fleskeklanner

Hva er klannere – og hvordan bli kvitt dem?

Klannere (Dermestidae) er en familie av biller som utgjør en overfamilie for seg, og de lever av dødt animalsk materiale. Dette inkluderer for eksempel kjøtt, hud, pelsverk og ull. Mange arter av klannere kan gjøre betydelig skade på lagrede matvarer, tekstiler og biologiske samlinger. For å forhindre angrep av klannere, er det viktig å vite hvordan de sprer seg og angriper.

Det finnes flere typer klannere, og hver type kan påvirke ulike områder av hjemmet eller arbeidsplassen. Når man oppdager et problem med klannere, er det viktig å identifisere hvilken type man har å gjøre med for å kunne iverksette riktige tiltak. Forebygging av klannere angrep innebærer vanligvis grundig renhold, samt å opprettholde tørre og kjølige forhold i lagrede områder.

Blir man først rammet av klannere, finnes det flere metoder for å bli kvitt dem. Dette kan inkludere bruk av insektmidler, naturlige metoder og profesjonell skadedyrbekjempelse. Det er viktig å handle raskt for å hindre ytterligere spredning og skade forårsaket av klannere.

Nøkkelpunkter

  • Klannere er biller som lever av dødt animalsk materiale og kan forårsake skade på matvarer, tekstiler og biologiske samlinger.
  • Forebygging av klannere involverer grundig renhold og tørre, kjølige lagringsforhold.
  • Bli kvitt klannere ved hjelp av insektmidler, naturlige metoder eller profesjonell skadedyrbekjempelse.

Hva er klannere

Kjennetegn

Klannere er en insektfamilie som hører til ordenen biller. De kjennetegnes av korte antenner med kølle og korte bein. Disse insektene har brystskjold som ofte er dekket av skjell eller børster. Noen av dem har også en oval hvit flekk på brystskjoldet. De er middelstore biller og larvene deres er langhårete, ofte brunsvarte i fargen.

Klannere lever av dødt animalsk materiale som for eksempel kjøtt, hud, pels, ull og hår. De finnes i naturen, og bidrar i nedbrytingen av inntørkede dyrekadavre, tørre insekter, hår og fjær.

Insektsfamilie

Klanner-familien har flere underarter, så som tekstilskadebillene. Disse lever av fibre fra ull, pels og silke, og kan skape problemer for mennesker ved å forårsake skader på tekstiler og biologiske samlinger. Mange arter av klannere har spredt seg med mennesket over hele verden, og stadig får nye arter fotfeste innendørs i Norge.

Selv om klannere kan være skadedyr innendørs, spiller de en viktig rolle i naturen ved å bryte ned døde insekter og dyr. Klannere finnes i hele Norge, og en vanlig art er museumsbillen (Anthrenus museorum).

Klanner-hunnene legger egg på næringsrike materialer som pels, hår og fjær, som larvene kan spise når de klekkes. Når larvene har fullført sin utvikling, forvandles de til voksne biller og kan finne nye områder for å legge sine egg.

I et forsøk på å bli kvitt klannere er det viktig å ta vare på tekstiler og holde omgivelsene rene for å redusere matkildene deres. Regelmessig rengjøring og grundig inspeksjon av lagrede tekstiler kan bidra til å oppdage og fjerne klannere og deres egg før de kan forårsake større skader.

Typer av klannere

Klannere er en insektfamilie i ordenen biller, som inkluderer omtrent 700 arter verden over. De kan variere i utseende og levevis, men de fleste arter har en ting til felles: de er kjent for å forårsake skader på ulike typer materialer som ull, pelser og døde dyr. I denne seksjonen skal vi se på tre hovedtyper av klannere som kan påvirke hjemmet ditt: Pelsklanner, Husklanner og Flæskeklanner.

Pelsklanner

Pelsklannere (Dermestidae) er en gruppe biller som hovedsakelig lever av døde dyr og andre organiske materialer. En vanlig art i Norge er pelsbille, som har en oval hvit flekk på hver vinge og tre mindre synlige hvite flekker på brystskjoldet. Disse billene kan skade ulltøy, pelsverk og utstoppede dyr. Det er viktig å holde hjemmet rent og ryddig for å unngå store bestander av pelsklannere.

Husklanner

Husklannere (Anthrenus) er en annen type klannere som ofte finnes i hjem. Disse billene har larver som lever av biologisk materiale som ull, utstoppede dyr, skinn og tørket plantemateriale. En vanlig representant for husklannerne er majorstua-billen (Anthrenus museorum), som kan forårsake skader på tekstiler og annet organisk materiale. Bekjempelse av husklannere innebærer ofte grundig støvsuging og rengjøring av områder der de kan trives, inkludert tepper, møbler og senger.

Fleskeklanner

Fleskeklannere (Dermestes lardarius) er en annen type klanner som også kan forårsake skade på ulike organiske materialer. Disse billene og larvene deres er spesialister på å bryte ned animalske fibre, inkludert pels og skinn, og kan også finnes i kjøkkenet der de søker etter animalsk fett og protein. Selv om fleskeklannere vanligvis ikke er en trussel for mennesker, kan de reprodusere raskt og bli et problem hvis de ikke håndteres. For å bli kvitt flæskeklannere, vil det ofte være nødvendig å identifisere og fjerne deres matkilder før man går videre med grundig rengjøring og støvsuging av berørte områder.

Ved å ha kjennskap til de ulike klannertypene og ta nødvendige forholdsregler, kan man redusere risikoen for skader og plager forårsaket av disse små, men irriterende insektene.

