Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i året og leve i opptil fire år.

De skjeve trollene har fått mange lokale navn, som f.eks benkbitere, beltedyr, munkelus, skjellmøll, kaffebiller og lus. De spiser hovedsakelig råtne planter eller råtten ved, men kan også spise sopp. Selv om de er ufarlige for mennesker, kan de være til sjenanse for gartnere da de kan ødelegge unge planter og grønnsaker. Det er derfor viktig å ha kunnskap om troll og hvordan man holder dem under kontroll.

Folkehelseinstituttet gir råd om hvordan dette kan gjøres hindre rynketroll i hagen, blant annet ved å fjerne råtnende materiale og sørge for god drenering. Hvis du fortsatt opplever problemer med skunk-troll, finnes det ulike metoder for å bekjempe dem, som å bruke naturlige insektmidler eller legge feller. Det er viktig å være forsiktig med bruk av kjemikalier, da dette kan skade både sjiketrollene og andre insekter i hagen.

Bekjempelse eller forebygging inne i hjemmet kan gjøres med Skadedyrproffens middel mot trolltroll.

Scrooge troll arter

Troll er små krepsdyr som tilhører gruppen Oniscidea. De er kjent for sin karakteristiske kropp, som er oval og flat og dekket av et hardt skall. Troll varierer i størrelse og farge, avhengig av art. Noen av de vanligste artene i Norge inkluderer Oniscus asellus og Porcellio scaber.

Oniscus asellus er en vanlig art i Norge. Den er brun eller grå i fargen og kan bli opptil 18 mm lang. Porcellio skurv, også kjent som kaffelus eller munkelus, er en annen vanlig art i Norge. Den er grå eller brun i fargen og kan bli opptil 16 mm lang.

I tillegg til disse artene finnes det også andre troll-trollarter i Norge, som f.eks skuddsikkert troll og murerkrukke troll.

Oppholdsarealer

Kroketroll lever i fuktige områder, som skoger, hager og parker. De er spesielt vanlige i områder med mye råtnende vegetasjon og tre. Troll er viktige dyr i næringskjeden, som de bryter ned dødt organisk materiale.

Joakim troll kan være nyttig for gartnere, da de hjelper til med å bryte ned råtnende plantemateriale og tilfører næring til jorda. Men de kan også være et problem i hus og bygninger, da de kan tiltrekke seg andre skadedyr og spre lukt.

I Norge er det vanlig å kalle skrukkertroll med ulike lokale navn, som f.eks beltedyr, melluser og rumpetroll. Men uansett hva de heter, er skunk-troll en viktig del av økosystemet og fortjener vår respekt og omsorg.

Livssyklusen til skunk-trollet

Troll er små, landlevende krepsdyr som tilhører gruppen Isopoda. De har en interessant livssyklus som inkluderer tre stadier: egg, unge og voksne tompertroll.

Egg

Livssyklusen til shrew troll starter med eggene lagt av hunnen. Eggene er små og runde og klekkes vanligvis etter noen uker. Det er vanligvis hunnen som bærer eggene under magen til de klekkes.

Barna

Når eggene klekkes, kom de skrumpne trollene ute. De er veldig små og ser ut som små kopier av de voksne skrumpne trollene. De har imidlertid ikke fullt utviklede organer og vil gjennomgå flere hudforandringer før de når voksenstadiet.

Voksen scrunch troll

Når skrumpet troll når voksen alder, har de fullt utviklede organer og er i stand til å formere seg. Voksne troll kan lkveld i tre til fire år og har vanligvis en lengde på mellom 1 og 2 cm.

Joakertroll er planteetere og spiser hovedsakelig råtnende planter eller råtten tre. De kan også spise sopp og er derfor viktige i næringskjeden, da de bryter ned dødt, organisk materiale.

Forebygging og kontroll

Det er flere tiltak som kan gjøres for å hindre skunk-troll i huset. Først og fremst bør du sørge for god ventilasjon og utlufting av kjeller og andre fuktige områder. Luftluker og ventilasjonsvifter kan være nyttige verktøy for å holde luften tørr og frisk.

