Vanlige spørsmål: Eastern Equine Encefalitt (EEE)

[ad_1]
Alt du trenger å vite om EEE, en potensielt farlig myggbåren sykdom

Hva er EEE?

Eastern Equine Encephalitt (EEE) er en sjelden sykdom forårsaket av et virus som spres gjennom bitt av en infisert mygg. Denne sykdommen kan resultere i en av to typer sykdom, systemisk eller encefalittisk, med encefalitt som den dødeligeste av de to.

Hvor vanlig er EEE?

Vanligvis rapporteres bare 5-10 menneskelige tilfeller av EEE i USA hvert år. Mellom 2009 og 2018 rapporterte 21 amerikanske stater totalt 72 menneskelige tilfeller av EEE, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. De fleste tilfellene forekommer i østlige eller Gulf Coast-stater, som Florida, New York, Massachusetts og Georgia. Imidlertid har 2019 blitt et rekordår med 28 menneskelige tilfeller rapportert og 10 menneskelige dødsfall, de høyeste og dødeligste ratene sett de siste 10 årene.

Hvordan spres EEE?

Mygg er vektorer av EEE, og sprer sykdommen ved å spise på infiserte dyr og overføre den til mennesker. Den spres til mennesker gjennom bitt av en infisert mygg.

Hva er symptomene på EEE?

  • Ifølge National Pest Management Associations medisinske rådgiver Jorge Parada, ligner symptomene på milde tilfeller av EEE som influensa med frysninger, feber og leddsmerter. Symptomene kan vare i en til to uker, og de fleste vil bli fullstendig friske.
  • Alvorlige tilfeller som utvikler seg til en encefalitisk form av EEE retter seg mot hjernen og forårsaker symptomer som oppkast, kramper og til og med koma. Det tar vanligvis flere dager før symptomene på EEE vises.
  • Centers for Disease Control and Prevention rapporterer at omtrent 30 prosent av personer med EEE dør som følge av infeksjonen og mange overlevende har pågående nevrologiske problemer.
  • Folk oppfordres til å søke lege hvis de opplever noen grad av disse symptomene.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot myggstikk?

  • Påfør insektmiddel som inneholder minst 20 prosent DEET, picaridin eller olje av sitroneukalyptus på riktig måte; følg etikettinstruksjonene nøye og påfør på nytt etter behov
  • Bruk lukkede sko, lange bukser og langermede skjorter når du tilbringer tid utendørs for å begrense hudeksponering
  • Unngå å bruke mørke farger, blomstertrykk og søttluktende parfymer og cologne mens du er ute
  • Unngå å være ute i skumring og daggry når myggen er mest aktiv

Hvordan kan jeg forhindre mygghekkeplasser på eiendommen min?

Du kan bidra til å redusere mygghekkeplasser ved å eliminere kilder til stående vann. Mygg kan raskt formere seg og trenger bare en halv tomme med stående vann for å legge eggene sine – det er på størrelse med en vannflaskekork. En gang i uken kan du gå rundt på eiendommen og dumpe stillestående vannkilder du finner, og ta hensyn til fuglebad, barneleker, bassengovertrekk, dekk og mer. Huseiere kan også rense ut takrenner som holder rusk eller løv og skjermer vinduer og dører. Kontakt en lisensiert skadedyrbekjemper for hjelp til å kontrollere myggbestander i hagen din.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg tror jeg har EEE?

Oppsøk lege så snart som mulig dersom du viser tegn på sykdom etter å ha vært utsatt for mygg.[ad_2]

Kilde

Scroll to Top