende Loddent behåretHår på øynene (skiller honning- bie fra andre bier)Slikkende munndelerArbeiderne er 12-13 mm langeDronningen er 20 mm lang Ligner ulike arter av villbier. Biologi og adferd Honningbier avles i bikuber. En koloni kan inneholde mange tusen…

read more

Utseende Hovedsakelig farget i svart og gult, men enkelte arter har også noe oransje eller rødbruntSparsomt behåretBitende munndelerArbeiderne er 11-15 mm langeDronningen er 14-19 mm lang Biologi og adferd I Norge er det 13 arter stikkveps. Vanligst i og rundt hus er…

read more

Utseende Nordens største veps, 2-4,5 cmIkke stilk mellom for- og bakkroppHunnen gul med svart bryst og tverrbånd over bakkroppen, langt, spisst eggleggingsrørHannen har rødgul bakkropp med svart ende Biologi og adferd Kjempetreveps er funnet i skogsområder over det…

read more

Utseende Gul til gulbrunTydelig innsnøring mellom første og andre bakkroppsleddTydelig stikkebroddArbeiderne er 2,5-3,2 mm Biologi og adferd Kompostmauren er avhengig av høyere utetemperaturer enn vi har her i landet og overlever kun på steder med forhøyet temperatur….

read more

Utseende Brungul til rødbrun, blankKarakteristiske torner/tagger på ryggenArbeiderne er 3,5-5 mm lange Biologi og adferd Eitermaurene omfatter 13 arter i Norge. Disse maurene har vanligvis små kolonier fra et par hundre til noen tusen arbeidere. De fleste reir har…

read more

Utseende Matt svartFørste antenneledd (det lange) uten utstående hårArbeiderne er 4,5-7 mm Kan lett forveksles med svart jordmaur, men denne har hår på første antenneledd. Biologi og adferd Formica lemani er utbredt i hele landet, men Formica…

read more

Utseende Skinnende svartBredt hode med svakt krummet bakkantArbeiderne er 4-6 mmLukter appelsin når du knuser dem med fingrene Biologi og adferd Svart tremaur er utbredt i Sørøst-Norge fra Aust-Agder og nordover til Hedmark. Svermingen foregår til uregelmessige tider…

read more

Utseende Lysebrun med mørk brun bakkropp og hodeFørste antenneledd (det lange) glatt, uten hårArbeiderne er 3,2-4,5 mmKan forveksles med svart jordmaur. Skilles ved at denne er ensfarget og har hår på første antenneledd.  Biologi og adferd Brun tremaur (tidligere kalt…

read more

Utseende Mørk brun, nesten svartSammentrykt fra sideneKraftige bakbein2-3 mm lang som voksen Andre Biologi og adferd Fuglelopper lever i fuglereir og har størst aktivitet om våren. For at hunnloppa skal kunne legge egg, må hun suge blod flere ganger av fuglene som bor…

read more

Gulløyer

Utseende Lysegrønne eller lysebruneGullglinsende øyneLange antennerGjennomsiktige vinger, ligger i hvile som et tak over kroppenVingespenn 26-29 mmLarven har lange, framoverrettede, sigdformede kjever Biologi og adferd Gulløynene er en familie av nettvinger med 18…

read more

Utseende Lys gulbrunOval og flattrykt kroppsformLange gulbrune hår på kroppenVingeløs3,5-4 mm lang som voksen  Veldig lik veggedyr, men mindre, lysere og med behåring på kroppen Biologi og adferd Svaletege suger blod av fugler og er funnet over hele Sør-Norge….

read more

Utseende Forvinger grå med mørke teg- ningerBakvinger nesten hviteVingespenn 30 mmLarven varierer fra grå til grønnlig eller rødlig Biologi og adferd Husfly tilhører familien nagly, Noctuidae. Husflyet lever utendørs og er funnet nord til Lofoten. Hunnen legger eggene…

read more

Støvlus

Hva er støvlus? Støvlus er bittesmå insekter som bare er omtrent 1 til 2 mm lange. De kalles også boklus. Disse kan være en plage da de ofte finnes inne i folks hjem eller kontorer. Lusa er hvite eller brune i fargen og kan ha eller ikke ha vinger avhengig av den…

