Vepseår 2022 – Slik fjerner du vepsebol

På folkemunne kalles det «vepseår» når det er veldig mange veps, og dette går i sykluser. Noen år er det lite veps, og andre ganger kan man ikke sitte i fred på verandaen hvis man spiser mat. Det kan virke litt tilfeldig hvorfor det er slik.

Hvorfor er det mange veps?

Det er ikke helt klart hvorfor det er sporadiske vepseår, men en teori er at omtrent annethvert år har vepsen bedre grunnlag for vekst. Det kan være at det blir færre dronninger annethvert år, og dermed blir det mindre konkurranse mellom reirene og reirene kan derfor vokse seg mye større. Store reir produserer enorme mengder veps.

En annen årsak kan være variasjon i tilgang på mat.

Når er vepsens år?

De siste årene har det vært litt tilfeldig (tilsynelatende) når det har vært et vepseår. Det er ikke mye trøbbel med veps hvert år, men det kommer i perioder. Du kan se på statistikken her at det er litt ujevnt fordelt, og det er også mulig at det kan være litt forskjellig fra område til område. Her kan du se statistikken for bekjempelse av veps i Norge de siste årene. Jo høyere bar, jo flere kamper.

Uansett virker det rimelig sikkert at det blir mye veps i 2022.

Vepseår 2022

Historisk sett skulle 2022 være et toppår for veps, men basert på variasjoner etter 2016 er dette høyst usikkert.

Stingveps og jordveps er forskjellige når det gjelder aggressivitet og vaner. Det er viktig å identifisere typen du har i hjemmet eller hagen før du prøver noen form for kontroll.

Hva bør du gjøre når det er mye veps?

Folk bør fortsatt ta forholdsregler for å redusere og unngå problemer med veps i størst mulig grad. Det er noen konkrete ting du kan gjøre.

  1. Det første er å sjekke huset ditt og se at netting i gesimsbokser og annet insektnett er intakt. Hvis det er et hull, er det mye mer sannsynlig at vepsen etablerer seg i hjemmet ditt. Du bør også sikre sprekker og luker og tette eventuelle åpninger i hjemmet slik at dronningene ikke kan gå inn for å begynne å bygge et vepsebol.
  2. På sensommeren og tidlig høst bør du være klar over at vepsen liker å lukte på maten din og kommer for å spise. På den tiden av året er den veldig glad i for eksempel kjøttrester. Så etter at du har hatt grillfest bør du fjerne maten fra bordet så fort som mulig.
  3. Hvis du oppdager et vepsebol som er under etablering, bør du fjerne det så raskt som mulig. Ikke la vepsen bo på loftet ditt. Se «Hvordan fjerne vepsebol» nedenfor.

Veps bør forebygges og bekjempes så tidlig som mulig.

Om våren bygger vepsen et reir og produserer egg og larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg selv og sine arbeidsoppgaver. En dronning kan legge opptil 12 000 egg på en sommer. Så et vepsebol kan bli enormt i løpet av sesongen.

Brukte bolter brukes ikke igjen

Veps bruker ikke samme reir igjen. Alle veps unntatt dronninger dør om høsten. Det er derfor liten vits i å prøve å bekjempe vepsene på senhøsten da de uansett dør ut i løpet av kort tid. Men på forsommeren er det stor grunn til å fjerne vepsebolet.

Vepsestikk

Veps forårsaker sjelden skade på hjemmene våre, men når de oppholder seg i nærheten av bygninger og steder vi bruker ofte, kan de være svært plagsomme. Vepsen har en stikk bak i kroppen som har en giftkjertel og bruker denne til å forsvare seg dersom de føler seg truet. Disse stikkene kan være utrolig vonde, og det er denne smerten vi mennesker frykter.

Stikkene er smertefulle, men stort sett ikke farlige. Unntaket er for de som har allergi, og ofte er svært allergiske mot veps.

Hvordan fjerne vepsebol

På våren og forsommeren er vepsebol normalt små. De har ikke rukket å vokse seg store og inneholder derfor ikke så mange individer. På den tiden er det enkelt å fjerne vepsebol. Da rekker ikke dronningen å få flere avkom, så problemet forsvinner.

Fjerning av vepsebol: Finner du boet, kan du ta en plastpose rundt vepsebolet for å binde opp. Dette gjøres best om kvelden eller natten når alle vepsene er inne i reiret. Legg posen i fryseren og vepsen dør i løpet av noen timer. Sørg for å dekke deg til slik at du ikke blir stukket.

Du kan også bruke insektmiddel og spraye direkte inn i huset. En dusj med insektmiddel rundt i huset først vil redusere aktiviteten utenfor huset. Du kan deretter spraye direkte inn i hullet. Vi anbefaler Permetrin insektmiddel mot veps.

Er huset stort og du er i tvil om dette er noe du kan klare selv, anbefaler vi å kontakte et skadedyrfirma.

Ønsker du hjelp til å fjerne vepsebol?

Vi har et skadedyrfirma (Sørlandet Skadedyrkontroll AS) som dekker Sør-Norge fra Mandal til Skien. Vi har også gode kontakter og kan videreformidle kontakter til andre seriøse og serviceorienterte skadedyrbekjempere i Norge. Vær så snill og kontakt.

Vi hjelper til med vepsebol i hele Sør-Norge. Kragerø, Risør, Arendal og Kristiansand. Vi hjelper selvfølgelig også med andre skadedyr som mus, rotter, veggedyr, kakerlakker, maur etc. Det koster ingenting å ringe oss. Markedets beste priser med garanti.

Vår pris for bekjempelse av veps er fra 1500 kr og opp til 3000 kr for de aller fleste jobber. Når vi tar på oss jobben er vepsen garantert borte. Kommer den tilbake på samme sted i samme sesong, fjerner vi den også, uten ekstra kostnad.

Hva er forskjellen mellom veps og bier?

Mangle blander veps og bier. Bier er i utgangspunktet ikke interessert i maten din, men veps er veldig fornøyd med et “gratis måltid”. Veps spiser proteinrik mat, og har du et kjøttstykke på tallerkenen etter grilling, vil du av og til se at en veps kan sitte der og gnage av et kjøttstykke – før den flyr av gårde med det lille kjøttstykket.

Vepsen er en jeger, og kan den få et gratis bitt av deg i stedet for å ta en larve på en busk, gjør den det gjerne.

Hvor mange veps i et vepsebol?

Det starter tidlig på våren med svært få veps. Først dronningen, og så noen menn og arbeidere. Hun legger så egg, og etter hvert som disse klekkes, øker bestanden mer og mer. Til slutt kan det være mange tusen veps i reiret.

Er vepsen nyttig til noe?

Ja, den spiser andre insekter. Hadde vi ikke hatt det, ville kjøkkenhagen og andre avlinger blitt ødelagt av larver og andre skadelige insekter, men med denne flygende jegeren som leter etter dem og spiser dem, holdes dette i sjakk.

Det er derfor god grunn til å være glad for at veps finnes i hagen og naturen, samtidig som vi bør gjøre vårt for å unngå å bli stukket.

Veps spiser insekter

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

14 + 14 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...