skjeggkre Ctenolepisma longicaudata

Skjeggkre

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Trenger du  hjelp med å fjerne skjeggkre? Ta kontakt idag!

Skjeggkre har økt de siste årene i Norge, noe man ser i de offisielle tallene for skadedyrkontroll. De gjør ingen skade for boligen, men mange opplever det veldig utrygt å ha dem i hus og er bekymret for om de utgjør en helserisiko. Det er heller ikke trivelig å ha disse insektene krypende rundt når man har gjester…

Vi utfører rask og effektiv behandling mot skjeggkre i hele landet, og det til markedets beste priser og moderne metoder som fungerer godt.

Først kan det være du ønsker å finne ut om du har skjeggkre eller sølvkre. Disse er veldig like, men med noen forskjeller. For oss spiller det ingen rolle, da vi behandler begge deler like enkelt.

Hvordan ser skjeggkre ut?

Skjeggkre en børstehale, og et insekt som er vingeløse, har små skjell, er mørkegrå og spraglete i fargen. De har en flattrykt kropp som er langstrakt og tydelig avsmalnende bakover. Det som skiller dem ut fra sølvkre er tre lange haletråder.

Den midtre haletråden peker rett bakover og er nesten like lang som kroppslengden, mens sidetrådene ofte peker vinkelrett ut til siden og er ganske lange de også.

Hodet har to lange antenner i tillegg til to kortere kjevefølere som stikker ut på siden av hodet. Mellom antennene er det tydelig behåring (derav navnet “skjegg-kre”).

Nymfene er kun 2 mm når de kommer ut av egget, og de utvikler seg gjennom 14 ulike utviklingsstadier. Dermed vokser de seg større og likner mer og mer på de voksne skjeggkreene. De yngste individene har ikke skjell, og dette er noe som kommer etterhvert. Insektene starter som ca 2mm lange og oppnår nesten 2 centimeters lengde når de er blitt voksne individer. Normal størrelse er 10-14 mm lengde.

skjeggkre utseende

Biologi og adferd

Skjeggkre er regnet blant de insektene som har vært lengst på jorda, og de er derfor robuste. Biologien er interessant.

Nye skjeggkre: Utviklingstiden fra egg til kjønnsmodent individ er mellom 1,5 og 3 år. De kjønnsmodne skjeggkreene legger ca. 50 egg pr år, noe som tilsier at en urørt flokk med skjeggkreer kan vokse ganske hurtig til å bli svært mange.

Utviklingen av en skjeggkrebestand er ganske vanskelig å legge merke til de første årene, men når det øker med omtrent 50x hvert år så ser man at det etter få år kan bli svært stort antall skjeggkre.

Det er først når generasjonene nedover i rekken begynner å komme til kjønnsmoden alder (ca 18-36 måneder) at disse insektene kan bli et alvorlig problem i boliger.

Forskning viser at de kan leve i opptil 7 år. På den tiden kan de ha fått ca 250 avkom hver.

Atferd: Skjeggkre er nattaktive insekter, og skjeggkre trives best når det er mørkt og stille.

De kan overleve på næringsfattige matkilder som papir, men dette er dårlig næringskilde som reduserer bestanden. Insektene trenger tilskudd av proteiner for å oppnå full utvikling, og de kan ikke vokse hvis de kun får karbohydrater. Derfor spiser disse insektene alle typer organisk føde de kan finne. De spiser andre insekter, matrester, søppel og andre organiske materialer.  

Når de først er kommet inn boligen vil de kunne gjemme seg overalt. Fordi de er små og flate kan de komme seg inn i veldig små sprekker som leder inn i vegger og gulv. Der i det skjulte kan de leve uforstyrret, slik at de ofte er usynlige i boliger, inntil bestanden begynner å bli ganske stor.

Har du funnet skjeggkre eller sølvkre?

Det er mange som blander skjeggkre og sølvkre. Man kan skille dem på utseende, men også til en viss grad på hvor du har observert dem. De har litt forskjellig levesett.

Når en skadedyrkontrollør vurderer hvilket insekt det kan dreie, og du snakker med dem, vil spørsmål om fuktighetsnivå, hvor i bolig, byggeår på bolig og lignende spørsmål være slikt som vi spør om.

Skjeggkre er noe større insekt enn sølvkre, og det er markante forskjeller på dem. Skjeggkre er skjellkledde, mørkegrå og ofte spraglete i fargen. De glinser derfor ikke så mye, og de er ofte litt lysere i fargen enn sølvkreet. Kroppslengden på skjeggkre uten antenner og haletråder kan bli 18 mm, der normal størrelse for voksne skjeggkre er 10-14 mm. På den tydelig avsmalnende bakkroppen sitter det tre lange haletråder. Den midtre peker rett bakover og er tilnærmet like lang som kroppslengden. Haletrådene er alltid lengre enn 2/3 av kroppens lengde. De har også en tydelig behåring mellom antennetrådene på hodet.

Sølvkre er kortere enn skjeggkre. Fargen er oftest mørkegrå og sølvglinsende. Kroppsformen er flattrykt og relativt langstrakt med en tydelig avsmalnende bakkropp. Bakerst sitter det tre haletråder, men de er vesentlig kortere enn hos skjeggkre. Normalt sett er de under en halv kroppslengde lang. Hodet er ganske likt som på skjeggkreet, men uten “skjegget”. De har altså ikke tydelig behåring mellom antennene. Kroppslengden er kun 7-12 mm, da uten antenner og haletrådene. Så de er en del mindre enn skjeggkre. Det vanskeligste er å skille sølvkre fra en ikke-fullvoksen skjeggkre.