read more

Utseende BrunrødTydelig klosaks (kraftigst hos hanner) på bakkroppenKorte dekkvinger (flyr ikke)10-16 mm lang som voksen (uten klosaks) Biologi og adferd Saksedyr er meget vanlig over hele Sør-Norge nord til Trøndelag. Saksedyr er nattaktive og gjemmer seg i sprekker…

read more

Hussiriss

Utseende Gulbrun med mørke flekkerVinger ligger flatt over ryggenBakre beinpar er hoppebeinHunnen har langt eggleggings- rør15-20 mm lang som voksen Sirisser er nært beslektet med gresshoppe Biologi og adferd Hussirissen er nattaktiv og hannen lokker på hunner med en…

read more

Utseende Små, 1-5 mmSpringgaffel under bakkroppen hos mange arterTykke antenner, korte eller langeKort og rund, eller mer langstrakt kropp Kan forveksles med støvlus. Biologi og atferd Vi har over 300 arter av spretthaler i Norge. I naturen lever de fleste spretthaler…

read more

Utseende Svart og hvitt hode, grå rygg og svart underKropp 67-90 cm, hale 11-20 cmAvføringen plasseres i spesielle toalettgroper utenfor hiet samt langs territoriets yttergrenser Biologi og adferd Grevlingen finnes i hele Europa, i Norge finner vi de nordligste…

read more

Utseende Brun med lys flekk på brystetHalen er lang og loddenKropp 36-56 cm, hale 17-28 cmEkskrementer: pølseformet, snodd og trukket ut i en spiss, 8-10 cm lange og vel 1 cm tykke, mørk grå eller svarte, har utpreget moskuslukt Biologi og adferd Mår finns over det…

read more

Røyskatt

Utseende Brun rygg og lys buk om som- meren, vinterpels helhvit med svart haletippKropp 18-31 cm, hale 5-12 cmEkskrementer: pølseformet, fast, snodd og trukket ut i en spiss, oftest 5 mm tykk Biologi og adferd Røyskatt finnes over hele landet. Den er en dyktig klatrer…

read more

Utseende Brun pels, men blanding med rømte oppdrettsmink kan gi innslag av hvitt og svart45-70 cm lang (inkludert halen)Ekskrementer: pølseformet, fast, snodd og trukket ut i en spiss, oftest 6-8 cm lang og 1 cm tykk Biologi og adferd Mink finnes over hele landet. Den…

read more

Utseende Tynn flyvehud mellom forbein, bakbein og haleEkskrementer: minner om muselort, men de er tørre og smuldrer lett opp mellom fingrene. Biologi og adferd I Norge har vi 13 arter. Flaggermus finnes over hele landet. De er hovedsakelig skumrings- og nattaktive,…

read more

Utseende Brun, grå eller sort rygg, lys bukKropp 16-23 cm, hale 18-25 cm (lengre enn kroppen, hårløs, ensfarget mørk)Ekskrementer oftest: ca. 1 cm, sorte, mer buet enn de fra brunrotte Biologi og adferd Svartrotta regnes som utryddet i Norge, men kan dukke opp på nytt…

read more

Utseende Rødbrun rygg, grå sider, lys bukKroppslengde 8-13 cm, hale 3-7 cm (tydelig tofarget), 14-40 gramMindre ører enn husmus og skogmus, snuten er buttEkskrementer: 6-7 mm, sylindriske, avrundete ender Biologi og atferd Klatremus finnes nord til Salten i Nordland….

read more

Rødmus

Utseende Rødbrun rygg, gulbrune sider, oftest gråhvit undersideKroppslengde 8-12 cm, hale 2,5-4 cm (tett håret), 20-40 gramSmå ører, litt butt snuteEkskrementer: 6-7 mm, sylindriske, avrundete ender Biologi og adferd Rødmus finnes fra Salten og nordover. Den har 1-4…

read more

Utseende Brunrød rygg, hvit buk, tydelig gulbrunt brystbånd/flekkKroppslengde 8-13 cm, hale 9-13 cm, 12-55 gramStore øyne og ører. Spissere snute enn husmusEkskrementer: 3-6 mm, spisse ender, oftest svarte Biologi og atferd Storskogmus finnes nord til…

read more

Utseende Gråbrun rygg, gråhvit buk, utydelig gulbrun brystflekkKroppslengde 8-10 cm, hale 7-9 cm, 8-28 gramStore øyne og ører. Spissere snute enn husmusEkskrementer: 3-6 mm, spisse ender, oftest svarte Biologi og adferd Småskogmus finnes nord til Sør-Trøndelag. Den…

