Veggedyr

Veggedyr er et økende problem i Norge: Har du opplevd at du har fått bitt eller stikk på kroppen din som klør, og bittene som regel kommer mens du sover? Da er det gjerne tegn på veggedyr (cimex lectularius som det egentlig heter). Hvis det også gjerne kommer flere bitt over flere ukers tid så er det sannsynlig at det er veggedyr. Dette er nemlig et skadedyr-problem som har økt de siste årene.

OBS: Det er nå mulig å bekjempe veggedyr selv:
Se denne saken om hvordan bli kvitt veggedyr selv, som er skrevet av en profesjonell skadedyrtekniker hos Skadedyrproffen. Hvis du ikke har forsikring som dekker veggedyr-problemer, så er det mye rimeligere å fikse problemet selv.

Hvis du er usikker eller tror du kan ha et veggedyr-problem:
Vi anbefaler å ta kontakt med oss nå for en umiddelbar hjelp.

Bør handle raskt: Opplever du at det er veggedyr må du handle raskt, ellers vil skadedyret bli vanskeligere og vanskeligere å bli kvitt. Kontakt oss får å få hjelpt til å avdekke om dette er et veggedyrangrep, eller om det er noe annet. Jo tidligere stadie man får startet behandling mot veggedyr, jo lettere er det – og jo rimeligere blir det.

Veggedyr er et skadedyr som både er ubehagelig som også kan gi helseproblemer. Som regel bor de i sengen din og kryper frem om natten for å suge blod. De kan være vanskelig å se, men ofte merker man dem først ved at de etterlater seg små bitt når de suger blod. Mange får kraftige kløende merker, og det kan gjerne gjenta seg og reaksjonene kan også øke i omfang. Ta kontakt via chat eller kontaktskjemaet om du lurer på om du har veggedyr eller vet du trenger hjelp!

Bli kvitt stokkmaur raskt og enkelt!

Kontakt oss via skjemaet så vil en lokal og godkjent skadedyrtekniker ta kontakt med deg. Du kan få råd om hva du bør gjøre selv, og selvfølgelig hjelp til å bli kvitt maurplagen så raskt som mulig.

Spørs oss også om dette er en sak som kan betales av ditt forsikringsselskap eller ikke.

First Name
Last Name
Email
Message
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

Bekjemp veggedyr raskest mulig

Veggedyr formerer seg, og overlever svært lenge uten mat. Derfor nytter det ikke å ignorere disse insektene, men du må handle raskt når du har fått veggedyr i hus.

Veggedyrbitt blir værre og værre

Noen reagerer raskt på bittene, men andre nesten ikke får noen reaksjon – i starten. Men ved gjentakende veggedyrbitt blir gjerne reaksjonen sterkere og sterkere. Mer kløe.

Veggedyrene lager kolonier

Veggedyrene starter med å gjemme seg i sengen. Men de beveger seg raskt og kan flytte inn i sprekker i rommet, og også vandre videre til andre rom. Derfor bør de utryddes snarlig.

Hvordan sjekke om man har veggedyr?

Det er ikke alltid lett å finne ut om man har veggedyr  (cimex lectularius, eller bedbug på engelsk) eller om det er noe annet skadedyr man sliter med. De forblir gjemt i små sprekker og hulrom i løpet av dagen og dukker gjerne ikke opp før det er mørkt og stille. Det første tegnet på om du har veggedyr er gjerne å våkne om morgenen med kløende bitt og utslett på kroppen. Mange får kraftige kløende merker, men det er ikke alle som reagerer slik på veggedyrbitt heller.

Om du har våknet med stikk som klør, kan det hende du har veggedyr i huset. Har du opplevd at bittene har kommet mens du sover er det stor sannsynlighet for at det er veggedyr.

Da anbefaler vi at du sjekker etter om det har kommet veggedyr inn i huset.

fullvoksent veggedyr


Vanlige tegn på veggedyr

 • Små stikk eller bitt
  på armer og bein til den som sover i sengen. Veggedyrene stikker der de har tilgang til hud uten å måtta krable under klær.
 • Flekker av blod på sengetøyet
 • Mørke eller rustfargede flekker
  på madrasser og sengetøy (ekskrement fra veggedyr).
 • Egg på ca 1mm skjult under sengen
 • Vond eller søtlig lukt under sengen
 • Levende insekter på ca 4-5 mm lengde som presser seg inn i sprekker og hjørner i sengen.

Om du har våknet med stikk som klør, kan det hende du har veggedyr i huset. Har du opplevd at bittene har kommet mens du sover er det stor sannsynlighet for at det er veggedyr.

