Rotter kommer utenfra og inn i huset

Rottefeller – 9 tips til å fange rotter enklere

Nå er det mange som plages av rotter i sine hjem, og hvis du er en av dem så vil du her få guiden som kan hjelpe deg å lykkes med rottefeller. Samt vite hvor vi anbefaler at du kjøper rottefellene som faktisk virker godt!

Oppsummert om rottefeller:

  1. Vi anbefaler å bruke gode rottefeller. Disse må plasseres der rottene beveger seg, og bør agnes med mat de liker.
  2. Bruk lokkemat som rottene liker: Nøtter, solsikkefrø, peanøttsmør eller profesjonell åte er anbefalt. Ikke bruk ost (de liker ikke ost).
  3. Ikke ta på fellene med hendene dine, for rottene hater menneskelukt. Bruk gummihansker eller latekshansker, både for din egen helses skyld og for å hindre menneskelukt på fellene.
  4. Bruk mange feller samtidig, og plasser dem inntil vegger og normalt sett med åtet inn mot vegg. I starten så sett ut fellene med mat i, men ikke spenn opp fellene (gjelder ikke elektriske feller). Rottene er veldig skeptiske til nye gjenstander, så de bør bli vant med fellene. Legg inn nytt agn hver dag. Etter 4-5 dager, når du ser gnagerne spiser av lokkematen, kan du spenne fellene. Gjerne bare noen av dem. av 6 stk feks.
  5. Tilvenn rottene til fellene. De er skeptiske av natur, og det er mange personer som ikke klarer å fange rotter fordi de hopper over tilvenningsfasen.
  6. Når rottene begynner å gå i fellene så fortsett med å spenne opp fellene, legge ut ny lokkemat, og fjern de døde rottene helst hver morgen.

Her begynner selve artikkelen:

Rotter er uønskede!

Rotter er en av de mest uvelkomne gangere, men likevel mest vanlige skapningene som lever sammen med mennesker. Rotter, kjent som Norgesrotten, har faktisk inntatt hele verden. De er enormt tilpasningsdyktige, og har utkonkurrert andre rottearter over hele jorden.

Selv om ingen vil ha rotter i nærheten, trekker de seg naturlig til menneskers boliger for å bo og spise. Her skal vi snakke om hvordan du kan bruke rottefeller for å fange demo utrydde dem fra din bolig eller restaurant eller garasje eller bygge eller… Ja, du forstår at de kan være over alt.

Tatt i betraktning at de har levd sammen med mennesker i mange hundre år, og i alle verdensdeler, finnes det mange måter å fange rotter på. Rottefeller har lenge vært en nødvendighet, både i urbane, forstads- eller landlige omgivelser.

Rotter kommer utenfra og inn i huset
Rotter kommer utenfra og går inn i hus for å finne mat.

Hvis rottene nå plager deg så er det avgjørende å lære seg de mest effektive fangstverktøyene: Rottefeller. Her er en del tips som kan hjelpe deg å vinne over dem:

TIPS 1: Plasser rottefellene på de rette stedene

Rotter bruker instinktivt vegger og gjerder som guider. De går langs med dem. Ofte så mye at man kan se rottestier der de går mest. Derfor er det usannsynlig at de streifer inn i midten av et rom eller en hage. Derfor bør du plassere fellene langs en vegg og i omgivelser med lite lys. Rottefeller er mest effektive når de skjules langs stier der det er mest sannsynlig at rotter ferdes.

For det første bruker de værhårene sine til å føle gjenstander foran seg i mørket. Ved å holde ett sett med værhår i kontakt med en vegg, kan de se om de fortsatt er på rett vei. For det andre gir det beskyttelse å reise langs en vegg – de trenger bare å se etter problemer på den ene siden…

Derfor er en felle mest effektiv når den plasseres mot en vegg i 90 graders vinkel, med avtrekkersiden plassert nærmest veggen.

Hvis du må plassere en felle parallelt med en vegg, plasser den tå-til-tå med en annen felle vendt i motsatt retning. Dette vil gjøre det lettere å fange en rotte som kommer fra begge retninger. Ellers må du holde fellene dine med en avstand på minst 15 fot fra hverandre.

For å øke sjansene dine for å fange dyrene så plasser feller inne i skap der du ser spor etter dem, og under møbler som står langs veggene.

En smart måte å lokke rotter inn i feller er å kutte et hull på hver side av en skoeske og plassere den langs en mistenkt rottesti, med en klappfelle med matåte inni. Boksen gjør rottene nysgjerrige på hva som er inni – og når de først går inn, kommer de ikke ut igjen.

TIPS 2: Bruk lokkemat som samstemmer med hva rottene spiser

Det beste agnet for en rottefelle kan avhenge av rottene du ønsker å bli kvitt. Vanlige norske rotter spiser alt mulig, men i motsetning til hva folk flest tror er de ikke spesielt begeistret for ost.

De er derimot veldig glad i nøtter, frø, sjokolade, brød og slike ting. I fellene er det derfor ofte topp å bruke peanøttsmør, en mandel, en hasselnøtt eller et profesjonelt åte. Profesjonelle åteblokker eller pastaer har fordelen av at de varer mye lenger, så de kan fange flere eller over en lenger periode.

TIPS 3: Gjør rottene trygge på fellene

Rotter er supersmarte! De er små, men hjernene deres er velutviklede og de er veldig flinke til å overleve. Derfor er de ikke så lette å få i feller som mange folk tror.

Fakta er at mange tar kontakt og lurer på hvordan de kan få en felle til å fungere. De vet det er rotter der, og de har satt opp fellene, men rottene går ikke i dem.