read more

Småskogmus

Bli kvitt husmus Det er ikke altid lett å bli kvitt mus når de først har flyttet inn en plass hvor de tydeligvis trives. Får du ikke kastet dem ut selv, kan vi hjelpe. Vi har lang erfaring med bekjempelse av mus i boliger. Husmus utseende Pelsfargen varierer fra brun…

read more

Utseende Pelsfargen kan variere fra lys grå til mørk brun og svartKompakt, rund kropp, ca. 12- 20 cm, opptil 200 gramHalen er 5-11 cmKorte ben og kort snute, de små ørene er som regel gjemt i pelsen Jordrotte biologi og adferd Vånd som ofte blir kalt jordrotte er…

read more

Bydue

Utseende Vanligvis grå kropp med to mørke tverrbånd på vingene. Det forekommer også individer med større eller mindre innslag av hvitt, brunt eller svart. Biologi og adferd Bydue er utbredt over hele landet, og forekommer i nærheten av bygninger og menneskelig…

read more

Utseende Middels store til store fuglerHovedsakelig hvite med grå eller gråsvart rygg og vingeoversider Biologi og adferd I Norge har vi 21 arter. Måker er ofte knyttet til sjø og kyst, men flere arter er i sterkere grad knyttet til jordbruks- og våtmarksområder i…

read more

Utseende Opptil 15 cm langHovedsakelig farget i grå- og bruneHannen har svart halsflekk og hvite Forveksles ofte med pilfink (som har en tydelig svart kinnflekk). Biologi og adferd Gråspurven er utbredt over hele landet. Den er en urban fugl som er sterkt knyttet til…

read more

Utseende Kraftig, dolkformet nebbSkarpe, svært bøyde klør Biologi og atferd Det er 8 arter av spettefugler i Norge. På tegningen er flaggspett vist. Spetter har reir i hulrom som de selv hakker ut i trestammer, unntaksvis i bygninger,  stolper e.l. De…

read more

Buorm

Utseende Opptil 135 cm langKroppsfargen er grå, brungrå eller svartHvite til oransjegule flekker i nakken (flekker kan mangle hos helsvarte individer)Smidig, kryper med mange buktninger i kroppen Biologi og atferd Buormen har sin hovedutbredelse i lavlandet i…

read more

Slettsnok

Utseende Normalt 60-70 cm, men opptil 90 cm er registrertBrun eller grå grunnfargeTo rekker med mørke flekker langs ryggenStor, mørk flekk på hodetRund pupill (skiller den fra hoggorm) Biologi og adferd Slettsnoken regnes for å være en sårbar og forholdsvis sparsomt…

read more

Hoggorm

Utseende Normalt 60-70 cm, men opptil 90 cm er registrertGrunnfargen grå, brun eller mørkSpalteformet pupillSikksakkbånd langs ryggenKroppen forholdsvis godt utstrukket når den kryper Biologi og adferd Hoggormen er vår eneste giftige slange. Den er utbredt over det…

read more

Tørrfruktsmalmott

Utseende Vinger hvite innerst, rødbrune ytterst, delt av et mørkt båndKropp 8-10 mm, vingespenn 16-20 mmLarven hvit, gul eller grønn med et rødbrunt hode Tørrfruktsmalmott med slitte vinger kan være vanskelig å kjenne igjen. Biologi og adferd I Norge er…

read more

Melsmalmott

Utseende Gråspraglet med mørke sikksakkformede tverrlinjer og prikkerKropp 10-12 mmVingespenn 20-25 mmLarven lysegrønn, rosa eller hvit Biologi og atferd Melsmalmott (tidligere kalt melmøll) finnes ikke utendørs, men innendørs i hele Norge. Hunnen legger opptil 200…

read more

Utseende Hunnen og hannen er ulikeHunnen gråbrun med en karakteristisk svart flekk midt på hver framvingeHannen lyst grålig med, mørkt sikksakkbånd på framvingeneVingespenn 23-38 mmLarven gul med rødbrunt hode Biologi og adferd Humlebolvoksmott (tidligere kalt…

read more

Flatmøll

Utseende Forvinger spraglete brunlig, ofte med tre små hvite prikker med sort ring rundtBakvinger blekeFlateVingespenn 17-25 mm (kan være mindre) Biologi og atferd Flatmøll er vanlig i hele Norge. Hunnen legger egg om våren utendørs på ulike skjermplanter som…

