Veggedyr i AltaDersom du tror du har et problem med veggedyr i Alta: Kontakt oss nåfor hjelp og veiledning. Se chatten nede til høyre, og vi vil hjelpe deg raskest mulig.

Om du opplever at du har bitt/ stikk på kroppen din som klør, bittene som regel kommer mens du sover, og du gjerne får flere utover ukene så er sannsynligheten stor for at det er veggedyr. Det har blitt mye mer veggedyr de siste årene.

Dersom du tror du har veggedyrangrep må du handle raskt, ellers vil problemet tilta og vanskeligere å bli kvitt. Kontakt oss som driver profesjonelt med skadedyrkontroll i Alta. Da kan hjelpe deg å vite om det er angrep i tidlig stadie eller om det er et avansert angrep.

Veggedyrene gir ubehagelige bitt og utslett, og noen opplever helseproblemer fordi de har allergi. Stort sett bor veggedyr i sengen og kryper frem en kort periode på noen minutter for å suge blod. Mange ganger blir de ikke sett, men det er insektsbittene som avslører dem.

Ta kontakt via chat om du trenger hjelp med veggedyr!

Få hjelp med skadedyrkontroll i Alta

Her får du hjelp tatt knekken på skadedyr som plager deg eller ødelegger dine eiendeler. Veggedyr er ett av skadedyrene vi kan hjelpe deg å få bort.Ta kontakt om skadedyrkontroll Alta. Se chatten.

Fakte om veggedyr

er ovale og små, og de spiser blodet ditt. Insektene er flate og har en oval form. De er omtrent på størrelse med eplefrø. Etter at de har sugd blod får de en rødlig farge. Les også om veggedyr i hammerfest

Voksne individer er ca 5-6 mm lange og 3 millimeter brede. Som nevnt er de ganske flattrykte. Nymfene (ikke fullvoksne) har lik fasong som de voksne veggedyrene. Men de er mindre og er lysere. Eggene er veldig små, omtrent én millimeter lange og hvite.

Veggedyr har ikke vinger. De har en sugesnabel som normalt ligger under dyret og bakover. Den rettes fremover når de skal spise.

Veggedyr flyr ikke, men kan bevege seg raskt over gulv, vegger og tak.

Veggedyr kan legge hundrevis av egg. Men de legger dem ikke på én gang/legger ikke alle samtidig. Gjerne gjennomsnittlig }5-8 egg over 1 uke. Her kan du lese om veggedyr i odda

De unge veggdyrene, kalt nymfer, bytter skinnet fem ganger før de regnes som modne. Før hvert utviklingssteg må de ha et måltid. Ved ideelle forhold med rett temperatur og tilgang på blod kan insektene bli voksne i løpet av omtrent 1 måned.

Hvor veggedyr kommer fra

Veggedyr var ganske vanlig å se her til lands før, men ble nesten utryddet midt på 1900-tallet. Dessverre, i de siste tidene har det dukket opp mer og mer veggedyr. Nå ser vi en økning av veggedyr. Problemet er tiltakende. En av grunnene er nok at mennesker reiser mer, både internasjonalt og internt i Norge. |Før var veggedyr helt vanlig i Norge, men midt på 1900-tallet ble de omtrent utryddet her til lands. Men de kom tilbake for noen år siden. Bestanden har fått fotfeste igjen. Det er mye mulig at årsaken er at vi reiser mer, og veggedyrene kan bli med hjem i bagasjen.}

Når du reiser fra et sted der veggedyr er etablert, risikerer du å ta med deg insektet til din bolig i Altai bagasjen. Veggedyr kan da bli med inn i hjemmet via bagasjen, klær, brukte senger og sofaer og andre gjenstander. De flate kroppene gjør det mulig for dem å passe inn i små mellomrom, omtrent bredden på et kredittkort.

Dessverre har veggedyret blitt motstandsdyktig for ulike insektsgifter. Derfor er det vanskeligere å bli kvitt veggedyr nå.

Oppholdsted for veggedyr

Maur og bier lager seg reir. Veggedyr har ikke reir. De liker ofte å klumpe seg sammen. Først og fremst finner du dem i madrasser, og der gjemmer de seg i sprekker og hulrom. Om natten kommer de frem for å drikke blod.

Når de har fått etablert seg sprer de seg gjerne til andre rom eller leiligheter.

Når veggedyr biter

{Veggedyr er er natt-aktive og biter mens menneske-byttet sover. De spiser ved å gjennombore huden og trekke blod gjennom en snabel. De bruker bare minutter. Fra tre til ti minutter for å bli mette. Deretter kryper de stille bort.|På) natten kryper veggedyr frem og finner blod mens du sover. Til det de et nebb eller snabel. Det tar kun 3 til 10 minutter på et måltid.

Veggedyrbitt

Forskjellige mennesker opplever bittene ulikt. Normalt er de fleste bittene smertefrie i begynnelsen, men ofte klør de mer og mer etterhvert. I motsetning til loppebitt som hovedsakelig er rundt anklene, er veggedyrbitt vanlig å få på de stedene man ikke har på klær. Bittene har heller ikke en rød flekk i midten slik loppebitt har.

Folk som ikke innser at de har en veggedyrsangrep, kan tilskrive kløe og velter til andre årsaker, for eksempel mygg. For å bekrefte at det er bitt fra veggedyret bør du finne og identifisere insektet. Det kan du gjøre ved å sjekke etter ekskrementer og andre tegn.

Se også om rotter i odda

Er det veggedyr?

