Maur i huset

Hvis du noen gang har funnet maur som kryper over kjøkkenbenken din eller har lagt merke til et spor av bittesmå svarte maur på badegulvet, er du sannsynligvis ikke alene. Maur går ofte inn i hjem i de varmere månedene på jakt etter vann og mat, noe som gjør dem til vår vanligste skadedyr. Med sommersesongen over oss, er det nå det perfekte tidspunktet for å lære om de vanligste områdene av maur i et hjem og hvordan man kan forhindre uønskede angrep.

En undersøkelse av skadedyrangrep over hele landet fant at de stedene der maur oftest dukker opp er kjøkken og bad.

Kjøkken

Det er nok ikke en overraskelse at kjøkkenet regnes som et favorittsted for maur. I tillegg til tilgang på mat, gir vasken en vannkilde som maur trenger for å overleve. Hvis du er slapp med å rydde opp smuler og søl umiddelbart, kan det hende du inviterer maur inn. Her er noen tips for å holde maur ute av kjøkkenet:

Oppbevar søte matkilder som sukker, sirup og honning i lufttette plastbeholdere og tørk av dem for å fjerne klissete rester.

Rydd opp fettsøl fra benkeplater og gulv så snart de oppstår.

Eventuelle tomme juice- eller brusbeholdere bør skylles ut før resirkulering eller kassering. Og sørg for å ta ut søppelet regelmessig.

Sjekk fruktskålen – all overmoden frukt vil tiltrekke seg maur.

Hold øye med vannansamlinger i vasken og lekkasjer rundt kranen.

Hvis du har kjæledyr, sørg for å plukke opp matrester og vask bollene regelmessig.

Baderom

Områder av huset med høy luftfuktighet er kjent for å tiltrekke seg maur, så badene er svært utsatt for angrep. Rørmaur og sukkermaur/svartjordmaur bygger for eksempel ofte reir i fuktige områder som bak baderomsfliser eller under vasker. For å forhindre angrep på badet, bør huseiere:

Inspiser av og til vasker, toaletter og kar for lekkasjer eller drypp.

Gi badet en grundig rengjøring ved å skrubbe gulvene med desinfiserende rengjøringsmiddel, og tørke av innsiden av skuffer med varmt såpevann.

Sjekk at sjampo, lotion og såpeflasker er sikret og at innholdet ikke har sølt ut av beholderne.

Andre vanlige gjemmesteder

Maur kan lett finne veien innendørs gjennom selv de minste sprekker, så andre områder i hjemmet er også vanlige gjemmesteder. Undersøkelser av skadedyrangrep viser også at maur også finnes i følgende områder:

Innvendige vegger

Soverom

Stuer

Kjellere

I de fleste av disse tilfellene finner man angrep i forbindelse med et varmeapparat, som varmekabler eller varmeovner.

For å hindre at maur finner en vei inn, bør huseiere beskytte så mye som mulig mot skadedyr på utsiden av boligen. Eksperter anbefaler å forsegle eventuelle sprekker med silikonblanding, reparere hull i vindus- og dørkarmer, erstatte væravisolering, fikse løs mørtel rundt kjellerfundament og vinduer, og holde tregrener trimmet tilbake og vekk fra huset.

Maur anses som en av de vanskeligste skadedyrene å kontrollere, sammen med veggedyr, fordi kolonier ofte inneholder tusenvis av medlemmer og reir er vanskelig å finne. Hvis du oppdager maur i hjemmet ditt, er det viktig å inspisere og behandle problemet på riktig måte.

Følg våre anbefalinger om hvordan du bekjemper maur på best mulig måte, så vil du oppdage at maur ikke er en umulig oppgave å kontrollere selv, men det krever riktig metode og en god del tålmodighet.

Scroll to Top