read more

Brunhodereirmøll

Utseende Forvinger brune med uregel- messige brune flekkerBakvinger lyse og gulgråLange hårfrynser langs bakkant av vingerVingespenn 11-17 mmLarven hvit med mørkt hode Biologi og atferd I naturen i Norge finner man brunhodereirmøll sør for Trøndelag, men man finner…

read more

Klesmøll

Utseende GullglinsendeGylne, oppreiste hår på hodetLengde 5-8 mm, vingespenn 10-17 mmLarven hvit med brunt hode Klesmøll kan lett forveksles med pelsmøll som lever utendørs i Norge og har mindre Biologi og adferd I Norge er klesmøll funnet innendørs i hele landet….

read more

Utseende Mørkfarget med blåglinsende bakkroppKraftige fluer5-14 mm langeLarven er lys og har «maggot» form Biologi og atferd I slekten Calliphora har vi i Norge 7 arter hvorav fire ofte er knyttet til menneskelig aktivitet. Fluelarvene lever av åtsler i…

read more

Utseende Kroppen er fast og hardHanner oftest ensfarget grålig. Hunner oftest lysebrune med mørkere sider, samt en mørk stripe langs ryggen. Ungdyr er gull- eller sølvaktige.Kan «kaste» halen dersom den føler seg truet Biologi og adferd Stålormen er ingen slange, men…

read more

Hjortelusflue

Utseende 4,5-5 mm langFlat og krabbelignendeKraftige klør på beinaKorte antennerVinget, men kaster vingene ved funn av vert Biologi og atferd Hjortelusflue suger blod av elg, rådyr og hjort. Flua lander også ofte på mennesker, men stikker sjelden og kan ikke utvikle…

read more

Utseende GråfargetFremoverrettet stikkemunnLarven er hvit, 5-12 mm lang, spiss i hodeenden, tvert avsluttet bak (typisk maggot)6-7 mm lang Biologi og adferd Stikkflue tilhører familien møkkfluer (Muscidae). Larvene lever i gjødsel av gris, hest eller ku, fortrinnsvis…

read more

Utseende 6-8 mm langGråfarget4 sorte striper på ryggenSorte og guloransje partier på bakkroppenLarven er hvit, 6-12 mm lang, spiss i hodeenden, tvert avsluttet bak (typisk maggot) Biologi og adferd Husflue tilhører familien møkkfluer (Muscidae). Fluelarvene lever i…

read more

Utseende 2 mm, maks 3 mm langGul med mørke lengdestriper på ryggenMørke, brede tverrstriper på bakkropp Biologi og adferd Gul svermeflue hører til familien stråfluer (Chloropidae), en stor fa- milie av små fluer der de aller fleste er knyttet til planter i gressfami-…

read more

Fruktfluer

Utseende Små, 2-4 mm langeGulbrun, brun eller gråspraglet kroppRøde eller brune øyneFjærformet antennehår som ender i en Y-splitt.Larven er en typisk maggot Biologi og adferd Fruktfluer er en insektfamilie med ca. 40 arter i Norge, hvorav 7 kan leve innendørs. Fluene…

read more

Springfluer

Utseende Små, 0,7-5,5 mm langeBredt første fotledd på bakbeinSiste antenneledd kulerundt med lang antennebørsteLarven spiss i hodeenden, tvert avsluttet bak (typisk maggot) Biologi og atferd Springfluer er en insektfamilie med over 110 arter i Norge. De flyr sjelden,…

read more

Fruktfluer

Utseende 3,5-5 mm langBryst lyst med mørke flekkerBakkropp gul med to lyse båndVingene har mørke striper og gule felterLarven er hvit, sylindrisk, smal i hodeenden, opptil 9 mm lang Biologi og adferd Appelsinflue kommer jevnlig til Norge som larver i appelsiner og…

read more

Utseende Store fluer, 12-17 mm langeGule og svarteLigner humler eller vepsLarven er gulgrå, flat med rynker på tvers, spiss i hodeenden, har gangvorter og blir opptil 15 mm lang Biologi og adferd Humleblomsterfluer etterligner veps eller humler, og larvene lever i…

read more

Bokmosskorpion

Utseende Opptil 4,5 mm lang kroppLange pedipalper med klosak- serMørk brun kropp og rødlige klosakser4 beinpar Biologi og adferd Bokmosskorpionen er et edderkoppdyr i gruppen mosskorpioner. Den lever av smådyr som støvlus, midd og spretthaler. Mange av byttedyrene…

