Vepsebol: Hvordan bli kvitt det

Nøkkelen til å håndtere veps er å finne reiret og håndtere det forsiktig. Behandlingsmetodene varierer og det kan være vanskelig å fjerne et vepsebol uten å bli stukket.

Vær forsiktig

Vepsestikk kan være farlig, spesielt hvis du eller noen nær deg er allergisk mot dem. Hvis du er allergisk, anbefales det at du får hjelp til å behandle alvorlige reaksjoner eller ulykker. Dette gjelder spesielt hvis vepsene du observerer er stikkere eller malte veps, da de har en tendens til å være mer aggressive.

Det er viktig å vite hvordan man skiller mellom disse skadedyrene og andre ikke-aggressive skadedyr som ulike bier. Hvis du frykter insektbitt, er dette utfordringer som kan kreve profesjonell hjelp. Pass på at du har riktig verneutstyr, for eksempel en vepsedrakt eller andre verneklær. Hvis du bruker en kjemisk påføring, sørg for å følge alle etikettinstruksjonene.

Hvordan ser vepsebolet ditt ut?

vepsebol

Vepsebol er laget av brunt papir. Veps lager dette papiret selv ved å tygge ting som tre og plantemateriale. Et vepsebol kan variere i utseende basert på vepsearten som bygde det. Noen reir er åpne, noen er lukkede, og andre er ikke veps i det hele tatt, men faktisk bier.

Mange er redde for veps, og det er forståelig. Men husk at veps faktisk kan være ganske ufarlig hvis de får riktig plass. Når veps føler seg truet, kan de bli aggressive og, i motsetning til bier, kan de stikke flere ganger.

Mange ganger vil folk se veps rundt fuglebadet, bassenget, rundt planter og anta at kjemisk behandling er nødvendig med en gang. Dette er ofte ikke tilfelle. Faktisk, i denne situasjonen, kan det å prøve å kontrollere veps med kjemiske sprayer gjøre mer skade enn nytte og føre til skader. Så hva bør du gjøre først? Lek skadedyrdetektiver.

Hva leter vi etter?

Når de inspiserer for vepseaktivitet, ser fagfolk etter en aktiv flyvei for å finne ut om aktiviteten som er tilstede er næringssøk eller aktivt fungerer. Er det lokkemidler rundt hjemmene våre som tiltrekker veps? Du kan ofte se svært aktive veps rundt en vannkilde (som en fuglemater), eller du kan finne dem samles rundt en spesifikk busk de liker å søke fra. Mataktivitet bør ikke behandles med kjemikalier.

Hvordan fjerne vepsebol

Med litt kunnskap og kunnskap kan du identifisere hvilke vepsebol som er verdt å ta fatt på selv og hvilke som bør håndteres av en fagmann. Bakkeveps og noen arter av bier (spesielt humler) er kjent for å hekke under jorden.

Stingveps er tynne, glatte og enkle. De er også aggressive og veldig beskyttende mot inntrengere.
Bier har et mer uklart fargemønster og har lodne kropper.

Det kan være vanskelig å se forskjell, så vær forsiktig, sørg for at du vet hva du ser før du behandler.

Fysisk fjerning

Denne metoden fungerer best på forsommeren før fellesskapet blir stort. Det er også lurt å gjøre dette om natten når vepsen er inne i reiret.

Begynn å se etter vepseaktivitet tidlig på våren, spesielt på sør- og sørvestsiden av hjemmet ditt der taket får mest sol. Noen år er vepseår, og andre er bare normal aktivitet. Ser du et lite papirreir, kan du fjerne det selv før det blir for stort. Også senere i sesongen når reiret er mer fremtredende kan du prøve å fjerne det selv, men reiret blir større og kanskje litt skumlere.

Noen av vepsene vil være i reiret når det fjernes. Vepsene har en tendens til å bli ganske desorienterte når reirene fjernes og kan da bli svært aggressive. Ta sikte på å fjerne dem tidlig i sesongen slik at du ikke trenger å forholde deg til så mange voksne veps.

Disse trinnene for å fjerne et vepsebol:

  • Bruk passende verneklær, inkludert støvler, bukser og lange ermer.
  • Finn kontakten nederst på øyelokket.
  • Pass på at det er åpent og ikke et skjult vepsebol.
  • Velg riktig verktøy for fjerning.
    • Dette kan være en kost, en skrape med langt skaft.
    • Du kan også bruke en trykkboks med vepsespray for å sprenge boet, da papiret er ømfintlig og vil lett brytes ned, vil vepsesprayen drepe alle vepsene inne i boet.
  • Klipp og skrap reiret. Hvis det er et papirvepsebol og det faller til bakken, vær forberedt på å raskt tråkke reiret med en solid støvel eller spray boet direkte med et insektmiddel.

Vil du behandle vepselveblest selv? Du kan kjøpe vepsespray her.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

12 + 15 =

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...