Det er faktisk slik at rotter kan være så smarte at de løfter opp pinner og slår med pinner mot feller for å teste om de er trygge eller ikke.

Derfor er det noen ganger viktig å gjøre dem trygge på fellene.

Når man har problemer med rotter over tid er det viktig å venne rottene til fellene, før man aktiverer fellene til å drepe dem.

Introduser fellene ved å plassere den et sted der dyrene går, men IKKE aktivér den. Strø litt solsikkefrø og nøtter rundt fellen, og gjerne peanøttsmør på fellen. Klin litt her og der. Husk å bruke hansker slik at det ikke er lukt av mennesker på fellen.

Når du observerer etter noen dager at rottene har begynt å bli trygge på fellene, altså at du ser dem spiser maten, og ikke lenger kaster rundt på fellene eller graver dem ned og liknende. Ja, da kan du gå til neste skritt…

Neste skritt er å gjøre akkurat det sammen, men denne gangen spenne dem opp. Igjen, husk å bruke hansker.

Da vil du gjerne se at du dagen etter har fanget din første rotte.

TIPS 4: Stopp rottene før de kommer inn i huset, hytten eller bygget

Du kan ha verdens beste rottefeller, og fange mange dyr, men allikevel ha problemer med at det opprettholder antallet i huset. For hvis du ikke avskårer nye rotter fra å finne veien inn, ja da vil de komme inn der de lukter mat.

Vi anbefaler derfor å tette huset ditt mot rotter. I praksis er det akkurat det samme som å musetette, og vi anbefaler sterkt å bruke musebørste til dette.

musebørste stopper rotter
Her ser du musebørste i bruk, for å stoppe både mus og rotter.

Det går også an å bruke frastøtende lyder, men det har begrenset effekt dersom dyrene lukter mat og er veldig sultne.

TIPS 5: Ikke bruk rottegift

Ikke bruk rottegift innendørs. For det første kan du få et voldsomt stort problem med lukt av død rotte i huset ditt, og for det andre er det slik at rotter sprer mat utover, og hvis maten inneholder gift kan de spre gift utover. Dette er gift som er farlig for hunder, katter – og eventuelt barn som er nysgjerrig og vil smake på noe som ligger på gulvet.

Bruk derfor kun lokkemat som kan spises av mennesker og dyr.

TIPS 6: Bruk en ekte kraftig rottefelle og ikke en liten musefelle

Husmusen er gjennomsnittlig 5 til 10 centimeter lang i kroppen, mens en rotte gjerne er 14 til 25 centimeter lang. Og den er mye større på alle måter. Derfor må rottefeller være mye større enn musefeller.

Problemet er at mange huseiere knapt vet forskjellen mellom rotter og mus.

Før du kan velge den beste fellen for situasjonen er det avgjørende å finne ut om du har å gjøre med en rotte eller mus. For det første er poteavtrykkene til en brunrotte vanligvis rundt 20 mm i bredden, mens musepoteavtrykk vanligvis er under 10 mm brede. På samme måte er rotteskitt omtrent et par centimeter lang, og museskitt er mer på størrelse med solsikkekjerner eller mindre.

På grunn av forskjellen i størrelse på de to gnagerne, er rottefeller minst dobbelt så store som musefeller. Sørg for at du benytter skikkelige rottefeller når du vil bli kvitt rotter. Skadedyrproffen.no har noen virkelige gode rottefeller som fungerer godt.

TIPS 7: Bruk gummihansker

Når du setter opp fellene er det best å bruke gummihansker eller vinylhansker. Det er to grunner til dette:

Grunn 1: Rotter er redde for alt som har menneskelig lukt, og en felle som du har tatt på direkte med hånden din vil lukte menneske. Hvis du berører en felle med bare hender anbefaler vi å vaske den med varmt vann før du setter den ut. En felle som ikke lukter menneske vil som regel fungere mye bedre enn en som lukter menneske.

Grunn 2: Hygiene. Når du har fanget rotte i fellen så er det slik at rotter kan blø, de kan gi fra seg litt væske, og de kan ha urenheter i pelsen. Du sparer deg for mulig smitte av parasitter, lopper og annet ved å bruke hansker. Engangshansker som du får på Biltema, Jula og liknende steder er fine til slikt.

vinylhansker når man håndterer rottefeller

TIPS 8: Bruk nok feller, det holder ikke med bare 1 rottefelle

Hvis du mistenker at problemet ditt skyldes en enkelt rotte, vil du sannsynligvis kunne løse problemet med én eller to strategisk plasserte feller. Hvis det derimot er mistanke om flere rotter så bør du plassere ut mange flere feller.

Husk at om du observerer rotter i ditt hjem, så er det stor sannsynlighet for at de også kan holde til i garasjen eller veldig nær huset ditt ute.

Plasser derfor flere feller inne, og gjerne ute (men plasser rottefelle i beskyttelsesboks) hvis du vet de løper inn og ut (som rotter ofte gjør).

TIPS 9: Bruk effektive rottefeller som dreper raskt og smertefritt

De beste rottefellene er de som dreper i det øyeblikket de slår, og ikke ved kvelning eller lidelse over tid. Bruk derfor kraftige klappfeller, elektriske feller med nok spenning eller levende fangst feller.

Skadedyrproffen.no har en lang rekke gode rottefeller som fungerer glimrende. Dette er produkter som er utvalgt etter gode kriterier, tester og praktisk bruk ute i felten. Her er et utvalg:

Skadedyrproffen.no

Husk å alltid rengjøre hjemmet ditt grundig etter å ha fanget en rotte eller mus.

Scroll to Top