read more

Klegg

Utseende Bredt hode med store øyneKraftige antenner7-25 mm lang kroppLarven er lys, avsmalnende mot begge ender, uten hodekapsel og bein, leddelt og kan trekke seg sammen Biologi og adferd I Norge er det registrert 48 arter av klegg. Klegg regnes som dagaktiv, men…

read more

Fjærmygg

Utseende Kropp 1-12 mm lang og slankLange beinPukkelformet ryggHannen  har   łærformete   an- tennerLarver vanligvis lange og tynne med lite, tydelig hode Ligner stikkmygg Biologi og adferd Fjærmygg er en insektfamilie med mange arter, over…

read more

Utseende Kropp 5-8 mm lang og slankLange beinLang stikksnabelLarve mørk gråbrun, opptill 1 cm lang, med ånderør og halevifte bak Ligner  fjærmygg,   men   denne   har ingen stikksnabel og har pukkelrygg Biologi og adferd Det er…

read more

Utseende 2-3 mm langeBladformede, hårete vinger med parallelle ribberLarvene har et lite mørkt hode og et ånderør bak Biologi og adferd Sommerfuglmygg er en insektfamilie med over 50 arter i Norge. Hos arter som opptrer innendørs, lever larvene i organisk slam på…

read more

Utseende Kropp 1-12 mm lang og slankLange beinPukkelformet ryggHannen  har   łærformete   an- tennerLarver vanligvis lange og tynne med lite, tydelig hode Ligner stikkmygg Biologi og adferd Fjærmygg er en insektfamilie med mange arter, over…

read more

Barkbiller

Utseende 2-8 mm langeSylinderformedeMørkebrune eller sorteKorte, knebøyde antenner som ender i en kølleLarven er beinløs, C-formet og hvit med en markant hodekap- sel Biologi og atferd Barkebiller er en underfamilie av snutebillene (Curculionidae). Det finnes ca 75…

read more

Utseende 10-12 mm langLang snute med knebøyde antennerMørk brun kropp med uregelmessige bånd av gule flekkerLarven er hvit, benløs og krumbøyd, med brun hodekapsel Biologi og adferd Gransnutebille hører til familien snutebiller, underfamilien skogsnutebiller. Billen…

read more

Bønnefrøbille

Utseende 3-4 mm langGråbrun kropp med rødlige an- tenner og beinDekkvingene har mørke striper og dekker ikke bakkroppen heltNyklekt larve er langstrakt med bein, eldre larver er C-formede og uten bein, opptill 4 mm Biologi og atferd Bønnefrøbille hører til familien…

read more

Utseende 8-16 mm langMetallblå dekkvingerLange antennerLarven hvit, bredest ved hodet og smalner av bakover, innsnø- ring ved hvert ledd, opptil 26 mm lang Biologi og atferd Blåbukk hører til familien trebukker (Cerambycidae). Den er utbredt i hele Norge med unntak av…

read more

Utseende 12-18 mm langMørk og noe flattrykt kroppLarven gulbrun, nærmest sylindrisk med ganske hard, glatt og skinnende overflate, ett par krumme horn bak, opptil 30 mm lang Biologi og adferd Stor melbille hører til familien skyggebiller (Tenebrionidae). Både voksne…

read more

Utseende 2,5-4 mm langRødbrun kroppSvakt stripete dekkvingerLarven gulbrun, opptil 6 mm med ett par krumme horn bak Biologi og adferd Rismelbille hører til familien skyggebiller (Tenebrionidae). Den lever kun innendørs i Norge og forekommer ofte på  korn- og…

read more

Utseende 5-5,5 mm langGlinsende og mørkebrun kroppStripete dekkvingerLarven gulbrun, opptil 10 mm med ett par krumme horn bak Ligner stor melbille (denne er større) og rismelbille (denne er lysere og mindre) Biologi og atferd Brunsvart melbille hører til familien…

read more

Utseende Sorte ben innerst og gulrøde lenger utGulrødt brystLysebrune dekkvinger med svart spiss9-13 mm langLarven er gulhvit med brune munndeler Biologi og atferd Bolverksbillen lever i veldig fuktig trevirke med innslag av salter. Billen forekommer i båter og…