Da anbefaler vi at du sjekker etter om det har kommet veggedyr inn i huset.

Hvordan finne veggedyr?

Som regel gjemmer de seg i sengen din, så vi anbefaler at du aller først ser nøye over lakenet og der du har festet det langs med kantene.

Deretter at du snur sengen din og ser etter tegn på veggedyr.

Spor etter veggedyr: Her ser du noen bilder tatt av vår mann som viser veggedyr-ekskrementer. Da vet du hvordan det ser ut. Du ser det ligner veldig på jordslag. Du kan se forskjell på ekskrementer og jordslag ved å fukte en finger og dra på over flekkene. Hvis de streker så er det ekskrementer, men hvis de ikke endrer seg er det jordslag.

Veggedyr avføring

Tror du at du har fått veggedyr bør du fjerne alt sengetøy og se nøye etter tegn på veggedyr som nevnt i listen over. Vi anbefaler også å fjerne madrasstrekket over madrassen, sjekke sprekkene mellom snegebunndelene og liknende.

Undersøk også rundt sengen, samt inne i bøker, telefoner eller radioer, teppekanten og til og med i stikkontakter. Sjekk garderobeskapet ditt, fordi veggedyr ofte fester seg til klærne.

Ta kontakt med oss som skadedyrbekjempere så kan vi gi deg tips.

Hvordan ser veggedyr ut?

De er brunaktige og 3-5 mm lange, flate og ovale insekter som lever av å suge blod fra mennesker og dyr. Voksne insekter har kropper som er flate og ovale på størrelse med et eplefrø. Etter at de har sugd blod svulmer insektene opp og har en rødlig farge. Les også om veggedyr i leknes

 • Voksne individer er ca en halv centimeter lange og 3 mm brede. Som nevnt er de ganske flattrykte.
 • Nymfene (ikke fullvoksne) har ganske lik fasong som de voksne, men nymfene er mindre og er lysere.
 • Eggene er veldig små, omtrent én millimeter lange, og de er hvite.

Veggedyr har ikke vinger. De har en sugesnabel som vanligvis ligger under dyret og bakover. Snabelen rettes utover og fremover når de skal suge.

Veggedyr kan ikke fly. Men de kan flytte seg raskt over gulv, vegger og tak.

Ta kontakt med oss som skadedyrbekjempere så kan vi gi deg tips.

Veggedyrs utvikling

Veggedyr kan legge fra 100-1000 egg. Men de legger dem ikke på én gang/ legger ikke alle samtidig. Gjerne gjennomsnittlig 5-8 egg i uka.

Utvikling fra nymfer til voksne veggedyr: Unge umodne veggedyrene kalles nymfer og bytter skinnet 5 ganger før de når modenhet. De trenger ett måltid med blod før hver neste utvikling hos nymfen. Ved ideelle omstendigheter med god varme og tilgang på blod kan insektene bli modne på omtrent 1 måned.

Undersøk også rundt sengen, samt inne i bøker, telefoner eller radioer, teppekanten og til og med i stikkontakter. Sjekk garderobeskapet ditt, fordi veggedyr ofte fester seg til klærne.

TIPS: Sørg for at du blir kvitt veggedyrene raskest mulig før de får etablert seg skikkelig!

veggedyr norge

Hva spiser veggedyr?

De spiser blod. Veggedyr er er natt-aktive og suger blod når folk sover. De starter ved å lage et hull i husen, og deretter drikker de blod gjennom et langstrakt nebb. De bruker bare minutter på å få nok blod til en stund: Fra 3 til 10 minutter for å bli mette. Deretter kryper de stille bort.

Hvor lenge kan veggedyr leve?

Veggedyr har en enorm evne til å overleve. Det kan ta mer enn ett år fra de drakk blod til de dør, helt avhengig av temperaturen og luftfuktigheten i rommet der de bor. Dermed kan fint veggedyr overleve også i en hytte der det bare er folk av og til. Da spiser de bare når de kan, og går i dvale når det ikke er noe mat å hente.

Veggedyrbitt

Forskjellige folk opplever bittene fra veggedyr ulikt. Normalt er de fleste stikkene smertefrie fra starten av, men ofte klør de mer og mer etterhvert. I motsetning til loppebitt som hovedsakelig er rundt anklene, er veggedyrbitt vanlig å få på de stedene man ikke har på klær. Veggedyr-bitt har heller ikke en rød flekk i midten slik loppebitt har.

veggedyrbitt arm

Veggedyrbitt er hovedsakelig forårsaket av to arter:

Cimex lectularius (det vanlige veggedyret) og Cimex hemipterus, som finnes i varmere strøk. Diagnose får man først ved å finne veggedyr og se symptomer. Det er derfor du alltid bør lete etter veggedyret som første ting du gjør (etter eventuelt ha kontaktet oss).