SØLVKRE
skjeggkre
SKJEGGKRE

Hvordan bli kvitt skjeggkre i boligen?

Når du først har fått skjeggkre inn i boligen så kan de være vanskelige å fjerne. Grunnen er blant annet at de gjemmer seg i hulrom du ikke kommer til.

Før trodde man at det ikke var noen gode tiltak mot skjeggkreene. Forsikringsselskap som IF, Norsk Hussopp Forsikring, Gjensidige med mer betalte ut ganske store erstatningssummer. Men det ble iverksatt forsking på feltet, og det ble utført en rekke labratorie- og feltstudier som konkluderte med rette tiltak vil redusere bestanden mye. De skrev:

“Bekjempelse av skjeggkre med svært små mengder giftig åte viser seg å være effektivt over tid. Bekjempelsen skjer ved at skjeggkre spiser giftig åte. Dessuten får de en tilleggsforgiftning om de spiser skjeggkre som allerede har dødd av giften.”

Folkehelseinstituttet

Tiltak: Forgiftet åte satt ut i små nok mengder på mange nok steder

Dette er et tiltak du ikke har lov til å utføre uten å være godkjent skadedyrkontrollør med tillatelse til å sette ut nevnte gift. Andre tiltak er ikke gode nok.

Med vår metode, som har vist seg å være mer effektive enn andre metoder til å redusere antall, kan heller ikke vi gi en garanti at du blir kvitt dem for godt. For det kan være nymfer som er under utvikling som vi ikke vet om, og de finner ikke nødvendigvis åte. Men vi vet at antallet reduseres svært mye, og gjentar man behandlingen så slår man godt ned alle angrep selv om man ikke kan garantere 100% at alle blir borte.

Metoden er utviklet i Norge og det er kun godkjente skadedyrkontrollører som har lov til å utføre metoden pga restriksjoner på åte giften. Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring anbefaler denne metoden.

Vi bekjemper skjeggkre med små mengder forgiftet åte som er tilpasset skjeggkre. Disse åtepunktene plasseres slik at de ikke er farlig for kjæledyr og mennesker, og metoden er utrolig effektiv og ikke særlig kostbar.

En kostnadseffektiv behandling gjennomført med denne metoden medfører som regel en bekjempelsesgrad på over 90%. Dette fører til at angrepet blir vesentlig redusert. 

Prisen på en skjeggkrebehandling varierer med boligens størrelse, kjørelengde med mer, men ofte koster en behandling fra 3000 til 5000 kr.

Skade fra skjeggkre

Skjeggkrebestanden kan vokse seg stor, og kan være til psykisk ubehag og fysisk plage. Mange er også redd for hygienen. Skjeggkre gnager på papir og alt av organisk materiale, noe som oftest gir ubetydelig skade i boliger. Som nevnt er ubehaget større enn skadene som regel.

Dersom de får tilgang til museer eller andre steder man oppbevarer kostbare malerier, uerstattelige objekter som kunst og historiske skrifter som er i organisk materiale, kan faktisk skjeggkre forårsake store økonomiske skader.

Økonomiske tap: Når media omtaler skjeggkre-angrep offentlig om steder som bedrifter, hoteller, skoler og andre steder som lever av publikum, kan det både go et negativt rykte og økonomiske tap.

Skjeggkre i bolig har medført både heving av boligkjøp og store avslag i kjøpsprisen som en erstatning til nye eiere.

Tidligere har skjeggkre skapt store overskrifter i media i forbindelse med eiendomsoverdragelser. Høyesterett avsa en dom 26. mars 2021 som konkluderer med at: “Dersom det gjennomføres en vellykket bekjempelse kan man ikke kreve prisavslag for et restlyte eller en bruksulempe i saneringsperioden. Dette selv om ingen kan gi garanti for at saneringen er 100 prosent vellykket.”

Spredning og bekjempelse av skjeggkre

Du kan vanskelig stoppe skjeggkre hvis de kommer inn i boligen din via en pappeske, en koffert eller for eksempel et brukt møbel du kjøper. Du kan hjelpe situasjonen ved å rydde raskt ut av emballasjen og så kaste denne ute så fort som mulig. Hyppig støvsuging kan også hjelpe litt.

Det er også en viss fare for at skjeggkre kan bli med som blindpassasjerer i håndvesker, bagger og sekker fra for eksempel arbeidssteder, skoler, barnehager, andre private boliger eller fra andre samlingssteder. 

Det beste forebyggende tiltaket man kan gjøre tror vi er å bruke Insektnix bak alle lister i huset. Da vil alle typer insekter som sniker seg inn i sprekkene få det giftfrie Insektnix på seg, og dermed tørke ut og til slutt dø. Da kan du forhåpentligvis bli kvitt skjeggkre før de etablerer seg.

Når du ønsker hjelp eller råd om hvordan håndtere skjeggkre i din bolig så ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale. Vi har god erfaring med skjeggkrebehandling og kan hjelpe deg å slå ned problemet vesentlig.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]
Scroll to Top