Hvordan klannere sprer seg

Inneklima

Klannere er en type biller som trives i et tørt og støvete innemiljø. De finnes ofte innendørs, og er i stand til å fly fra rom til rom i boliger. Et godt inneklima kan bidra til å hindre spredning av klannere. Billene foretrekker varme omgivelser, og våren er et gunstig tidspunkt for dem for å bli mer aktive. Sørg for at huset er godt ventilert og at varmeapparater ikke står på for lenge.

Åpne vinduer

Å åpne vinduer kan bidra til spredning av klannere, spesielt i tette strøk hvor billene kan finne veien inn fra busker og trær. For å forhindre spredning er det viktig å ha tett skjermer eller myggnett foran vinduene. Dette vil hindre at klannere og andre skadedyr kommer inn i huset.

Bolig og miljø

Klannere kan finne skjulesteder og matkilder i ulike deler av boligen. Typiske gjemmesteder er tregulv, lerreteker, treverk og lagring av tøy. Kroker og sprekker i treverket kan gi et trygt hjem for billene. Billene blir spesielt tiltrukket av lagrede tekstiler som ull, pels og pelshiv. En effektiv måte å hindre spredning av klannere er ved å lagre tøy i tette poser og regelmessig tømme og rengjøre skap og skuffer.

Sjekkliste for å hindre spredning av klannere:

  • God ventilasjon
  • Vinduer med tett skjerm eller myggnett
  • Rydding og rengjøring av tregulv, treverk og lagring av tøy
  • Oppbevaring av tekstiler i tette poser
  • Gjennomgå materialet i boligen for å luke ut billelarver og biller

Kjente arter av klannere i Norge

Noen kjente arter av klannere i Norge inkluderer Attagenus og Trogoderma biller. Et eksempel er Attagenus smirnovi, en art som har blitt mer utbredt i Norge de siste årene. Disse billene kan overvintre i huset hvis de har funnet et godt skjulested. Det er viktig å ta hensyn til disse artene når man skal hindre spredning av klannere i boligen.

Forebygging av klannere

Klannere er skadedyr som kan opptre innendørs og forårsake problemer i boligen. De kan gjøre stor skade på ulltøy, tepper og annet materiale. For å forebygge klannere, er det viktig å opprettholde god rengjøring og hygiene i hjemmet.

Først og fremst bør man sørge for jevnlig og grundig rengjøring i hele huset. Dette inkluderer støvsuging under sengen, i skap og sprekker der klannere kan gjemme seg. Fokuser på rom som kjøkken, hvor matrester kan tiltrekke skadedyrene. Rengjøring er essensielt for å minimere risikoen for klannere i boligen.

En annen viktig del av forebygging er å lagre tøy på en måte som gjør det vanskelig for klannere å angripe klærne. Sørg for at klærne er rene og pakk dem bort i tette poser. Dette gjelder spesielt for ulltøy, som kan ta stor skade av klannerangrep.

I tillegg til rengjøring og lagring av tøy, bør man også sørge for at matvarer oppbevares på en trygg måte. Mat bør lagres kjølig og i tette beholdere. Det anbefales også å kontrollere søppeldunken jevnlig og ikke ha den for nær boligen.

Naturlig forebygging, som å lufte ut i huset og tørke klær ute om sommeren, kan også bidra til å holde klannere unna. Sørg for å sjekke områder hvor skadedyr kan trenge seg inn, som ventilasjonsåpninger og uforseglede sprekker.

Ved å følge disse forebyggende tiltakene, vil man redusere risikoen for klannere og dermed beskytte både bolig og helsen til beboerne.

Bli kvitt klannere

For å bli kvitt klannere i boligen er det viktig å ha fokus på grundig rengjøring og renhold. Støvsuging er et effektivt tiltak for å redusere antall klannere, spesielt rundt hjørner, sprekker og kroker der de ofte gjemmer seg. Det er også nyttig å støvsuge opp matsmuler og hudavfall, som klannere kan bruke som matkilder. Skadedyrproffen anbefaler å støvsuge regelmessig og være ekstra nøye i rengjøringen.

En annen metode for å bekjempe klannere og deres larver er å eliminere deres matkilde, som kan være døde fluer, matvarer og pollen. Sørg derfor å oppbevare mat i tette beholdere og kaste matsmuler, døde fluer og annet organisk avfall regelmessig. Hvis klannere blir et problem i nærheten av mat, kan man vurdere å varmebehandle maten for å redusere risikoen for klannerlarver.

Klannere er tiltrukket av lys, og det kan derfor være effektivt å bruke limfeller. Limfellene fanger opp klannerne og andre flyvere i området.

For å beskytte klær, spesielt ulltøy, mot klannere, er det nødvendig å oppbevare dem i tette poser eller beholdere. Rens og vask klær før lagring, da klannerne blir mest tiltrukket av skitne klær. Ved behov kan klær også fryses eller varmes opp (60C, for eksempel tørketrommel) for å ta knekken på larver og voksne klannere.

Om nødvendig kan et insektmiddel brukes i bekjempelsen av klannere. Sprøytebehandling av problemer i områder kan være en mulighet for å kontrollere klannerbestanden. Det er viktig å følge bruksanvisningen for insektmidlene nøye og ta forholdsregler for å unngå at midlene påvirker andre levende organismer eller forårsaker helseproblemer. Vi anbefaler å bruke tørkepulver i stedet for gift så langt det lar seg gjøre innendørs.

Dersom problemet med klannere ikke blir løst eller forverres, kan det være en god idé å kontakte et profesjonelt skadedyrfirma. Vi kan tilby ytterligere rådgivning og behandlingsmetoder som er spesielt tilpasset situasjonen og boligen.

Scroll to Top