Fakta om veps: Alt du trenger å vite om stikkeveps

Fakta om veps (stikkveps) er et interessant tema for de som ønsker å lære mer om disse insektene. Stikkveps er en type veps som kan være plagsomt og farlig for mennesker, men de spiller også en viktig rolle i økosystemet.

PS: Hvis du vil fjerne et vepsebol da er det Permetrinspray som gjelder så lenge man kan se vepsebolet. Står huset innenfor en vegg og utilgjengelig, er det best å få hjelp av en skadedyrbekjemper, for da trenger du en pulvergift som ikke er tillatt for privatpersoner. Vi kan hjelpe deg med dette.

PS: Du kan også bruke profesjonelle vepsefeller for å redusere antall veps på uteområder, som verandaer, og fjerne veps fra uterestauranter og kafeer og lignende.

Stikkveps er sosiale insekter som lever i samfunnet og har en hierarkisk struktur. Dronningen er den største og mest fruktbare hunnen, mens arbeiderne er mindre og infertile hunner som utfører de fleste oppgavene i samfunnet. Hannene har kun én reproduktiv funksjon og lever ikke lenge etter parring med dronningen.

Selv om stikkende veps kan være plagsomme og vondt når de svir, spiller de også en viktig rolle i økosystemet. De hjelper til med pollinering av planter og holder bestanden av andre insekter i sjakk. Å lære mer om fakta om veps (stikkveps) kan hjelpe folk å forstå deres rolle i naturen og hvordan de kan leve i harmoni med dem.

Fakta om stikkende veps

Stikkveps er en insektfamilie i ordenen edderkoppdyr. Det er omtrent 100 arter i verden, hvorav 13 er fra Norge. De er kjent for sin brodd som kan svi og forårsake smerte hos mennesker. Stikkveps er også kjent for å være rovdyr og spise andre insekter.

De stikkende veps orden

Stikkveps tilhører insektordenen Veps (Hymenoptera). Underfamiliene Vespinae og Polistinae omfatter for det meste arter som lever i sosiale samfunn (eusosiale). Gruppen av stikkeveps har blitt delt litt annerledes.

Fakta om stikkvepssamfunnet

Stikkveps er sosiale dyr hvor flere nært beslektede individer lever sammen i et samfunn, også kalt en vepsekoloni. De samarbeider om oppgaver som larvestell, forsvar, matinnsamling og bygging av boliger. De fleste er arbeidere, som er kvinner med uutviklede kjønnsorganer. De unge dronningene blir befruktet umiddelbart etter at de er ferdig utviklet om sommeren, og går i dvale. De starter nye samfunn om våren ved å legge ubefruktede egg som klekkes til mannlige droner.

Stingvepsens forsvar

Stingvepsens forsvar består av dens stinger, som er koblet til en giftkjertel. Brodden brukes til å forsvare samfunnet mot rovdyr og andre trusler. Når en stikkende veps stikker, setter stikkeren seg fast i huden og river av deler av bakkroppen til vepsen. Stikkveps kan også spytte på byttedyr for å lamme dem før de spiser dem.

Stingveps er også viktige pollinatorer og bidrar til pollinering av planter og blomsternektar. Noen arter av stikkende veps kan være skadedyr, spesielt når de bygger hjem i nærheten av mennesker. Det er viktig å være forsiktig når man nærmer seg stikkende vepsebol, da stikk kan gi allergiske reaksjoner hos noen.

Stikkvepsfamilien inkluderer arter som murveps, norske veps, tyske veps og geiteveps (Vespa crabro). Veggveps (Ancistrocerus parietinus) er en vanlig art i Norge.

Ifølge informasjonstjenesten fra førsteamanuensis Frode Ødegaard spiller stikkeveps en viktig rolle i økosystemet og er med på å regulere bestanden av andre insekter.

Reiret til de stikkende vepsene

Vepsenes reir er en viktig del av deres livssyklus. Både dronningene og arbeiderne bruker mye tid på å bygge og vedlikeholde reirene. I denne delen skal vi se nærmere på noen fakta om vepsebol og dronningenes rolle i dem.

Fakta om vepsebol

Vepsebol er vanligvis laget av cellulose, som er et materiale som finnes i tre og planter. Arbeiderne samler cellulose ved å tygge på trebark eller planter, og blander så dette med spytt for å lage en papirmasse som brukes til å bygge hiene.

Vepsebol kan ha forskjellige størrelser og former, avhengig av art. Noen arter bygger store, runde hi som henger fra trær eller tak, mens andre bygger hi som ligger på bakken eller i hulrom.

Hyttene er delt inn i ulike seksjoner, avhengig av funksjon. Noen seksjoner brukes til å lagre mat, mens andre brukes til å klekke egg eller til å huse larver.

Dette er et jordvepsebol:

Dronningens rolle i vepsebolet

Dronningene spiller en viktig rolle i vepsebol. De legger egg som klekkes til larver, og de produserer også feromoner som påvirker oppførselen til arbeiderne.

Dronningene er vanligvis større enn arbeiderne og har en mer langstrakt kroppsform. De har også lengre antenner og vinger som er større i forhold til kroppen.

Dronningene kan legge flere hundre egg i løpet av livet, og det er deres jobb å sørge for at reirene bygges og vedlikeholdes. De produserer også feromoner som gir arbeiderne signaler om hva de skal gjøre og hvordan de skal oppføre seg.

