Humleblomsterfluer

Utseende

  • Store fluer, 12-17 mm lange
  • Gule og svarte
  • Ligner humler eller veps
  • Larven er gulgrå, flat med rynker på tvers, spiss i hodeenden, har gangvorter og blir opptil 15 mm lang

Biologi og adferd

Humleblomsterfluer etterligner veps eller humler, og larvene lever i bolene til disse. Det er en flueslekt som tilhører familien blomster- fluer (Syrphidae). I Norge har vi tre arter:

  • Humleblomsterflue (Volucella bombylans) (vist på bildet) har larver som lever i bolene til humler og av og til stikkveps. Den finnes over  hele  landet  unntatt  på  snaułellet  og  lengst  mot nord.
  • Hvitbåndet humleblomsterflue (Volucella pellucens) har larver som lever i vepsebol. Fluen er mørk med et gulhvitt bånd på Den er vanlig i Sør-Norge, men finnes nord til og med Nordland.
  • Geithamsblomsterflue (Volucella inanis) har larver som lever i Fluen har gul- og svartstripet bakkropp. Den finnes langs kysten fra Østfold til og med Aust-Agder.

Voksne hunner legger egg i vepse- eller humlebol. Her lever larvene hovedsakelig av insektrester og ekskrementer. Når larvene er utvokste på høsten, vandrer de vekk for å forpuppe seg i jorden, og klekker til voksne neste sommer.

Skade

Fluene gjør ingen skade, men dersom bolet befinner seg i hus kan larvene vandre innendørs når de skal forpuppe seg.

Bekjempelse

  • Fjern larver innendørs ved å plukke de opp eller støvsuge.

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp med skadedyrkontroll? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Humleblomsterfluer

Ønsker du hjelp med skadedyrbehandling? 

Her kan du få ufopliktende tilbud fra ditt lokale skadedyrfirma. Send inn skjemaet under så vil du bli oppringt eller få svar på epost.

Få hjelp blant annet med

Humleblomsterfluer

10 + 8 =

Andre vanlige skadedyr i Norge

Rotter: Hvordan bli kvitt brunrotte (mest vanlige rotten)

Brunrotten, eller Rattus Norvegicus, er en av de vanligste og mest utbredte gnagereartene i verden. Det er et stort skadedyr i mange by- og forstadsområder, og har vært et alvorlig problem for mennesker i alle tider. Denne arten har tilpasset seg nesten alle...

Skjeggkre

Trenger du  hjelp med å fjerne skjeggkre? Ta kontakt idag! Skjeggkre har økt de siste årene i Norge, noe man ser i de offisielle tallene for skadedyrkontroll. De gjør ingen skade for boligen, men mange opplever det veldig utrygt å ha dem i hus og er bekymret for...

Tysk kakerlakk

Det mest vanlige kakerlakken i Norge. Den Tyske Kakerlakken er den kakerlakken vi oftest møter som skadedyr i norske hjem. Den trives best på kjøkken i nærhet av matkilder og kan utvikle seg til store mengder i løpet av noen få måneder. Oppdager man denne i sine...