read more

Utseende Seks små tenner på hver side av brystetFlattrykt kropp2,4-3,2 mm langLarven er gulhvit med brunt hode og sparsomt behåret Biologi og atferd Sagtannet melbille hører med til familien skogflatbiller (Silvanidae). Billen er av tropisk opprinnelse og finnes bare…

read more

Utseende Oval kropp og rundt halsskjoldTett, filtaktig behåringKlubbeformede lårLange antenner2,5-4 mm langLarven er gulhvit og c-formet  Biologi og adferd Australsk tyvbille hører med til familien tyvbiller og borebiller, underfamilien tyvbiller (Ptininae). Den…

read more

Utseende Oval kropp og rundt halsskjoldLyse hårtuster på halsskjoldet, hvite flekker på dekkvingeneKlubbeformede lår2-4,3 mm langLarven er gulhvit og c-formetLigner australsk tyvbille Biologi og atferd Flekket tyvbille hører med til familien tyvbiller og borebiller….

read more

Utseende Hode gjemt under halsskjoldDekkvinger glatte med små, utstående hårSagtakkete antenner2-3 mm langLarven er hvit og c-formet Ligner brødbille, men denne har stripete dekkvinger og andre Biologi og atferd Tobakksbille hører med til familien tyvbiller…

read more

Utseende Hode gjemt under halsskjoldDekkvinger med lengdestriperGule hårtuster i halsskjoldets bakre fordypninger5-6 mm langLarven er hvit og c-formet Ligner stripet borebille, men er større, mørkere og har gule hårtuster. Biologi og atferd Råteborebille hører med til…

read more

Utseende Kuleformet kropp og halsskjoldKropp dekket med gylne hårKlubbeformede lårLange antenner3-4,5 mm langLarven er gulhvit, c-formet, har korte ben og blir 3-5 mm lang Biologi og adferd Messingbille hører med til familien tyvbiller…

read more

Brødbille

Utseende Hode gjemt under halsskjoldDekkvinger med lengdestriper og små utstående hår2-3 mm langLarven er hvit, c-formet og opptil 5 mm lang Ligner tobakksbille og stripet borebille. Biologi og atferd Brødbille hører med til familien tyvbiller…

read more

Utseende Hode delvis gjemt under hals- skjoldDekkvinger myk, uten striper3-6 mm langLarven er hvit, krumbøyd og opptill 8 mm langMå ikke forveksles med stripet borebille. Biologi og atferd Myk borebille hører med til familien tyvbiller og borebiller, underfamilien…

read more

Utseende Avlange og røde til svarte2,5-8 mm langeHodet sees ovenifraTo ytterste antenneledd danner en ”kølle”Larven er hvit med mørkt hode, C-formet og bredest foran Biologi og adferd Splintvedbiller er en gruppe treborende biller som på verdensbasis omfatter 70…

read more

Utseende Sort med små skjell i sort, hvitt og oker som danner mønster2-4 mm langLarven er pæreformet, brun, leddelt, hårete, har hårtuster bak, opptil 5 mm Biologi og adferd Museumsbillen er en klanner i underfamilien treklannere (Megato- minae). Billen finnes…

read more

Utseende Rødbrun med sort halsskjold og fremre del av dekkvingene, lyse felt på dekkvingene2-5 mm langLarve: opptil 6 mm, brun, hårete, lang hårpensel bak og grove hårbørster på de bakre leddene (ligner sebraklanner) Biologi og atferd Vepsebolklanner er en klanner i…

read more

Utseende Hann: slank, svart med tre gråhvite tverrbånd, 2,2-2,8 mmHunn: bred, brun med tre rødbrune tverrbånd, 2,8-3,9 mmLarve: brun, hårete, lang hårpensel bak og mørke, korte hårdusker på de bakerste leddene (ligner vepsebolklanner) Biologi og adferd Sebraklanner er…

read more

Utseende Sort med to hvite flekker på dekkvingene og tre bakerst på halsskjoldet3,5-6 mm langLarven er brun, hårete, opptil 8 mm og har lang haledusk Pelsbille larven kan lett forveksles med bl.a. brun pelsbille som er mer vanlig. Biologi og atferd Pelsbille er…

read more

Utseende SortSorte og gulaktige hår på dekkvingene, gyllen underside7-9 mm langLarven er svært lik fleskeklannerlarven Biologi og atferd Husklanner er en klanner i underfamilen kjøttklannere (Dermestinae). Den ble første gang observert i Norge i 1992, og finnes nå…