Du merker ofte ikke når du har blitt bitt av veggedyr. Det merkes gjerne dagen etter, eller noen dager senere. Etter hvert blir bittet bedre, men det tar gjerne tre til seks uker.

Reaksjon på veggedyrbitt

Det er ulikt på hvor mye man reagerer på å bli bitt av veggedyr. Noen får kraftige reaksjoner med intens kløe, mens andre knapt merker at de har blitt bitt. Noen får reaksjonen raskt, mens andre opplever at den kommer over tid. Dette er forskjell fra person til person. Hvis man blir stukket flere ganger over litt tid så vil reaksjonen normalt bli sterkere og komme raskere for hver gang.

Folk som ikke innser at de har en veggedyrangrep, kan tro at kløe og stikkmerkene kommer fra andre årsaker, for eksempel at det er et myggestikk. Men veggedyrene vil bare bli sterkere og flere når de har tilgang på mat, og etterhvert vil det kunne bli en koloni av veggedyr.

veggedyrbitt

Farene med bitt

En ting er at veggedyr gir plagsomme stikk som gjerne blir mer og mer plagsomme og kløende etterhvert som tiden går. Det er derfor det er  viktig å gjøre god bekjempelse av veggedyr.

Den beste måten å identifisere hva slags bitt det er, er å se etter typiske veggedyr-tegn. Se da etter ekskrementer og andre liknende tegn som nevnt over.

veggedyrfelle

Stopp veggedyrbitt med denne fellen

Tester viser at den fjerner opptil 88% av veggedyrene på én natt. Det er mange mulige bitt.

Fellen er en ny type som bruker veggedyrets atferd mot dem.

Veggedyrene blir sittende fast og kan ikke lenger bite deg. 

Kan bestilles på Skadedyrproffen.no – klikk her for å se.

Hvordan får man veggedyr?

Veggedyr er et økende problem i Norge. En av grunnene er nok at folk reiser mer, både internasjonalt og nasjonalt. Før var veggedyr helt vanlig i Norge. Men rundt 1950 ble de nesten utryddet her til lands. Men de kom tilbake for en del år siden, og bestanden har funnet sin plass igjen. Og i de fleste tilfellene fordi veggedyr blir med hjem i bagasjen.

Veggedyr kan da bli med inn i huset uoppdaget gjennom bagasjen, men også gjennom brukte møbler og det er også sett tilfeller deg de har kommet via varser som er sendt i post eller via transportselskap. De flate kroppene gjør det mulig for dem å passe inn i små mellomrom, omtrent bredden på et kredittkort.

Det som er felles for veggedyr er at de flytter seg sammen med ting. Det kan være transport av brukte møbler, transport av annet innbo eller andre gjenstander (nytt eller gammelt) og selvfølgelig bagasje. Uansett årsak til hvor disse skadedyrene kommer fra så er de en stor plage.

Hvor oppholder veggedyret seg?

Bier og maur har reir, men veggedyr har ikke reir men de er heller ikke alene. Ofte liker de å klumpe seg sammen. Først og fremst finner du dem i madrasser og der gjemmer de seg i fjær, rammer, sømkanter og sprekker. Om natten kommer de frem for å drikke blod.

Over tid kan de gjerne flytte seg gjennom soverommet og flytte inn i en hvilken som helst spalte eller et beskyttet sted. De kan også flytte seg til nærliggende rom eller leiligheter.

veggedyr som gjemmer seg bak lister

Veggedyr behandling

Hvis det er et tidlig angrep kan du gjøre mye selv for å bli kvitt veggedyrene. Men vi anbefaler profesjonell hjelp, slik at du vet at du gjør dette på rett måte. Konsekvensene av å gjøre veggedyr behandling på feil måte er at du mister dyrebar tid, gjerne vil ha vedvarende stikk, og eventuelt også kan bli forgiftet av feil bruk av insektsmidler.

Veggedyr behandling du kan gjøre selv

Hvis du finner tegn på angrep bør du begynne trinnene for å kvitte deg med dem raskt og hindre at de kommer tilbake.

Start med å få hjelp til å finne ut om angrepet er i tidlig fase, eller om det er kommet for langt så du ikke bør prøve å bekjempe insektene selv.

