bananfluefelle

Bananfluefelle – beste hjemmelagde felle

Har du også fått en liten invasjon av små ekle bananfluer på kjøkkenet ditt? Hver sensommer og høst kommer de inn, og man kan faktisk ikke hindre dem å komme. Men du kan kontrollere dem = holde antall nede. Her er hvordan du kan bli kvitt bananfluen.

Kort og godt om bananfluefelle:

Ta litt eplecidereddit og et par dråper oppvaskmiddel i en skål, og sett dette i nærheten av der du ser fluene er.

Det lukter litt eddik, men det hjelper mot fluene. Mange lurer på hvorfor dette virker, og det er enkelt: Bananfluene til tiltrekkes av lukten av eddik, mens oppvaskmiddelet vil føre til at fluene drukner fordi det bryter overflatespenningen i eddiken.

Er bananfluen farlig?

Nei, Bananfluer er en de mest ufarlige insektene vi har. Du oppdager de stort sett når de inntar kjøkkenet og plager deg. Men de biter ikke, og de gjør “ikke en flue fortred”, utenom at de er til stor irritasjon.

Det er også lite koselig når de setter seg på maten din…

For du vet at de ikke bare fløy inn vinduet ditt, men de formerer seg raskt der de har tilgang på næring og vann. Det er derfor de elsker fruktsøl og matsøppel.

Dessuten er de så små at du ikke kan gå rundt og diktere og kverke dem. Det kan fungere med de gode insektsrackertene, men det er jo litt jobb da.

Vi skal se hvordan bananfluer fungerer, hvor de kommer fra og hvordan man blir kvitt dem. Forhåpentligvis vil følgende ideer gi deg litt mer selvtillit og mindre angst neste gang du har med bananfluer å gjøre.

Fruktflue

Hva er en bananflue?

Disse fluene er kjent på grunn av deres raske livssykluser og store mengder avkom.

Fruktflue, bananflue, eddikflue og ølflue er alle kjente kallenavn for dette irriterende lille insektet. Vitenskapelig heter det “Drosophila melanogaster”, som høres mye skumlere ut enn insektet faktisk ser ut på avstand.

Fra vårt perspektiv er disse bittesmå insektene omtrent halvparten så store som et riskorn. De er så små at du nesten ikke kan se noen detalj av kroppen deres uten å komme for nærme.

Zoom inn omtrent 30 ganger, og bananflua ser sint ut med store røde øyne, bittesmå piggete hår og fargeflekker som ligner krigsmaling.

Hvor kommer bananfluer fra?

I motsetning til mage tror har de lite med banan å gjøre. De kommer gjerne sammen med epler. De liker veldig godt epler, og spesielt nr de har begynt å bli godt overmodne.

Bananfluer lever mest utendørs og spiser råtnende mat, avføring og mer. Selv om disse tingene er frastøtende for deg er de utmerkede steder for fluer å spise, parre seg og legge eggene sine. Det er viktig for å formere seg, noe de gjør veldig raskt!

Når det gjelder frukt, er fluer mye mer oppmerksomme på nedbrytningssyklusen enn vi er. Når frukten gjærer og brytes ned, avgir den forskjellige aromaer. Vi kan lukte disse biproduktene sent i prosessen, men nedbrytningsprosessen pågår fra det øyeblikket du henter planten og er i full gang når den når bollen på kjøkkenbenken.

Fluer har utviklet seg til å lukte nedbrytende frukt fra store avstander i forhold til størrelsen. Sjansen er stor for at alle som har en skål med gammel frukt i hjemmet er på radaren til de mange fluene i eller rundt det hjemmet. Lukten slipper ut hjemmet gjennom sprekker, vinduer, ventiler og mer.

Fruktfluer er små nok til å komme inn de aller fleste åpninger, og selv en bitteliten åpning i vinduslisten er nok til at fluer kan plukke opp den liflige duften av mat på kjøkkenet og kommer inn. Når én flue er kommet inn formerer den seg raskt og svermen blir et faktum.

Fluene haiker med matvarene

Dagligvarebutikker gjør sitt beste for å forhindre bananfluer, men sjansene er store for at bananfluer klarer å legge et egg eller flere blant dine matvarer.

