Smitter mygg og flått covid-19? Eksperter sier nei


National Pest Management Association avkrefter denne vanlige misforståelsen

FAIRFAX, VA (13. april 2020) – I krisetider begynner en overflod av nyheter, meninger, fakta og myter å sirkulere, noe som fører til et økt nivå av panikk og usikkerhet. I følge ny forskning var det over 4 millioner nettsamtaler i mars om temaet skadedyr og deres evne til å overføre covid-19.* Fordi gravitas av den nåværende covid-19-pandemien allerede er på toppen uten tillegg av spekulasjoner, National Pest Management Association (NPMA) har satt seg fore å fjerne minst én misforståelse om skadedyr og hvordan sykdommen spres.

“Mengden informasjon folk mottar akkurat nå, enten fakta eller fiksjon, er nok til å få noen til å snurre i hodet,” sa Jim Fredericks, Ph.D., sjef for entomolog for NPMA. “På dette tidspunktet er det foreløpig ingen bevis som tyder på at skadedyr som mygg og flått kan være involvert i overføring av COVID-19. De er imidlertid i stand til å overføre andre alvorlige sykdommer som West Nile virus og Lyme sykdom. Med sommeren rett rundt hjørnet og folk tilbringer mer tid utendørs enn noen gang før, vil årvåken innsats for å forebygge skadedyr være avgjørende for offentlig sikkerhet.»

For å hjelpe amerikanske med å dechiffrere de sanne truslene forbundet med skadedyr, bryter NPMA ned de vanligste skyldige i sykdomsoverføring og hvordan man kan beskytte seg mot dem.

Mygg er vektorer for en rekke sykdommer, inkludert West Nile-virus, Zika-virus, Eastern Equine Encephalitt, malaria, gul feber, dengue, chikungunya og mer. Symptomene varierer fra milde til alvorlige, og alle kan være livstruende hvis de ikke behandles raskt.

  • Hvor de er funnet: Utendørs, spesielt nær stillestående vann. Selv noe så lite som en flaskekork kan støtte utviklingen av hundrevis av bitende mygg.
  • Forebyggingstips: Gjennomfør ukentlige inspeksjoner rundt eiendommen og tøm eventuelle beholdere for stående vann, da mygg bare trenger en halv tomme vann for å avle.

Flått slik som den svarte flåtten er i stand til å overføre borreliose, anaplasmose og babesiosis. Andre flåttarter som den amerikanske hundeflåtten, Rocky Mountain skogflått og brun hundeflått er i stand til å overføre Rocky Mountain flåttfeber, som er dødelig i 20 prosent av tilfellene hvis den ikke fanges tidlig nok.

  • Hvor de er funnet: Gjengrodd vegetasjon ved tregrenser og gangstier gjennom høyt gress.
  • Forebyggingstips: Hold gresset lavt, inkludert rundt gjerdelinjer, skur, trær, busker, huskesett og andre vanskelige å klippe steder.

Gnagere som vanlig husmus er i stand til å spre seg Salmonella, mens norske rotter og takrotter også er i stand til å overføre pest, tyfus, leptospirose, rottebittfeber, trikinose med mer. Innånding av støv som inneholder museskitt eller urin kan også forverre astma- og allergisymptomer, spesielt hos barn.

  • Hvor de er funnet: I hjem og bedrifter er gnagere godt tilpasset til å leve i nær tilknytning til menneskelig aktivitet.
  • Forebyggingstips: Forsegle alle hull som er større enn en krone og hull som er bredere enn diameteren til en blyant (1/4 tomme) for å forhindre at gnagere kommer innendørs, da mus kan passe gjennom hull på størrelse med en krone og rotter på størrelse med en fjerdedel.

For mer informasjon om folkehelseskadedyr som mygg, flått og gnagere, besøk PestWorld.org.

*Online engasjementfunn er et resultat av forskning utført av Advanced Symbolics Inc.

###

Om Skadedyrforeningen

NPMA, en ideell organisasjon med mer enn 5500 medlemmer, ble opprettet i 1933 for å støtte skadedyrbekjempelsesindustriens forpliktelse til å beskytte folkehelsen, mat og eiendom mot sykdommer og farer ved skadedyr. For mer informasjon, besøk PestWorld.org eller følg @PestWorld på Facebook, Twitter, Pinterest og YouTube.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

9 + 1 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...