Start med å rydde rommet der veggedyrene bor. (men ikke flytt gjenstander inn i andre rom)

Sjekk følgende:

 • Vask sengetøy, sengetøy, gardiner og klær i så varmt vann som mulig og tørk dem i varm tørketrommel.
 • Varmebehandle ting: Plasser kosedyr, sko og andre gjenstander som ikke kan vaskes i maskin i tørketrommelen og i minimum i 30 minutter.
 • Frys ting: Eventuelt legg plagg, kosedyr etc i fryser i 3 dager. Fryseren må være minimum -18C grader. Hvis varmere fryser så må du bruke lenger tid.
 • Børste hardt: Bruk en stiv børste a la fiskebørste til å børste madrasssømmene for å fysisk fjerne egg og veggedyr før du støvsuger nøye. Du MÅ støvsuge!
 • Støvsug sengen og området rundt ofte. I det minste en gang per dag i starten.

OBS:Ta ALLTID ut støvsugerposen av støvsugeren umiddelbart etter støvsugingen, legg den i en plastpose som du knytter tett igjen, og hiv den i søppelbeholderen utendørs. Da kan ikke veggedyrene rømme og infisere et nytt sted.

veggedyrfelle

Bruk en felle for å fange veggedyrene

Dette er en unik felle som gjennom tester har vist seg å fange mange veggedyr – raskt. Faktisk opp til 88% av populasjonen på én natt…

Den er rask å montere, inneholder ingen gift og er heller ikke skjemmende å se på.

Veggedyrene blir sittende fast – og dermed kan de ikke lenger plage deg. 

Bestilles på nettbutikken Skadedyrproffen – klikk her for å se produktet.

Her er noen andre tips handling mot veggedyr

Få tak i og bruk en sengebeskyttelse som er tettvevd og med glidelås for å stenge evetuelle veggedyr inne i madrassen. Voksne veggedyr kan overleve i litt over 1 år uten mat, derfor er det smart å dekke til madrassen så lenge for å hindre at insektene kommer tilbake.

Ta bort alle ting rundt sengen. Hvis madrassen din er infisert, kan det være smart å kjøpe en ny, men sørg for å få bort alle veggedyr, ellers vil de komme tilbake til den nye madrassen din.

Hvis angrepet har vært stor så kast den gamle sengen din og kjøp ny! Men ikke gjør det før etter at du har fått behandlet rommet godt.

Profesjonell hjelp mot veggedyr

Veggedyr er totalt uønsket, og du bør sørge for fullgod bekjempelse av veggedyr. Hvis du er litt usikker på hvordan dette bør gjøres så anbefales du sterkt til å ta kontakt med oss som gjør skadedyrkontroll slik at du kan få gjennomført en rask og effektiv utryddelse av veggedyret hjemme hos deg.

HUSK at ofte vil din forsikring dekke et veggedyrangrep, så dermed er du best tjent med å få hjelp til bekjempelse fra en profesjonell skadedyrtekniker. Vi kan gi deg råd over telefonen, og vi kommer hjem til deg for å hjelpe deg å vurdere hva som bør gjøres. Da kan du få en liste over ting du kan gjøre selv, og vite hva vi bør gjøre.

Ofte kreves det langt giftigere metoder for å utrydde veggedyrene fra en bolig. Da må du bruke insektsmidler som ikke er lov til å bruke uten å være godkjent skadedyrbekjemper.

Bruk derfor en profesjonell og erfaren skadedyrbekjemper for utrydde veggedyr fra ditt hjem.

Veggedyr behandling pris

Husk at ofte så dekker din forsikring bekjempelse av veggedyr. Det kommer an på din type forsikring og det kan vi hjelpe deg å sjekke. Ut over det så handler prisen veldig om hvor mange timer vi må bruke på jobben, og det kan vi ikke svare på før etter en befaring. I befaringen vil vi se hvor langt angrepet har kommet: om det er i et tidig stadie eller om det er et stadie der kolonien er godt i gang. Forskjellen er om vi må behandle ett rom, eller om vi må behandle et helt bygg.

Mange ganger må man gå veldig grundig til verks ved å se nøyere på ditt hjem. Veggedyr kan gjemme seg bak lister, i sprekker i veggen, under garderobeskap og mange andre steder. Det er utfordrende å bli kvitt veggedyr, blant annet fordi veggedyr kan klare seg over ett år uten å drikke blod.

Gjentagende behandlinger av et hjem kan være nødvendig. Vi anbefaler å ta kontakt i dag dersom du lurer på om du har et veggedyrangrep.

First Name
Last Name
Email
Message
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

Scroll to Top