For eksempel kan det være at ett av eplene eller fuktene du vil kjøpe er litt råttent, uten at du kan se det ennå. Fluene er klar over dette lenge før du visuelt kan inspisere eplet og se om det er råttent. Så da vil fluene fly bort til frukten og legge egg, og du tar dette gladelig med deg hjem og legger frukten med eggene på kjøkkenplaten. De klekkes, og det svermer i vei…

fruktdisk i butikk mange fruktfluer

Hvordan bli kvitt bananfluer

Utfordringen fruktfluene er at de stadig formerer seg. Samt, etter første generasjon vil individene i populasjonen formere seg til forskjellige tider, på forskjellige steder, og skape en situasjon der det kommer nye fluer hele tiden. Til din irritasjon!

Det fine er at det er et begrenset steder de kan formere seg. Med mindre du har et helt hus fullt av råtnende frukt, vil det være ganske nkelt å eliminere parringssteder for fruktfluer. Du trenger bare å finne all frukt eller mat som kan råtne og fjerne dem fra huset ditt. Husk at dette også gjelder for eksempel te-grut.

Holder du kjøkkenet rent og ikke finner kilden så kan du slite litt. Men da kan det være fint med en bananfluefelle.

Potensielle paringssteder for bananfluer

Den lille størrelsen til fruktfluene gir dem adgang til nesten alle områder av hjemmet ditt, og mat eller faktisk råtnende søppel er ikke alltid stedet å parre seg. De kan finne lignende områder eller steder i hjemmet ditt som har avfall. Matavfallet er et slikt sted.

Vi har erfart at det fungerer godt å ta ut matsøpla minst en gang per dag. Da fjernes parresteder og egg hver dag, og det reduserer antall fluer over ganske få dager.

Tomflasker er et annet område du bør sjekke opp i. Fruktfluer kan også formere seg i gjærende væsker, og det er for eksempel saft og brus som er sukkerholdig. Andre mulige drikker er vin, eddik, juice og egentlig alle gamle fruktbaserte drikkeflasker du legger til sides. Fluer kan lukte disse tingene uansett hvor dypt de er begravet, og de graver seg frem for å legge egg og parre seg.

Alle steder der det er våt og gjærede produkter bør du fjerne. For eksempel er fluene glad i teblader som er brukt. Dette er noe som mange ikke tenker på. Så legg teposer i en lukket boks inntil du kaster dem, for da hindrer du fluene å ha tilgang.

Avløpet i vasken er også et oppsamlingssted for slikt som fluene liker, så det kan være en god idé å helle nedi klor eller salmiakk for å bli kvitt problemet der.

Sjekk også under benker, kjøleskap og andre steder du kan ha mistet en drue eller noe annet som fluene kan meske seg med. Bli kvitt alt av slike ting som kan gjære.

Når du har fjernet frukt og andre ting som fluene elsker kan du gå videre på programmet.

bananflue på kjøkkenet

Sette opp bananfluefeller

Fruktfluefelle på blå bakgrunn

En av de beste måtene å tiltrekke og fange bananfluer er ved å sette opp en hjemmelaget felle. Det er ganske enkelt, og du har sannsynligvis alt du trenger i hjemmet ditt allerede.

Start med å få en liten kopp eller bolle til bruk. Et standard drikkeglass eller frokostblandingsskål vil fungere perfekt. Fyll den med en liten mengde vann og eplecidereddikk eller rødvin. Topp den med et par dråper oppvaskmiddel.

Legg merke til at det IKKE er snakk om husholdningseddik, men eplecidereddik.

Ta på et lag med gladplast / plastfolie over bollen, og stikk deretter mange små hull i denne. Det som da vil skje er at fluene kommer seg inn, men ikke så lett finner veien ut. Til slutt vil de havne oppå eddiken eller vinen og de vil falle inn i væsken og drukne.

Plasser disse fruktfluefellene på kjøkkenbenken, i søpleskapet og ellers der du ser fluene være.

Prøv deg gjerne frem med ulike beholdere og tetyper (vin, eddik, juice etc) og se hvilken kombinasjon som fungerer best for deg. Fellesnevneren er å bruke et par dråper Zalo eller annen oppvaskmiddel oppi, slik at fluene kan komme inn i væsken og drukne.

bananfluefelle lages med oppvasksåpe

Ozonmaskin mot fruktfluer

Plages du med mange fluer i søpleskapet og ikke får helt has på dem så kan du kjøre en ozonmaskin inne i skapet en 10-15 minutters tid. Erfaringen er at det tar knekken på fluene, samt eggene. Det er veldig viktig at du ikke oppholder deg i et rom med mye ozon, så dersom du bruker ozon mot bananfluene er det viktig at du sørger for din egen helse.

Bananfluer er veldig irriterende, og vi anbefaler å bruke egne feller mot bananfluene.

Scroll to Top