Stokkmaur versus skogsmaur test

Stokkmaur vs skogsmaur – hvordan se forskjell?

Hvis du har funnet en stor maur i nærheten av huset eller hytten din er det stor mulighet for at det er en stokkmaur eller en skogsmaur. Skogsmaur pleier ikke å være farlig for et trebygg, men stokkmaur gjerne kan bosette seg inne i et hus og gjøre stor skade på det.

Her skal vi se nærmere på hvordan du kan se forskjell på disse. Stokkmaur vs skogsmaur kan være viktig å vite. Det kan være vanskelig å vite om du har å gjøre med stokkmaur eller skogsmaur, og her skal vi se litt på hvordan du ser forskjell på dem – og hvordan du kan fjerne dem hvis du plages av stokkmaur i huset.

Stokkmaur og skogsmaur har ganske likt utseende, men er allikevel forskjellige

Det kan være vanskelig å se forskjell på stokkmaur og skogsmaur, spesielt når man ikke ser dem samtidig. De er de største maurtypene vi har i Norge, og de de kan lett forveksles med hverandre. Det er allikevel to enkle måter du kan se forskjell på dem.

Den ene måten å se om det er stokkmaur vs skogsmaur er detaljer i utseendet – og det andre er hvordan mauren oppfører seg når du irriterer den. Den ene er nemlig veldig aggressiv, mens den andre er fredelig.

La oss se litt nærmere på forskjellen på disse maurartene:

Utseendet: Hva skiller stokkmaur fra skogsmaur?

Begge maurene er store, så der er det vanskelig å skille dem. Men du kan skille dem på utseendet og fargene. Begge maurartene har sort rumpe og sort hode, og kan ha rød midtdel. Samtidig kan stokkmauren være helt sort også. Men det er også noen klare forskjeller:

En skogsmaur har buklete rugg, mens stokkmauren har en glatt rygg. Skogsmauren har også røde detaljer på hodet, mens stokkmauren har et helt sort hode.

Se bildet her som er hentet fra Skadedyrproffen.no

stokkmaur vs skogsmaur

Som du ser er det ganske stor forskjell på fargene på hodene. Dette er det sikreste tegner på om du har å gjøre med skogsmaur, eller om det er den mer farlige og plagende stokkmauren.

Oppførsel når du irriterer dem

Stokkmaur og skogsmaur oppfører seg forskjellig når du prøver å plage dem. Den ene er tydelig aggressiv og prøver å angripe, og den andre veldig rolig og prøver å unngå konfrontasjon. Ved å putte fingeren ned i nærheten av mauren og irritere dem litt kan du se forskjellen på dette.

stokkmaur atferd irritert

Ta en pinne eller en finger og prøve å irritere maurene ved å gå nære den eller pirke borti den. En stokkmaur er ikke aggressiv men vil være unnvikende. Den vil bare vandre rundt fingeren, prøve å komme seg unna, og fortsette med det den holdt på med. En skogsmaur vil derimot ofte angripe eller være aggressiv. Den vil gjerne reise seg opp ogskyve frem bakenden, og hvis man fortsetter vil den sprute maursyre mot fingeren din. Hvis du kommer for nær så vil den prøve å bite deg med kjevene sine. Disse kan faktisk bite ganske hardt dersom de får tak på hud som er litt tynn.

Fjerne stokkmaur

Når du finner ut at det faktisk er stokkmaur som plager deg, er det viktig å fjerne dem så fort som mulig. For stokkmaur kan etablere seg inne i huset, og da vil de gnage på treverk og isolasjon for å bygge seg sitt maursamfunn. Det kan virke uoverkommerlig å fjerne stokkmaur selv, men det er faktisk helt ok å gjøre. Det er to måter man kan gjøre dette ganske enkelt på, og den ene er mer bedagelig enn den andre.

Derimot er det viktig å vite at det er veldig viktig å forstå at stokkmaur bygger maursamfunn, og et maursamfunn kan bo i mange reir. Du må dermed avdekke alle reirene før du går til angrep på dem. I alle fall dersom du ønsker å gå i direkte angrep og fjerne dem på noen minutter.

Angripe dem direkte med kontaktdrepende middel

ADVARSEL: Dette kan du kun gjøre hvis du vet hvor alle stokkmaurene bor. Ikke gjør dette hvis du er usikker på at du har avdekket alle reirene (de kan ha flere enn ett reir).

Bruk Trinol vanningsmiddel mot maur (kjøpes på Skadedyrproffen.no), og bland ut noen liter. Putt dette i en pumpekanne slik at du kan sprute dette på maurene. Dette er et kontaktdrepende middel, og det gjør at i det øyeblikket en maur får middelet på seg så vil den dø i løpet av kort tid. Avdekk reiret og start umiddelbart med å sprute maurmiddelet på dem. Deretter grav deg litt lengre inni reiret og sprut der også. Jobb deg lagvis innover inntil du har behandlet hele reiret, inklusive eggene.

Gjør dette på alle reirene, så raskt som mulig. Ikke ta unødvendige pauser. Da skal du få tatt has på reirene, og maurene vil bli borte.

Angripe dem forsiktig med forgiftet åte mot stokkmaur

Hvis du ikke vet hvor stokkmaurene bor, eller du ikke vet med sikkerhet at du har avdekket alle reirene i maursamfunnet, så anbefales det å bruke forgiftet åte. De beste maurmidlene er Swirr mauråte og Kvitt maurmiddel i gel form. Disse må legges inn i maur åtestasjoner, men du må ha store åtestasjoner. Slike små som brukes til sukkermaur fungerer ikke godt til stokkmaur. (Disse kan kjøpes på Skadedyrproffen.no, og der får du også komplette pakker mot stokkmaur.)

Plasser disse åtestasjonene der du ser maurene går for å finne seg mat, og plasser dem så nære reirene som mulig. Da vil maurene begynne å spise av det forgiftete åtet, og de vil ta det med seg til resietn av maurkolonien og til dronningen(e). Sørg for å etterfylle åteboksene slik at de aldri går tom for åte.

Når du ikke lenger ser maur som kommer for å spise så la boksene stå der fremdeles i 1-3 uker, slik at du ser ikker på at maurene er døde.

Scroll to Top