Hvordan ser en flått ut? Kryss av for veiledning og identifikasjon

[ad_1]

En veiledning for å identifisere og forhindre forskjellige flåttarter

Når været blir varmere, er ikke mennesker og deres kjæledyr de eneste som er ivrige etter å komme seg ut etter en lang vinter – flåtten er ute i full kraft og kan utgjøre en betydelig helserisiko for både mennesker og kjæledyr, og spre sykdommer som borreliose og Rocky Fjellflekkfeber. Her er alt du trenger å vite om hva forskjellige typer flått ser ut somhvordan forhindre flåttbitt og farene forbundet med disse potensielt farlige skadedyrene.

Typer flått

Blacklegged (hjort) flått

Generell info: Svartbeint (hjort)flått er oppkalt etter sine beryktede mørke ben og blir noen ganger referert til som en hjorteflått fordi den foretrekker å være vertskap for hvithalehjorten. Blacklegged flått, som finnes i hele det nordøstlige, midt-Atlantiske, sørøstlige og nordlige USA, er kjente vektorer av Lyme-sykdom, anaplasmose, human babesiosis, Powassan-encefalitt og mer.

Hva Do Blacklegged (hjort) flått ser ut: Blacklegged flått er en flat, bred oval form og er typisk oransje-brun i fargen med mørkere ben. De har 8 ben, kategoriserer dem som edderkoppdyr, og er 1/8″ lange i gjennomsnitt.

Vaner: Svartbeint flått gjemmer seg vanligvis i gress og busker og venter på at en forbipasserende vert fester seg til. De kan også finnes i hiet eller reir til vanlige verter, som skunks, vaskebjørner, opossums og gnagere. Disse flåttene foretrekker hekkeområdene til hvitfotmusen fordi de ofte befinner seg på godt skjermede steder som under jorden, i trestubber, gamle fuglereir og vedhauger.

Trusler: Blacklegged flått er vektorer av anaplasmose, Lyme sykdom og menneskelig babesiosis. Symptomer på borreliose inkluderer feber, hodepine, tretthet og et okseøyeformet hudutslett rundt bittsynet. Hvis ubehandlet, kan borreliose påvirke ledd, hjerte og nervesystem. Svartbeint flåtts favorittmatingsområde på mennesker er bak i nakken, noe som gjør det vanskelig å oppdage hvis du har langt hår. Disse flåttene vil typisk krype i opptil 4 timer før de fester seg og må deretter festes i 6-8 timer før sykdomsoverføring skjer, så tidlig oppdagelse og fjerning av flått er nøkkelen.

Amerikansk hundeflått

Generell info: Den amerikanske hundeflåtten er oppkalt etter den utvalgte verten – hunden. Disse flåttene finnes bare i hele Nord-Amerika og er medlem av den harde flåttfamilien. Amerikansk hundeflått er kjente vektorer av Rocky Mountain-flekkfeber, og eksponering for disse flåttene er mest vanlig om våren og forsommeren.

Hvordan ser amerikanske hundeflått ut: Amerikansk hundeflått er flat og oval i form, og vanligvis brun med hvitgrå markeringer. I likhet med svartbeint flått har disse flåtten 6 bein som larver, men har 8 bein når de er voksne. De varierer alt fra 5 mm til 15 mm i størrelse, avhengig av om de er overfylt eller ikke.

Vaner: Amerikansk hundeflått foretrekker gresskledde områder med lav vegetasjon der større dyr vanligvis går forbi og trives i områder som også er tilgjengelige for mennesker. Når disse flåttene fester seg til hunder, bringes de inn i hjemmet og kan potensielt overføres til mennesker. Amerikansk hundeflått er ekstremt spenstig og er i stand til å overleve i 2-3 år uten mat.

Trusler: Amerikanske hundeflått er bærere av bakterien som forårsaker Rocky Mountain-flekkfeber, en alvorlig flåttbåren sykdom med en dødelighet på over 20 prosent hvis den ikke behandles tidlig. Symptomer inkluderer høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine og noen ganger utslett spredt over ekstremitetene 2-4 dager etter at feberen begynner. Disse flåttene er også kjente vektorer av tularemi, en sykdom som overføres fra kaniner, mus, ekorn og andre små dyr. Symptomer inkluderer et sår på bittstedet, feber, frysninger og ømme lymfeknuter.

Brun hundeflått

Generell info: I likhet med den amerikanske hundeflåtten er den brune hundeflåtten oppkalt etter sin foretrukne vert. Den er også oppkalt etter fargen. Det er ikke vanlig, men brun hundeflått vil bite mennesker i fravær av en hundevert.

Hvordan ser brune hundeflått ut: Som fortalt av navnet deres, er brune hundeflått vanligvis brune i fargen, men kan bli en grå og blå farge når de er overfylt. De er alt fra 1/8″ til 1/2″ lange og er ovale og flate. Brun hundeflått har, som den amerikanske hundeflåtten, også 6 bein som larver og 8 som voksne.

Vaner: Brun hundeflått er unik fra de andre flåttartene fordi de er den eneste typen som kan fullføre hele livssyklusen innendørs, siden de overlever best under varme, tørre forhold. De foretrekker å være vert for hunder og fester seg vanligvis til hundenes ører eller mellom tærne.

