CT-kvinne dør av flåttbåren virus


Lær mer om Powassan flåttbårne virus, inkludert hvilken flått som kan spre sykdommen og hvordan du kan beskytte deg selv

Powassan-viruset er sjeldent, men det kan være dødelig, og tilfeller ser ut til å øke. Fra 1958 til 1998 ble det bare rapportert om 27 tilfeller rundt om i verden, men de siste to tiårene økte antallet tilfeller med mer enn 600 %.

Den siste tiden har det vært en stigende trend av flåttbårne sykdommer i hele nordøst og mange andre steder som er utsatt for flått.

Nye nyheter avslørte at Powassan-viruset nå har krevd sitt andre offer på like mange måneder i år. Det første Powassan-relaterte havariet i 2022 skjedde i løpet av april måned i Maine. Bare en måned senere døde også en kvinne fra Connecticut i 90-årene av Powassan-viruset.

I det siste tilfellet ble kvinnen syk i begynnelsen av mai. Da hun dro til sykehuset hadde hun feber, frysninger, brystsmerter, kvalme og en endret mental status. To uker før hun fikk symptomer, ble hun bitt av en flått.

Disse hendelsene understreker viktigheten av forebygging av flått. Men før vi utforsker måter å forhindre flåttbitt på, la oss se nærmere på hva Powassan er og trinnene du kan ta for å beskytte deg selv og dine kjære.

Hva er Powassan Tick Virus?

Inntil nylig var Powassan-viruset blant de mindre kjente flåttbårne virusene. Imidlertid blir viruset stadig mer vanlig i områder som Massachusetts, Connecticut, New Hampshire og Rhode Island. Det sprer seg til mennesker etter at de er bitt av infisert flått.

Flått får viruset etter å ha spist på infiserte gnagere, inkludert mus, ekorn og jordsvin. De vanligste flåttene som er ansvarlige for overføring av Powassan-viruset er svartbeint eller hjorteflått, som er kjent for å livnære seg på hjort, hvitfotmus og mennesker.

Mange mennesker som blir smittet med Powassan-viruset opplever ingen symptomer i det hele tatt. Andre føler seg vanligvis syke innen én til fire uker etter å ha blitt bitt av en infisert flått. Viruset kan forårsake betennelse i sentralnervesystemet, inkludert hjernen og ryggmargen. Symptomer på Powassan-viruset kan omfatte:

 • Hodepine
 • Feber
 • Kvalme og oppkast
 • Svakhet og forvirring
 • Problemer med å bevege seg rundt; mangel på koordinering
 • Vanskeligheter med å snakke
 • Anfall

For de med alvorlige former for Powassan sykdom kan døden også forekomme. Center for Disease Control and Prevention (CDC) anslår at én av 10 pasienter med alvorlig Powassan dør.

Hvordan beskytte deg selv

Den beste formen for beskyttelse mot flåttbårne sykdommer er forebygging. Flåttvirus er alltid en bekymring, men spesielt når temperaturen stiger og vi tilbringer mer tid utendørs.

For å hindre flåttbitt hjelper det å være oppmerksom på hvor skadedyrene liker å henge. Disse bittesmå blodsugerne foretrekker skogkledde områder, børster og høyt gress. Du kan bli eksponert mens du går, går, hagearbeid – i hovedsak alle utendørsaktiviteter i de varmere månedene.

Etter å ha tilbrakt tid ute, gjør en grundig sjekk for å se etter flått før skadedyret har en sjanse til å sette seg inn og bite.

For å se etter flått, undersøk grundig klær, sko og utsatte områder på kroppen. Ideelt sett må du kle av deg og bruke et speil for å sjekke alle hudområder. Flått kan bite hvor som helst, men sørg for å være spesielt oppmerksom på visse områder, inkludert:

 • Underarmene
 • Bak knærne
 • I og rundt håret
 • Inne og rundt ørene
 • Inne i navlen
 • Hode og nakke
 • Lysken

I motsetning til borreliose, skjer Powassan-overføring raskt, vanligvis innen minutter etter å ha blitt bitt. Derfor er bittforebygging spesielt viktig for Powassan, selv om det alltid er god praksis å unngå flått av alle typer.

Hold flått unna ved å behandle utstyr og klær med produkter som inneholder 0,5 % permetrin, som har den beskyttende kraften som holder seg sterk selv gjennom flere vaskinger. Bruk insektmidler som inneholder olje av sitroneukalyptus, DEET eller et annet alternativ godkjent av Environmental Protection Agency (EPA).

Til slutt, ikke glem at det er mulig å få et flåttbitt i din egen bakgård. Å holde gress og busker pent trimmet, rydde opp rusk og få hjelp fra profesjonelle kan tjene som et beskyttelsesskjold for å gjenopprette sjelefreden din.

Hvordan profesjonell flåttkontroll kan hjelpe

Powassan er ikke det eneste flåttviruset å vurdere i 2022. Lyme-sykdom, anaplasmose og babesiose er noen få andre flåttbårne virus som bæres av den svartbeinte flåtten. Pest Control tilbyr et omfattende flåttkontrollprogram som eliminerer trusselen fra flått og hjelper til med å forsvare eiendommen gjennom de varmere månedene.

Tjenesten begynner med en grundig inspeksjon av eiendommen for å finne den beste handlingen. Basert på disse funnene lager en tilpasset behandlingsplan for å eliminere trusselen om flått og en strategi for å forhindre flåttangrep i fremtiden.

Klar til å komme i gang? Kontakt i dag for å lære mer om hvordan profesjonell flåttkontroll kan bidra til å beskytte eiendommen din ved å starte med en gratis inspeksjon.

Om forfatteren

Joe Dingwall

Joe Dingwall er presidenten for Pest Control, en familieeid virksomhet som har levert kvalitetsskadedyrbekjempelsesløsninger til eiendommer over hele nordøst siden 1987. Med nesten et tiårs erfaring i skadedyrbekjempelsesindustrien, er Joe en ekspert på å levere effektive løsninger for håndtering av skadedyr og plagsomme dyreliv for hjem og bedrifter.Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

1 + 4 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...