OM du har våknet med stikk som klør, kan det hende du har veggedyr. Har du opplevd at bittene har kommen mens du sover er det stor sannsynlighet for at det er veggedyr.

Andre veggedyr tegn:

  • Flekker av blod på sengetøy
  • Rustfargede eller mørke flekker av veggedyrs ekskrement på laken og madrasser, sengetøy og vegger.
  • Hvite små egg i sprekker eller hulrom under sengen
  • En vond, muggen lukt fra insektenes duftkjertler.

Her ser du diverse bilder tatt av vår medarbeider som viser ekskrementer fra veggedyr. Så du vet hva du skal se etter. Du ser det ligner veldig på jordslag. Måten du kan skille på ekskrementer og jordslag ved å fukte en finger og dra på over flekkene. Hvis de lager merker så er det ekskrementer. Hvis de ikke endrer seg er det jordslag.

Veggedyr avføring

Tror du at du har fått veggedyr anbefaler vi å fjerne sengetøy og sjekke det nøye for tegn på veggedyr som nevnt i listen over. Vi anbefaler også å fjerne støvdekselet over nederste madrassen, sprekkene mellom snegebunndelene og liknende.

Undersøk området rundt sengen, inkludert inne i bøker, tepper og også i stikkontakter. Sjekk garderobeskapet fordi veggedyr ofte fester seg til klærne. Hvis du er usikker på tegn på veggedyr så kontakt oss som skadedyrbekjempere så kan vi komme og se for deg.

Se også rotter i hammerfest

Få bort veggedyr

Hvis du finner tegn på angrep bør du begynne trinnene for å kvitte deg med dem med én gang – og hindre at de kommer tilbake.

Bekjempelse av veggedyr i Alta

Tidligst mulig bør du få hjelp til å avgjøre om etableringen er i en tidlig fase, eller om de har vært der lenge. Dette kan bety forskjellen på om du kan bekjempe dem alene eller bør få profesjonelle skadedyrbekjempere til å hjelpe deg.

Start med å:

Start med å rydde rommet der veggedyrene holder til. Sjekk følgende:

  1. Vask sengetøy, sengetøy, gardiner og klær i vaskemaskin med å varmt vann du tør ogf bruk tørketrommel.
  2. Plasser kosedyr, sko og andre gjenstander som ikke kan vaskes i varmt vann i en tørketrommel og i minimum i 30 minutter.
  3. Eventuelt legg plagg, kosedyr etc i fryser i 3 døgn. Dypfryseren må være minimum -18C. Hvis fryseren ikke klarer det må man forlenge tiden vesentlig.
  4. Bruk en stiv børste a la fiskebørste til å børste sømmene i madrassene for å fysisk fjerne egg og veggedyr før du støvsuger nøye.
  5. Støvsug sengen og området rundt ofte. Gjør dette i hvert fall 1 gang per dag.

OBS: Tøm alltid posen i støvsugeren hver gang, legg den i en tett plastpose som du knytter tett igjen, og hiv den i søpla utendørs. Da kan ikke veggedyrene rømme og på nytt finne et offer.

Her er noen andre tips

Anskaff en beskyttelsespose for madrassen som er tettvevd og med glidelås for å stenge evetuelle veggedyr inne i madrassen. Voksne veggedyr kan overleve ilitt mer enn ett år uten mat, derfor er det smart å dekke til madrassen lenge for å hindre at insektene kommer tilbake.

Rydd vekk alle ting under sengen.

Hvis madrassen din er infisert, kan det være lurt å kjøpe en ny madrass, men pass på å bli kvitt alle veggedyr, ellers vil de komme tilbake til den nye madrassen din.

Utryddelse av veggedyr

Mange ganger må det brukes langt farligere metoder for å utrydde veggedyrene fra et hus eller leilighet. I de tilfellene må man bruke insektsmidler som man ikke kan håndtere uten å være godkjent skadedyrbekjemper.

Bruk en profesjonell og erfaren skadedyrbekjemper for utrydde veggedyr fra ditt hjem.

Noen ganger må man gå veldig grundig til verks ved å se nøyere på ditt hjem. Disse kan gjemme seg bak lister, i sprekker i veggen, under garderobeskap og mange andre steder.

Veggedyr er insekter fra slekten Cimex som suger blod, vanligvis om natten. Bittene deres kan gi til en rekke helseeffekter, inkludert hudutslett, psykologiske effekter og allergiske symptomer. Veggedyrbitt kan føre til hudforandringer som spenner fra små områder med rødhet til større blemmer. Det kan ta flere dager før de vises, men de kan også dukke opp innen en time, og det er vanligvis kløe. Noen personer kan føle seg trette eller har feber. Normalt blir ikke deler av kroppen som er kledd berørt. Det er ikke kjent at veggedyr bitt overfører noen smittsom sykdom.

Veggedyrbitt er hovedsakelig forårsaket av 2 arter av insekter: Cimex lectularius (det vanlige veggedyret) og Cimex hemipterus, som primært finnes i tropene. Diagnose innebærer både å finne veggedyr og symptomer. Veggedyr er mesteparten av tiden på mørke, skjulte steder som madrassømmer eller sprekker i en vegg.

Det er utfordrende å bli kvitt veggedyr, blant annet fordi veggedyr kan overleve over ett år uten blod. Gjentagende behandlinger av et hjem kan være nødvendig.

Veggedyr Alta

Hvis du har utfordring med veggedyr i Alta{, så ta kontakt nå!