Mus og rotter i hjemmet

En av de vanligste skadedyrene rundt, gnagere finnes over hele landet. Visste du at de finner veien til ca. Ulike typer gnagere invaderer vanligvis hjem i løpet av høsten og vinteren på jakt etter mat og ly når klimaet avkjøles, selv om de fortsatt kan forårsake problemer resten av året, høst og vinter er når de fleste tilfeller dukker opp. Flertallet av de undersøkte huseierne rapporterte om gnagere på kjøkkenet, i tillegg til kjeller og stue i mindre grad.

Et rotte– eller musproblem i et hjem eller en bedrift kan utgjøre en stor trussel mot både helse og eiendom. Ulike typer vanlige gnagere er kjent for å spre Salmonella og andre bakterier. De er også i stand til å utløse allergier og astma. De kan også bære på sykdomsfremkallende parasitter, som flått, lopper og lus. I tillegg til disse helsetruslene er gnagere kjent for å skade både gips og tre, og kan også tygge gjennom elektriske ledninger, noe som øker risikoen for elektriske branner.

Riktige gnagerforebyggende tiltak og bevissthet er avgjørende for å sikre både mennesker og eiendom. Rotter kan presse seg gjennom åpninger på størrelse med en krone, mens mus kan passe gjennom hull så små som en centimeter i bredden. Vel inne kan hunnene avle raskt. For eksempel kan en enkelt mus få opptil 12 unger hver tredje uke, så angrep kan raskt vokse.

Vanlige typer gnagere

Husmus

Husmus finnes over det meste av jorden der det er mennesker. Den lever, ofte i nær tilknytning til mennesker og bygningene våre. Husmus regnes som en av de viktigste skadedyrene på verdensbasis. Selv om den er liten i størrelse, kan den gjøre stor materiell skade. Forebygging kan i stor grad gjøres ved å fjerne mattilgang og sikre bygninger slik at dyrene ikke kommer inn. Kontroll ved hjelp av feller kan være svært effektivt.

Habitat: Husmus hekker vanligvis i mørke, bortgjemte områder inne i strukturer. De er gode klatrere og kan hoppe opp til 30 cm høye, slik at de kan nå isolerte eller bortgjemte områder. Husmus kan leve innendørs og produsere avkom hele året.

Trusler: Husmus kan forårsake betydelig skade på eiendom ved å tygge gjennom materialer som gips og isolasjon. I tillegg har de vært kjent for å starte elektriske branner ved å gnage på ledninger inne i boliger. Husmus kan også utgjøre alvorlige helsetrusler, i stand til å forurense lagret mat og spre sykdommer som Salmonella.

Forebygging

Husmus foretrekker mørke og skjermede områder, og har en tendens til å gjemme seg blant husholdningsrot. Som sådan er det viktig å holde oppbevaringsarealene rene og velorganiserte, og sørg for å oppbevare bokser fra gulvet. I tillegg vil oppbevaring av mat i lukkede, gnagersikre beholdere sikre at du ikke tiltrekker deg inntrengere.

Unikt faktum: Husmus kan passe gjennom åpninger så små som en krone. Videre, selv om de har dårlig syn og er fargeblinde, veier de opp for det med andre forbedrede sanser.

Røtter

Brunrotten (Rattus norvegicus) har en utrolig evne til å tilpasse seg ulike miljøer og har spredt seg over hele verden, oftest i nær tilknytning til mennesker. Brunrotter kan forårsake stor materiell skade, og har potensial til å spre sykdom. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å fjerne tilgangen til mat, samt sikre bygningen slik at dyrene ikke kommer inn. Dyr som kommer inn i hus kan ofte bekjempes med klappfeller.

Rotter er hovedsakelig nattaktive. Disse har en tendens til å gå inn i hjemmene om høsten når utendørs matkilder blir knappe, og hekker vanligvis i kjellere, krypkjeller og andre uforstyrrede boliger når de er inne.

Trusler:

Rotter kan forårsake alvorlige materielle skader ved å gnage gjennom ulike materialer, inkludert plast og kraftledninger. De er også sykdomsspredere og kan bære på sykdommer som pest, gulsott og rottebittfeber. I tillegg kan de bringe lopper og midd inn i hjemmet.

Forebyggingstips

Hold øye med tegn på angrep, som avføring, ripemerker og skadet mat. Et angrep kan vokse raskt, så det er viktig å oppdage og håndtere potensielle inntrengere raskt.

Unikt faktum: Norske rotter kan passe gjennom sprekker og hull opptil 12 mm.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

7 + 12 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...