read more

Utseende Sort med gulgrått tverrbånd med seks sorte prikker7-9 mm langLarven er mørkebrun, leddelt, hårete, opptil 13 mm og har to bakoverbøyde kroker bak Larven til husklanner ligner fleskeklannerlarven. Biologi og adferd Fleskeklanner er en klanner i underfamilen…

read more

Den er nært beslektet med amerikansk kakerlakk, men skilles greit på utseendet. Den er 3,2-3,7 cm lang og mørk mahognibrun uten lysere tegninger. De voksne er gode flygere som tiltrekkes av lys om natten. Livssyklusen ligner amerikansk kakerlakk. Forekommer…

read more

Kakerlakken ca 2 cm lang, vinger brune til olivengrønne og halsskjold mørkebrunt til svart. Eggkapselen bæres inni hunnen og nymfene klekkes herfra etter ca. to måneder. Kakerlakken kan forekomme i veksthus og i innendørs miljøer med planter, kan skade plantene og…

read more

Utseende FlattryktMørke flekker på vingeneMørkt område på halsskjoldet0,8-1,3 cm lang Kan forveksles med tysk kakerlakk eller brunbeltet kakerlakk. Biologi og atferd Markkakerlakk er den eneste frittlevende kakerlakkarten i Norge. Den er vanlig over…

read more

Banankakerlakker er en fellesbetegnelse på en del arter med vakre grønne vinger, som vi finner i tropiske og subtropiske områder av Amerika. De dukker av og til opp i Norge, spesielt ved banantransport. Dette gjelder særlig den kubanske banankakerlakken …

read more

Argentinsk trekakaerlakk er ca. 4 cm lang og mørkebrun. Hannen har vinger som dekker bakkroppen, mens hunnen bare har korte vingestubber. Eggkapselen klekkes inne i hunnen, slik at hun ”føder levende unger. Kakerlakken lever opprinnelig i Mellom- og Sør-Amerika, men…

read more

Kakerlakken ca 2 cm lang, vinger brune til olivengrønne og halsskjold mørkebrunt til svart. Eggkapselen bæres inni hunnen og nymfene klekkes herfra etter ca. to måneder. Kakerlakken kan forekomme i veksthus og i innendørs miljøer med planter, kan skade plantene og…

read more

Utseende FlattryktEnsfarget rød-/svartbrunLysegule fremre vingekanter og ring på halsskjoldetStor, 3,0-3,5 cm lang Australsk kakerlakk kan forveksles med amerikansk kakerlakk som mangler lysegule vin- gekanter og gul ring på halsskjoldet. Biologi og adferd…

read more

Utseende Flattrykt, 1,0-1,4 cm langTo lysebrune bånd på tvers av kroppenHunnens vinger dekker ikke bakkroppen helt og hun er litt bredere enn hannen Kan forveksles med markkakerlakk og tysk kakerlakk. Biologi og atferd Brunbeltet kakerlakk kan kun…

read more

Utseende Flattrykt, lange antenner og beinMørk, rødbrun til svart, blankVinger kortere enn kroppen hos hanner, korte vingestubber hos hunnerMiddels stor, 2,2-3,0 cm lang Biologi og adferd Orientalsk kakerlakk er altetende og aktiv om natten. Den foretrekker mørke,…

read more

Utseende Leddelt, lang og ofte rund kroppTo beinpar kroppsledd fra 5. leddet etter hodetOfte harde og mørkfargeteDe fleste norske arter 1-4 cm som voksne, minste/største art 0,4 og 5 cm Biologi og adferd Tusenbein er nattaktive og trives best på mørke, fuktige steder….

read more

Utseende Leddelt, lang og flattrykt kroppEtt beinpar kroppsleddTynn eller kraftig kropp avhen- gig av artOpptil 7 cm lang avhengig av art Biologi og adferd Vi har ca. 25 arter av skolopendere i Norge. Skolopendere er sårbare for uttørking og lever på trange og fuktige…

read more

Utseende Krepsdyr med 7 par beinFlattrykte og ovale1-2 cm En art som lever i strandsonen kan bli 3 cm lang Biologi og adferd Skrukketroll lever på land til tross for at de puster med gjeller. Vi har ca. 20 arter som lever utendørs i Norge, samt fire arter i veksthus….

read more

Scroll to Top