Spis mot insekter

Hvis mekaniske tiltak ikke viser seg tilstrekkelig for å kontrollere et problem, bør agn vurderes som den første kjemiske løsningen. Insektmidler er løsningen som bruker minst aktive stoff for å kontrollere insekter. På grunn av insektenes måte å mate kolonier eller mate avkom på, er fôring den mest hensiktsmessige og ofte mest effektive måten å håndtere insektproblemer på.

Det finnes flere typer aktive stoffer som brukes i agn. Ofte ser vi en form for neonikotid, fipronil eller indoksakarb. Disse tilhører ulike grupper av giftstoffer og vil ha en litt annen virkemåte. Noen insekter kan ha resistens mot et virkestoff, det vil si at de har fått en slags toleranse for stoffet.
En annen utfordring kan være matvegring. Det betyr at insektene av en eller annen grunn ikke vil ha maten. Det vil derfor i mange tilfeller være fordelaktig å veksle mellom de to for å oppnå ønsket effekt. En studie utført på tyske kakerlakker viser at roterende virkestoffer fra ulike giftgrupper som del av en integrert bekjempelsesstrategi er metoden med størst sjanse for vellykket bekjempelse.

Dråpestørrelse, plassering og valg av formulering har alle stor innvirkning på hvor godt agnet vil fungere.
Skjeggdrageprosjektet gjennomført av Folkehelseinstituttet (FHI) har vist hvor viktig plassering har vært for et vellykket resultat. Vi vet fra tidligere at kakerlakker også foretrekker mindre dråpestørrelser. Maur er ikke like selektive når det gjelder dråpestørrelse, men det anbefales likevel å bruke mindre dråpestørrelser eller åtelinjer for lettere å mate flere individer samtidig.

Hvorfor bruke agn?

Ate er det insektmiddelet som har høyest effekt tatt i betraktning mengden som brukes. Effekten av agn skal være langsom med høy effektivitet. Dette fører til økt spredning på grunn av måten insekter sprer mat i samfunnet. Forsøk er den beste måten å bekjempe insekter på stedet, insektene tar dette med seg til tuene eller yngleplassene. Vi vet ofte ikke hvor yngleplassen eller tuften er, slik at vi kan foreta direkte kontroll. Men insektene vet alltid hvor de skal levere maten.

Et eksperiment utført med virkestoffet Indoxacarb på tyske kakerlakker viser hvor effektiv en liten mengde mat kan være, og hvor mange individer et måltid potensielt kan kontrollere.

1 tysk kakerlakk spiser mat. (primær forgiftning)

Denne kakerlakken er plassert i et miljø med 50 kakerlakkenymfer. Dette resulterer i at 38 av disse nymfene er døde etter 72 timer. (sekundær avgiftning)

38 døde kakerlakker er plassert i et miljø med 20 voksne kakerlakker. Dette resulterer i at 16 av disse også har dødd etter 72 timer. (tertiær forgiftning)

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

6 + 15 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...