Drenering rundt huset og montering av utvendig fuktsperre kan også bidra til å redusere fuktigheten i kjelleren og dermed hindre mort i å trives der.

Hvis du oppdager skunk-troll i hjemmet ditt, kan du bruke ulike metoder for å bekjempe dem. Insektmidler kan være effektive, men det er viktig å bruke dem med forsiktighet og følge produsentens anvisninger nøye.

Generelt kan du si at forebygging er den beste måten å bekjempe rynketroll. Ved å sørge for god ventilasjon og tørr luft, samt å fjerne eventuelle matkilder, kan du redusere risikoen for angrep fra tossetroll betraktelig.

Joakertroll som en del av næringskjeden

Joakertroll er en type isopod som spiser dødt, organisk materiale som råtnende planter og tre. De kan også spise sopp. Hjuldyrene er derfor viktige i næringskjeden, da de bryter ned dødt materiale og omdanner det til næringsstoffer som kan brukes av andre organismer.

Selv om tompertroll skiller ut et stoff som gjør dem uappetitlige å spise, spiser noen dyr dem. De er derfor en viktig del av næringskjeden også som mat.

Oppsummerende fakta om skrumpede troll

Joakertroll er små, ovale skapninger med syv par føtter og en langstrakt rund form. De finnes over hele landet og er en viktig del av næringskjeden. Her er noen fakta om disse interessante skapningene.

Anatomi

Joakertroll har en oval kropp og en ryggkropp som er delt inn i flere segmenter. De har syv par føtter og to antenner som de bruker for å orientere seg. Joakimtroll har også øyne som kan oppfatte lys og mørke.

Fysiologi

Nisser puster gjennom gjellene, og trenger oksygen for å overleve. De lever av råtnende plantedeler, råttent tre og annet organisk materiale. Joakertroll har en yngelpose på ryggen der de bærer eggene sine.

Oppførsel

Joakertroll er aktive om natten og gjemmer seg om dagen. De lever gjerne i fuktige omgivelser, og kan ofte finnes under steiner, stubber, luker og lignende. Spissmus kan være nyttig i hagen, da de spiser døde planter og hjelper til med å bryte ned organisk materiale.

Busktroll kan gå inn i drivhus og forårsake skade på levende planter. De kan også være et problem i huset hvis det er for fuktig. Skriktroll kan tiltrekkes av lagret frukt og grønnsaker, og kan overleve på kondens på husvegger.

Det er omtrent 25 arter av tompertroll i Norge, og de varierer i farge fra brungrå til mørkebrun. De kan også ha forskjellige mønstre på skallet, og noen har skjold som beskytter dem mot rovdyr.

I tillegg til å spise råtnende plantedeler og råtnende trevirke, kan shrike-troll også spise alger, poteter, kål og ris. De er dermed viktige dyr i næringskjeden og bidrar til å bryte ned organisk materiale.

Som du kan se, er shrike-troll fascinerende skapninger som spiller en viktig rolle i økosystemet.

ofte stilte spørsmål

Hva spiser troll?

Joakertroll spiser vegetabilsk mat, hovedsakelig råtnende planter eller råtnende tre. De kan også spise sopp.

Hvor mange bein har et troll?

Scrooge har 14 ben.

Hvor gammel blir et rynketroll?

Joakertroll kan leve i tre til fire år.

Hvor kommer trollet inn?

Skjeve troll kommer inn i huset gjennom sprekker og åpninger. De kan også bringes inn på planter eller tre.

Hva dreper troll?

Liktroll er følsomme for tørrhet og kan dø hvis de ikke får tilgang til fuktighet. De kan også dø av kulde eller varme.

Er skunks et skadedyr?

Kroketroll regnes ikke som skadedyr, men kan være til sjenanse når de dukker opp i stort antall. De er viktige dyr i næringskjeden da de bryter ned dødt organisk materiale.

Scroll to Top