Hva er rotte lungeorm? Informasjon om rotte lungeorm


Rotte lungeorminfeksjon er faktisk en ekte ting. Hvis du synes navnet høres rart ut, er det ingenting sammenlignet med hvordan denne infeksjonen kommer rundt og hva den gjør.

Hva er rotte lungeorm?

Rotte lungeorm er forårsaket av Angiostrongylus cantonensis, en parasitt av rotter. Når rotter får i seg Angiostrongylus larver, de migrerer fra rottens tarm til lungene hvor de modnes til voksne ormer. Voksne ormer kan legge 15 000 egg per dag! Eggene klekkes i rotta og blir til første stadiums juvenile larver, som sendes ut i miljøet i rottens avføring. De unge larvene modnes til tredje stadiums larver og angriper typisk snegler og snegler. De kan også bli plukket opp av frosker, ferskvannsreker, noen øgler og landkrabber.

Snegler og snegler reiser og kaster larver mens de går. De kan forurense grønnsaker i åkeren eller hagen, eller til og med vaskes i avløp og forurense vann (som igjen kan brukes til å vanne avlinger).

Hvordan spres rottelungeorm?

Mennesker kan bli smittet ved utilsiktet inntak av larver i tredje stadium ved å spise direkte Angiostrongylus larver som kan være på salater, i vannet, eller i underkokte reker, landkrabber og snegler.

Når de er inntatt av mennesker, migrerer larvene i tredje stadium fra tarmen til sentralnervesystemet og utvikler seg til en voksen orm. Ikke overraskende kan voksende og utviklende larver og voksne ormer i sentralnervesystemet resultere i typiske symptomer på hjernehinnebetennelse, som intens hodepine og nakkestivhet. Andre symptomer på rottelungeorm kan inkludere prikking eller smertefulle følelser i huden, lavgradig feber og søvnighet (spesielt hos barn). Gastrointestinale tegn og symptomer er mer vanlig hos barn, men forekommer ofte også hos voksne og inkluderer magesmerter, kvalme og oppkast.

Så man kan si at rottelungeorm er årsaken til menneskelig hjerneorm! Denne typen meningitt er kjent for å være assosiert med økt antall eosinofile hvite blodlegemer, og kalles eosinofil meningitt.

Er rotte lungeorm smittsomt?

Angiostrongylus infeksjon, eller angiostrongyliasis, hos mennesker er ikke smittsom. Det betyr at en person som er smittet med rottelungeorm ikke kan overføre infeksjon til en annen person. Smitteklynger i en husholdning kan ikke tilskrives person-til-person smittespredning. I stedet kan folk som spiser den samme forurensede maten – for eksempel en delt salat eller underkokte reker – alle bli smittet.

Hvor finnes rottelungeorm?

Tidligere tilfeller av Angiostrongylus cantonensis ble rapportert fra Kina, Sørøst-Asia og øyene i Sør-Stillehavet. Imidlertid har utbredt reise og frakt ført til spredning av infeksjonen til andre områder av verden. Tilfeller rapporteres i økende grad i USA – og angiostrongyliasis er nå den vanligste infeksjonsårsaken til eosinofil meningitt i USA. Infeksjonen antas å være etablert i deler av den vestlige halvkule, inkludert det sørlige USA, Karibien og Amazonas basseng. Det er faktisk rapportert om tilfeller på Hawaii og New Orleans. Og nyere forskning har bekreftet at A. cantonensis parasitten har infisert mange Florida-rotter og snegler.

Hvordan diagnostiseres rottelungeorm?

Direkte påvisning av A. cantonensis (unge voksne eller larver) i cerebrospinalvæske (CSF) er gullstandarden for diagnose av human angiostrongyliasis. Det er imidlertid sjelden at vi faktisk ser parasittene i CSF. Vanligvis er direkte identifikasjon av ormen vellykket i mindre enn 10 % av prøvene. Også, fordi det ikke er noen lett tilgjengelige blodprøver for rotte lungeorm, diagnostisering A. cantonensis infeksjoner kan være vanskelige.

Viktige ledetråder som vekker mistanke og kan bidra til å diagnostisere infeksjon er en historie med reise dit parasitten er kjent for å bli funnet og en historie med å spise (potensielt dårlig vasket) salat eller rå eller underkokte snegler, snegler, frosker, ferske vannreker eller landkrabber i, eller fra (hvis produktene sendes) disse områdene. En annen viktig ledetråd er å finne et høyt nivå av eosinofile hvite blodlegemer (som kan øke i antall ved en parasittisk infeksjon). Hvis du er bekymret for at du kan ha blitt smittet av rotte lungeorm, kontakt en lege.

Hva er symptomene på rottelungeorm?

Den gode nyheten er at milde tilfeller av angiostrongyliasis oftest er selvbegrensende og løser seg spontant uten spesifikk terapi. Vanligvis dør parasitten over tid, selv uten behandling. Det er noe uforutsigbart hvor lenge eller hvor alvorlige symptomene kan være, og de kan vare i flere uker eller måneder.

Hvordan behandles rottelungeorm?

Behandlingen er rettet mot symptomene og består primært av smertestillende medisiner mot hodepine. Noen ganger tilsettes steroider for økt anti-inflammatorisk effekt. Antiparasittiske medisiner rettet mot ormene anbefales vanligvis ikke for behandling av A. cantonensis infeksjoner. Dette er fordi døende ormer kan øke betennelsen og forverre symptomene. Derfor er det dårlig å gi medisiner som kan føre til samtidig avliving av flere rottelungeormer i hjernen.

Hvordan kan jeg forhindre rotte lungeorm?

Til syvende og sist er nøkkelen for å unngå å bli smittet med denne parasitten forebygging. Vask produktene. Vask hendene, spesielt hvis du håndterer snegler. Vær oppmerksom på de potensielle risikoene forbundet med å spise salater, snegler og rå eller underkokte frosker, reker og krabber. Selvfølgelig er rotte- og snegle-/sneglekontroll også viktig. Hvis du tror du har et skadedyrproblem, kontakt din lokale skadedyrbekjemper.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

12 + 14 =

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Sukkermaur er små insekter som ofte finnes i hjemmet. De er kjent for å være tiltrukket av søtsaker og sukkerholdige matvarer. Disse maur kan være en plage i hjemmet, da de kan invadere kjøkkenet og andre områder hvor mat oppbevares. Det er viktig å bli kvitt...

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte blir funnet i norske hjem. Disse maur er små i størrelse og har en svart farge, derav navnet. De er kjent for å være svært utholdende og kan være en plage å ha i huset. Små sorte maur er på jakt etter mat og vann, og de...

Tips og triks for å bli kvitt små sorte maur

Tips og triks for å bli kvitt små sorte maur

Små sorte maur er en vanlig plagsomhet i mange hjem. Disse små insektene kan dukke opp overalt, fra kjøkkenet til baderommet. De er kjent for å være på jakt etter mat og vann, og kan være spesielt irriterende når de finner veien inn i matlageret eller søppelbøtten....