Stokkmaur vs skogmaur – Hvordan vet jeg at det er en stokkmaur?

Hvis du har funnet en stor maur i nærheten av huset eller hytta, er sjansen stor for at det er en pinnemaur eller en skogmaur. Skogmaur er vanligvis ikke farlig for en trebygning, men stokkmaur kan ofte slå seg ned inne i et hus og gjøre mye skade på det.

Her skal vi se nærmere på hvordan du kan se forskjell på disse. Pinnemaur vs skogsmaur kan være viktig å kjenne til. Det kan være vanskelig å vite om du har med stokkmaur eller skogmaur å gjøre, og her skal vi ta en titt på hvordan du kan se forskjell på dem – og hvordan du kan fjerne dem dersom du er plaget av stokkmaur i huset .

Stokkmaur vs skogmaur: Ganske like i utseende, men likevel forskjellige

Det kan være vanskelig å se forskjell på pinnemaur og skogsmaur, spesielt når du ikke ser dem samtidig. De er de største maurtypene vi har i Norge, og de kan lett forveksles med hverandre. Det er imidlertid to enkle måter du kan se forskjellen mellom dem på.

Den ene måten å finne ut om det er stokkmaur vs skogsmaur er detaljer i utseende – og den andre er hvordan mauren oppfører seg når du irriterer den. Den ene er veldig aggressiv, mens den andre er fredelig.

La oss se nærmere på forskjellen mellom disse maurartene:

1) Utseendet: Hva skiller pinnemaur fra skogsmaur?

Begge maurene er store, så det er vanskelig å skille dem fra hverandre. Noen sier man kan skille mellom dem ved å se på hvordan antennene er festet, men den er så liten og vanskelig at vi ikke anbefaler å se på den. Men du kan skille dem fra hverandre ved de forskjellige utseendet og fargene på hodet. Begge maurene har svarte rumper og svarte hoder, og begge kan ha en rød midtseksjon. Men stokkmauren kan også komme i en helsvart versjon. Men det er også noen klare forskjeller:

En skogmaur har en humpete rygg, mens pinnemauren har en glatt rygg. Det er også vanskelig å se maurene, for de er ganske små når man ser på slike detaljer. Men dette er lettere å se det på: Skogmauren har også røde detaljer på hodetsamtidig som stokkmauren har et helt svart hode.

Stokkmaur vs skogsmaur og forskjellene

Som du ser er det ganske stor forskjell på fargene på hodene. Dette er det sikreste tegnet på om du har med skogsmaur å gjøre, eller om det er den farligere og mer plagsomme stokkmauren som kan ødelegge trekonstruksjoner.

2) Oppførsel når du prøver å irritere dem

Stokkmaur og skogmaur oppfører seg forskjellig når du prøver å irritere dem. Den ene er klar aggressiv og prøver å angripe, og den andre veldig rolig og prøver å unngå konfrontasjon. Ved å legge fingeren ned i nærheten av mauren og irritere dem litt, kan du se hvordan de oppfører seg:

Ta en pinne eller en finger og skyv mot mauren. En stokkmaur er “snill” og vil i de fleste tilfeller være unnvikende. Den vil bare vandre rundt fingeren, prøve å komme seg unna og fortsette med det den gjorde. Det er en fredelig maur som er flink til å jobbe. Stokkmauren er ikke en kriger. En skogmaur er derimot en kriger og ganske voldsom. Den vil angripe eller være aggressiv. Skogmaur liker å reise seg på bakbeina og prøve å skyte maursyre fra bakenden. Hvis du kommer for nærme vil den prøve å bite deg, noe som faktisk kan gjøre vondt. Skogsmaur kan faktisk bite ganske hardt på tynn hud.

stokk maur oppførsel irritert

Hvordan fjerne stokkmaur

Når du finner ut at det faktisk er stokkmaur som plager deg, er det viktig å handle ganske raskt. Det betyr at du har litt tid, fordi de jobber jevnt og trutt med å bygge reir. Så hvis du venter 2 uker er det ingen krise. Men de kan etablere seg inne i huset og begynne å gnage på tre og isolasjon. Ofte vil de etablere seg i en vegg som blir varm av solen (de liker varme).

Det kan virke litt overveldende å fjerne stokkmaur, men med riktig kunnskap er det helt greit å gjøre det. Men det er viktig å forstå at stokkmaur bygger maursamfunn, og et maursamfunn kan leve i mange reir. Du må derfor avdekke alle reir før du angriper stokkmaur, ellers kan de flykte til et annet sted i huset og bli vanskeligere å bli kvitt. Dette er spesielt viktig når du vil fjerne dem på en dag.

Bruk kontaktanticid

ADVARSEL: Du bør bare gjøre dette hvis du er sikker på hvor alle stokkmaurene bor. Ikke gjør dette hvis du ikke er sikker på at du har avdekket alle reirene (de kan ha mer enn ett reir).

Bruk Trinol vanningsmiddel mot maur (maurmiddel kan kjøpes på Skadedyrproffen.no), og bland ut noen liter. Legg dette i en pumpekanne slik at du kan spraye dette på stokkmaurens reir. Trinol er et kontaktanticid, og det betyr at i det øyeblikket en maur får midlet på seg, vil den dø i løpet av minutter.

Avdekk reiret og begynn umiddelbart å sprøyte anticid på dem. Grav så litt lenger inne i reiret og sprut der. og gjenta dette til du har behandlet hele reiret, inkludert eggene. Gjør dette på alle reirene, så raskt som mulig. Ikke ta unødvendige pauser. Da må du kvitte deg med reirene, og maurene forsvinner.

Bruk forgiftet agn mot stokkmaur

Hvis du ikke vet hvor stokkmaurene bor eller du er usikker på om du har funnet alle reirene i maursamfunnet, så anbefales det å bruke forgiftet agn. De beste maurdreperne er Swirr maurdreper og Kvitt maurdreper i gelform. Disse skal plasseres i agnstasjoner, men du må ha en maur agnboks for store maur. Du kan ikke bruke maur agnbokser for sukkermaur.

Hvordan bruke forgiftet agn

Plasser disse fôringsstasjonene der du ser maurene kommer til å få mat. Plasser dem så nærme reirene som mulig slik at maurene kan få mat i agnkassene i stedet for andre steder. Da vil maurene spise syrenøytraliserende, og de vil dele det med resten av maurkolonien og til dronningen(e). Pinnemaurkolonien kan ha flere dronninger, og du MÅ ha dronningene. Pass på å fylle på matboksene slik at de aldri går tom for mat, slik at mauren blir vant til å spise maurmaten og fortsetter med det.

Når du ikke lenger ser maur komme for å spise, la boksene stå der i noen uker, slik at du er sikker på at maurkolonien har dødd ut.

PS: Ikke bruk kontaktanticid og forgiftet mat samtidig

Det er viktig at du ikke bruker ulike typer anticider samtidig. Du må enten velge å bruke kontaktdrepende maurbit, eller bruke forgiftet agn. Du kan bruke forskjellige forgiftede maur samtidig, og vi anbefaler på det sterkeste å bruke Swirr og Kvitt flytende/gelform maur samtidig (men ikke bland dem). Men ikke bruk vannkanne eller permetrinspray samtidig som du bruker maur agnbokser. Ikke bruk heksehassel mot maur heller. Hold deg til én ting og gjør det.

Se denne videoen om hvordan du blir kvitt maur. Der Glen går gjennom hvordan man bekjemper maur inne, med bare maur agnbokser.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

8 + 13 =

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...