Slik kan du se forskjell på mus og rotter

Det er flere forskjeller mellom mus og rotter. Forskjellene kan virke åpenbare for mange, men noen kan være vanskeligere enn du tror. Begge dyrene er en del av gnagerfamilien, og begge kan forårsake omfattende skader hvis de slår seg ned eller kommer inn i hjemmet ditt. Har de først kommet inn er det viktig å raskt finne ut hvilken du har. Hvilken du har i hjemmet ditt gjør en stor forskjell når det gjelder å behandle dem.

Rotte eller mus

Hvordan kan du skille en mus fra en rotte?

Hvis en huseier har tilstrekkelig tid til å se på gnageren, basert på størrelsen, vil den være ganske lett å identifisere riktig. Men hvis du er på kjøkkenet og ser noe suser over gulvet ditt, kan frykten og overraskelsen overvelde evnen til å bedømme størrelse og andre tegn. Da kan det oppstå usikkerheten om du så en mus eller en rotte.

Størrelse

Husmusen er alt fra 6 til 10 cm lang, i motsetning til den mye større rotta som er 18 til 25 cm lang, pluss halen. Selvfølgelig kan det være lett å skille de to fra hverandre hvis begge er voksenstørrelser, men en ung rotte som ikke har nådd full størrelse kan se ut som en voksen husmus.

Utseendet

Selv om fargen på mus og rotter er like, er det noen forskjeller i andre funksjoner som kan hjelpe deg å se forskjellen mellom de to.

Røtter:
 • Vekt: 200-500 g
 • Lengde (kropp): 18-25 cm
 • Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)
 • Snuteparti: sløv
 • Ører: Små, dekket med hår, når ikke ned til øynene
 • Øyne: Små
 • Pels: Fra grå til brun og svart
Husmus
 • Vekt: 12-28 g
 • Lengde (kropp): 6-10 cm
 • Lengde (hale): 7-10 cm
 • Snuteparti: Spiss
 • Ører: Små
 • Øyne: Små, ikke fremtredende
 • Pels: Alle farger, men for det meste gråaktig med brune nyanser på ryggen, lysere mage

Mus har også en tendens til å ha lange, tynne haler med hår, men rottehaler vil vanligvis være hårløse og skjellete.

Oppførsel

Selv om både rotter og mus faller inn i kategorien gnagere, er det noen forskjeller i oppførselen deres. Selv om de er mindre, har mus en tendens til å være litt dristigere enn rotter. Mus er vanligvis nysgjerrige og vil utforske nye ting, inkludert feller. Mus er derfor lettere å fange i feller enn rotter. Rotter er naturlig nok mer skeptiske til nye ting i sitt territorium. Rotter lever vanligvis i frykt, så de er veldig på vakt mot nye ting og vil være like nysgjerrige og utforskende som mus. Det tar mye lengre tid for rotter å undersøke nye ting enn mus. Dette betyr at det å bekjempe rotter i et hjem kan være svært tidkrevende og utfordrende.

Mus er dyktige klatrere og har ingen problemer med å bo på loftet hjemme hos deg. På grunn av sin lille størrelse kan mus passe inn i selv de minste hullene, slik at de kan få tilgang til deler av hjemmet ditt du ikke trodde noe kunne passe inn i. Rotter, på den annen side, kan klatre, men foretrekker å bo i lavere nivåer av en struktur, for eksempel en kjeller eller et krypkjeller.

Gjør mus eller rotter mest skade?

Faktum er at hvis du har en av disse gnagerne i hjemmet ditt, kan skaden være betydelig, og det er viktig at du får en fagmann til å ta tak i situasjonen dersom du ikke får dem fanget ganske raskt. Du kan kjøpe gode musefeller og rottefeller hos oss.

Både rotter og mus kan gnage på ulike ting de finner i hjemmet ditt. Rør, ledninger og andre installasjoner de gnager på kan gi store økonomiske skader, gnagere er også kjent for å forårsake betydelig brannfare dersom de gnager på ledninger inne i konstruksjonen. Mus har svakere tenner enn rotter, noe som betyr at enhver matkilde som er riktig lagret i glass eller metall kan forhindre at musene forurenser den, men dette er kanskje ikke tilfellet med rotter. Rotter er mye sterkere enn mus og har vært kjent for å gnage gjennom ulike byggematerialer, inkludert aluminium, tre, glass og metallplater for å utforske for å komme til nye steder.

Hvordan hindrer du mus og rotter fra å komme inn i huset?

Man kan gjøre mye med feller når gnageren har gått inn, men det aller beste er å stoppe den før den går inn. Du kan gjøre det ved å bruke en musebørste. Dette er en strålende børste som ser ut som en piperenser. Den består av en kjerne av rustfritt stål, og deretter en ganske stiv plastbust. Denne kan da skyves inn i hulrom, og er spesielt egnet for å hindre mus og rotter i å komme inn mellom kledningen og veggen. Dette er et sterkt anbefalt produkt!

Kan mus og rotter forårsake helseproblemer?

Gnagere en oppførsel som ofte bringer dem i kontakt med skitne områder, søppelrester, samt mat til mennesker og dyr. Dette betyr at de har potensial til å spre smitte. På verdensbasis er ulike gnagere bærere av en hel rekke smittsomme virus-, bakterie- og parasittsykdommer, og de kan utgjøre en reell helsefare for mennesker.

Gnagere kan forårsake store økonomiske og materielle skader for huseiere, så det er best å forhindre dem så tidlig som mulig. Hvis du oppdager muse- eller rotteaktivitet i hjemmet ditt, kontakt ditt lokale skadedyrbekjempelsesfirma før de forårsaker betydelig skade på hjemmet ditt.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

13 + 15 =

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...