Vanlige spørsmål: Eastern Equine Encefalitt (EEE)

Alt du trenger å vite om EEE, en potensielt farlig myggbåren sykdom

Hva er EEE?

Eastern Equine Encephalitt (EEE) er en sjelden sykdom forårsaket av et virus som spres gjennom bitt av en infisert mygg. Denne sykdommen kan resultere i en av to typer sykdom, systemisk eller encefalittisk, med encefalitt som den dødeligeste av de to.

Hvor vanlig er EEE?

Vanligvis rapporteres bare 5-10 menneskelige tilfeller av EEE i USA hvert år. Mellom 2009 og 2018 rapporterte 21 amerikanske stater totalt 72 menneskelige tilfeller av EEE, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. De fleste tilfellene forekommer i østlige eller Gulf Coast-stater, som Florida, New York, Massachusetts og Georgia. Imidlertid har 2019 blitt et rekordår med 28 menneskelige tilfeller rapportert og 10 menneskelige dødsfall, de høyeste og dødeligste ratene sett de siste 10 årene.

Hvordan spres EEE?

Mygg er vektorer av EEE, og sprer sykdommen ved å spise på infiserte dyr og overføre den til mennesker. Den spres til mennesker gjennom bitt av en infisert mygg.

Hva er symptomene på EEE?

  • Ifølge National Pest Management Associations medisinske rådgiver Jorge Parada, ligner symptomene på milde tilfeller av EEE som influensa med frysninger, feber og leddsmerter. Symptomene kan vare i en til to uker, og de fleste vil bli fullstendig friske.
  • Alvorlige tilfeller som utvikler seg til en encefalitisk form av EEE retter seg mot hjernen og forårsaker symptomer som oppkast, kramper og til og med koma. Det tar vanligvis flere dager før symptomene på EEE vises.
  • Centers for Disease Control and Prevention rapporterer at omtrent 30 prosent av personer med EEE dør som følge av infeksjonen og mange overlevende har pågående nevrologiske problemer.
  • Folk oppfordres til å søke lege hvis de opplever noen grad av disse symptomene.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot myggstikk?

  • Påfør insektmiddel som inneholder minst 20 prosent DEET, picaridin eller olje av sitroneukalyptus på riktig måte; følg etikettinstruksjonene nøye og påfør på nytt etter behov
  • Bruk lukkede sko, lange bukser og langermede skjorter når du tilbringer tid utendørs for å begrense hudeksponering
  • Unngå å bruke mørke farger, blomstertrykk og søttluktende parfymer og cologne mens du er ute
  • Unngå å være ute i skumring og daggry når myggen er mest aktiv

Hvordan kan jeg forhindre mygghekkeplasser på eiendommen min?

Du kan bidra til å redusere mygghekkeplasser ved å eliminere kilder til stående vann. Mygg kan raskt formere seg og trenger bare en halv tomme med stående vann for å legge eggene sine – det er på størrelse med en vannflaskekork. En gang i uken kan du gå rundt på eiendommen og dumpe stillestående vannkilder du finner, og ta hensyn til fuglebad, barneleker, bassengovertrekk, dekk og mer. Huseiere kan også rense ut takrenner som holder rusk eller løv og skjermer vinduer og dører. Kontakt en lisensiert skadedyrbekjemper for hjelp til å kontrollere myggbestander i hagen din.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg tror jeg har EEE?

Oppsøk lege så snart som mulig dersom du viser tegn på sykdom etter å ha vært utsatt for mygg.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

8 + 10 =

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...