Hos noen arter kan dronningene også endre størrelsen på eggene de legger, avhengig av hvilken type larve de ønsker å produsere. Dette gir dem en viktig rolle i å regulere størrelsen på arbeiderne og dronningene i kolonien.

Stingvepsens kokong er en kompleks struktur som spiller en viktig rolle i deres livssyklus. Dronningene har en sentral rolle i å bygge og vedlikeholde reirene, og de legger også egg som klekkes til larver. Arbeiderne samler cellulose og bygger reir, og de tar vare på larvene og holder kolonien fungerende som den skal.

Stikkende vepselarver

Fakta om stikkende vepselarver

Stikkvepslarver er en viktig del av vepsekolonien. De klekkes fra egg lagt av dronningen i vepsebolet, og mates av arbeiderne med proteiner fra insekter og andre smådyr. Larvene lever i celler i vepsebolet og vokser raskt, før de forpupper seg og blir til voksne stikkeveps.

Vepsens larver er kjent for å være svært effektive rovdyr, og spiller en viktig rolle i økosystemet ved å kontrollere bestander av skadedyr som bladlus og fluer. De er også en viktig matkilde for en rekke andre dyr, inkludert fugler og edderkopper.

Stikkvepslarver som skadedyr

Selv om vepselarver er nyttige i mange sammenhenger, kan de også være skadedyr i visse situasjoner. De kan for eksempel skade frukttrær ved å spise av frukten, og de kan også være til sjenanse i hager og parker hvor de tiltrekkes av søt mat som syltetøy og brus.

Stingvepselarver kan også være et problem i bygninger der de bygger reir i vegger og takkonstruksjoner. De bruker tygget papir og tre for å lage reir, og kan forårsake betydelig skade over tid.

For å unngå problemer med stikkende vepselarver er det viktig å gjøre en rekke tiltak. Disse inkluderer å fjerne matkilder som frukt og søtsaker, tette eventuelle hull og sprekker i bygninger og kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere hvis det oppdages et stort antall stikkende veps i nærheten.

Fakta om geiteskinker

Geithams (Vespa crabro) er en art i vepsfamilien og tilhører en slekt med ganske store veps. Den er større enn de fleste andre vepsene i Norge, med en lengde på mellom 20 og 35 millimeter. Geithamsen har en karakteristisk sort og gul-rød farge.

geiteveps

Fakta om geithamsens samfunn

Geithamsen bor i samfunn som kan bestå av flere hundre individer. Samfunnet er organisert i hierarkier, med dronningen som øverste leder. Arbeiderne har ulike oppgaver, som å samle nektar og bygge reiret. Geitehornet er en sosial stikkveps, og samfunnet er eusosialt, som betyr at det er sterkt hierarkisk og at oppgavene er fordelt mellom individene.

Fakta om geitehornets forsvar

Geitehamsen er kjent for å ha et kraftig brodd, og kan være aggressiv hvis den føler seg truet. De forsvarer reiret sitt med stor iver, og kan angripe hvis noen kommer for nærme. Geitehornet har også et forsvar mot rovdyr, som består i å sende ut et signal som varsler andre geiter i nærheten om at det er fare på vei.

Geitehornfuglen spiller en viktig rolle i økosystemet som pollinator, og samler nektar fra ulike blomster, trær og planter. Den tilhører familien Vespidae, som også inkluderer flere andre arter av stikkende veps. Hornet er ikke en bie, selv om den samler nektar på samme måte.

Alt i alt er geithornfuglen en fascinerende art med et komplekst samfunn og et kraftig forsvar.

Vanlige spørsmål om veps

Hva spiser veps?

Veps lever hovedsakelig av flytende mat som nektar fra blomster og juice fra frukt. De kan også spise sukkerholdig mat som syltetøy og brus.

Hvor lenge lever veps?

Arbeidervepsen lever vanligvis i 2-3 uker, mens dronningene kan leve i flere år. Hannene lever bare noen få uker.

Hvor dvaler vepsen?

Dronningene går vanligvis i dvale i beskyttede områder som hulrom i trær eller bygninger.

Hvorfor stikker veps?

Veps stikker vanligvis bare hvis de føler seg truet eller hvis de blir forstyrret. De kan også stikke hvis de føler at reiret eller maten er truet.

Hvor mange ganger kan en veps stikke?

En veps kan stikke flere ganger, da den ikke mister brodden når den stikker.

Hvorfor dør vepsen når den stikker?

Vepsestikket er utformet slik at det setter seg fast i offerets hud. Når vepsen prøver å trekke ut stikket, river den av en del av tarmen og andre indre organer, og får den til å dø kort tid etter stikket.

Det er viktig å merke seg at veps er en viktig del av økosystemet, og at de bidrar til pollinering og kontroll av skadedyrbestander. Hvis du opplever problemer med veps, bør du kontakte en fagperson for å få hjelp med fjerning og forebygging av vepsebol.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

10 + 1 =

Jeg hører lyder av mus i veggen. Hva gjør jeg?

Jeg hører lyder av mus i veggen. Hva gjør jeg?

Vi i Skadedyrproffen svarer på mange spørsmål i løpet av en uke, og noen av disse er nok veldig interessante for våre lesere. Så dermed poster vi noen av dem innimellom. Her er et spørsmål vi fikk fra en kunde i Troms og Finnmark fylke.Spørsmål fra kunde om mus i...