Trusler: Brune hundeflått kan være smittebærere for hunder, og overføre flåttbårne sykdommer som Rocky Mountain flåttfeber, canine ehrlichiosis og canine Babesia.

Lone Star Tick

Generell info: Enslige stjerneflått er oppkalt etter deres identifiserbare karakteristikk av en enkelt flekk plassert på hunnens rygg. Disse flåttene, som hovedsakelig finnes i det østlige og sørøstlige USA, retter seg mot mennesker mer enn noen av de andre flåttartene.

Hvordan ser Lone Star Ticks ut: Enslige stjerneflått er rødbrune og blir mørkegrå når de er fulle. I likhet med de andre flåttartene har enslige stjerneflåttlarver 6 ben, mens voksne har 8. Enslige stjerneflåtthunner er vanligvis omtrent 1/8″ lange når de ikke er oppslukt, men kan vokse til opptil 7/16″ når de er oppslukt. Hannflått er vanligvis litt mindre.

Vaner: Enslige stjerneflått er trevertsflått, noe som betyr at de fester seg til en annen vert i løpet av hvert stadium av levetiden: larver, nymfe og voksen. De fester seg til verten sin ved å krype opp tuppene av lavtvoksende vegetasjon, som gress, og venter på at verten skal gå forbi og børste seg mot vegetasjonen. Som nymfer og voksne vil ensomme stjerneflått også krype på bakken for å finne verten og feste seg. Disse flåttene finnes oftest i skyggefulle områder, da de ikke kan overleve lenge i solen. Larver foretrekker små dyr, inkludert kaniner, stinkdyr, vaskebjørn, katter og fugler, mens nymfer vanligvis retter seg mot en blanding av små og store dyr. Voksne ensomme stjerneflåttverter er større dyr, som rev, hunder, katter, hjort, kalkun, storfe og mennesker – som mates av alle tre stadier av enslig stjerneflått.

Trusler: Enslige stjerneflått er kjente vektorer for mange sykdommer, inkludert tularemi, Heartland-virus, Bourbon-virus og Southern tick-associated rash illness (STARI). Som med alle flått, er tidlig oppdagelse og fjerning avgjørende, men ensomme stjerneflått har lange munndeler som kan gjøre fjerning spesielt vanskelig, da munndelene ofte bryter av mens de trekkes ut, noe som resulterer i ytterligere infeksjon i verten.

Rocky Mountain Wood Tick

Generell info: Rocky Mountain-skogflåtten er oppkalt etter habitatet den er oftest funnet – i de skogkledde områdene i Rocky Mountain-statene. De er også ofte referert til som skogflått.

Hvordan ser Rocky Mountain Wood Ticks ut: Rocky Mountain-skogflått er ovale og flate i form og er vanligvis brune, men blir grå når de blir overfylt. De kan variere fra 1/8″ til 5/8″ i lengde. Som vanlig med de andre flåttartene, har Rocky Mountain skogflått 6 ben som larver og 8 som voksne.

Vaner: I likhet med den ensomme stjerneflåtten, er Rocky Mountain-skogflått en tre-vert-flått, der hver etappe krever en ny vert. Disse flåttene er på sitt høyeste trusselnivå fra midten av mars til midten av juli. Larver og nymfer lever vanligvis av gnagere, som ekorn, jordekorn og voles, mens voksne lever av større dyr, inkludert sauer, hjort og mennesker. Rocky Mountain-skogflått finnes vanligvis i skogkledde områder, åpne gressletter og rundt stier hvor de lett kan feste seg til en vert.

Trusler: Den største trusselen som Rocky Mountain-skogflåtten utgjør, er Rocky Mountain spotted fever (RMSF), en smittsom sykdom som kan bli dødelig hvis den ikke behandles i tide. Hovedsymptomet på RMSF er utslett på hele kroppen 2-5 dager etter bittet.

Kryss av for Forebygging

Sørg for å følge disse forebyggingstipsene for å redusere risikoen for flåttbitt:

  • Bruk lange bukser, langermede skjorter og lukkede sko når du er utendørs.
  • Bruk lyse klær slik at flått er lettere å få øye på.
  • Bruk avstøtende middel som inneholder minst 20 prosent DEET.
  • Hold hagen din fri for flått ved å fjerne ugress og klippe gresset lavt.
  • Inspiser deg selv, din familie og kjæledyr for flått etter å ha tilbrakt tid utendørs.
  • Når du vandrer, hold deg i sentrum av stier og vekk fra vegetasjon.
  • Hvis du finner en flått på deg selv eller et familiemedlem, fjern den med en pinsett med et sakte, jevnt trekk for ikke å bryte av munndelene og la dem bli igjen i huden. Vask deretter hendene og bittstedet grundig med såpe og vann. Flått bør skylles ned i toalettet eller pakkes tett inn i vev før de kastes i en lukket beholder.
  • Vær på utkikk etter tegn på flåttbitt, for eksempel et avslørende rødt okseutslett rundt et bitt. Hvis du mistenker at en flått har bitt deg, søk lege.
  • Lær symptomene på borreliose og ta kontakt med legen din umiddelbart hvis du er bekymret eller opplever symptomer.
  • Hvis du finner en flått i hjemmet ditt eller opplever et flåttproblem på eiendommen din, ta kontakt med en autorisert skadedyrbekjemper som kan anbefale en fremgangsmåte.[ad_2]

Kilde

Scroll to Top