Seks tegn på en mus eller rotte i huset – og løsningen

Nå er det høysesong for mus og rotter å komme inn i hus og hytter. Vi som er i Skadedyrforeningen får beskjed om at det starter i Nord-Norge og i de kaldere områdene i Midt-Norge, og så tar folk kontakt fra Oslo og Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Folk tar kontakt og lurer på om de har mus i huset sitt fordi de hører lyder om natten, og vi gir mange råd.

PS: Ønsker du å kvitte deg med musene selv, vennligst kontakt oss, så hjelper vi deg å vite hva du bør gjøre og hvilke produkter du bør ha.

Her er seks tegn på at du har mus eller rotter i huset ditt

Vi får hele tiden spørsmål fra folk som lurer på hvordan de kan finne ut om de har mus eller rotter i huset sitt. Noen få ganger viser det seg å være en bobcat eller mink, men det er mest mus eller rotter som er problemet.

1) Rare lyder i huset eller hytta, og spesielt om natten når det er mørkt og stille

Å høre merkelige lyder i veggene, spesielt om natten, kan være litt bekymringsfullt. Det er en god sjanse for at disse lydene kan tilskrives en familie av gnagere som suser rundt i huset, mellom veggene og oppe på loftene. Gnagere er spesielt glad i vegger, skillevegger, krypkjeller eller loft fordi de gir mørke, bortgjemte steder å hekke.

Sitter du oppe om kvelden, helt stille, og lytter – kan du ofte høre at «noe» beveger seg lenger opp på veggen eller i taket. Noen ganger fort, og andre ganger sakte. Andre ganger kan du høre gnagelyder, og da er det mest sannsynlig en gnager på vei.

Hva bør du gjøre hvis du hører lyder?

Sjekk nøye om du kan finne andre tegn på muse- eller rotteaktivitet i huset. Se etter skiltene nedenfor.

Hvis du ikke finner andre tegn på mus eller rotter inne i huset (se under) det er stor sannsynlighet for at den bor i huset på dagtid, og kryper ut om natten for å spise og drikke. Da må du se etter åpninger som dyret kan ha brukt, og vi anbefaler å sette opp gode musefeller eller rottefeller der. Når du har tatt skadedyret er det viktig å bruke musemiddel etterpå. Vi anbefaler på det sterkeste musebørster og stålull mot mus og rotter.

Finner du tegn på at mus eller rotter beveger seg inne i huset og spiser maten der, så anbefaler vi musesikring ute, mens du bruker feller innendørs. Fjern all mat som gnageren har tilgang til, og sett opp feller med mat i. Da blir musen eller rotta så sulten at den går i fella, og du kan bli kvitt problemet.

Tegn på mus eller rotter inne i huset

2) Museskitt eller rotteskitt

Å finne mus eller rotteskitt rundt i hjemmet er et av de vanligste tegnene på gnagerangrep. Disse små skitene blir ofte liggende på steder der maten oppbevares, som kjøkkenskap eller spiskammers, samt under vasker, inne i tyggede pappesker, langs gulvlister og oppå veggbjelker. Mus legger ofte igjen museskitt overalt hvor de går. Museskitt er lite (5 mm), og rotteskitt er vanligvis rundt 15 mm.

Tips: Det kan være smart å sette opp gode musefeller der du finner musereir. Har de funnet mat der før, kommer de gjerne tilbake til samme sted.

mus dritt

3) Skrapemerker

Gnagere kan forårsake alvorlig skade på eiendom ved å tygge gjennom nesten alle typer materialer – inkludert plastrør – for å få mat eller vann. Husmus og brune rotter er også kjent for å gnage på ledninger bak vegger, noen ganger forårsaker husbranner.

Det er mest vanlig å se ripemerker på poser og pappesker til mat. For eksempel en pose frokostblanding eller tørket frukt. De er spesielt glad i frø.

4) Reir/reir

Gnagere foretrekker å avle og sove i mørke, bortgjemte områder hvor det er liten sjanse for forstyrrelse. Husmus, spesifikt, liker å bygge reirene sine av strimlede papirprodukter, bomull, emballasjematerialer, veggisolasjon og tekstiler. Hvis du ser disse materialene spredt rundt i hjemmet, kan det være et tegn på at gnagere er i nærheten.

5) Spor eller gnissmerker

Rotter har en tendens til å etterlate mørke fett- eller smussmerker langs vegger og gulvplanker når de følger en sti gjennom hele hjemmet mellom reiret og maten. Hvis du ser slike merker, har de vært der ganske lenge. Hold øye med disse gnidemerkene, som faktisk er forårsaket av rottens fete pels.

Tips: Det er veldig fint å plassere feller langs disse mørke områdene. Opp til en vegg, i et hjørne og sånn. Brunrotter (også kalt Norgesrotter) er veldig skeptiske til nye ting, så du bør jobbe med å venne rottene til fellene. Det kan være veldig smart å plassere fellene uten å aktivere dem, og samtidig strø litt fuglefrø og mat på dem. Da vil rottene etter hvert bli vant til dem og bli trygge med dem. Fortsett dette etter et par dager, og da kan hunden springe ut en eller flere feller. Det burde vært flere feller i bruk.

6) Observer en gnager

Det sikreste tegnet er selvsagt at du ser en mus eller rotte. Mus kan avle raskt, så hvis du ser én mus i huset, er det sannsynlig at andre leker gjemsel. Faktisk kan en kvinnelig husmus føde et halvt dusin babyer hver tredje uke, opptil 35 unger per år. Det er mange mus!

Hva bør du gjøre hvis du har mus som går rundt i huset?

Mus og rotter kan spre farlige sykdommer, forurense mat, utløse allergisymptomer og til og med bringe lopper, flått og lus inn i hjemmene. Gnagere er også kjent for å skade bygninger ved å tygge gjennom gipsisolasjon, elektriske ledninger og vannrør. Den resulterende skaden kan være svært omfattende og kostbar å fikse. Derfor bør du handle raskt! Hold i tillegg kjellere og loft ryddige og fjern all overflødig fuktighet i huset. Oppbevar minst 20 fot hjemmefra og oppbevar mat i lufttette beholdere, kast søppel regelmessig. Hvis det er mistanke om gnagerangrep, kontakt en autorisert skadedyrbekjemper for å håndtere situasjonen.

Det første du bør gjøre er å Forsegle huset mot nye mus og rotter som prøver å komme seg inn. For å hindre at gnagere kommer inn, bør du tette eventuelle strukturelle sprekker eller sprekker bak kledning og andre steder, da husmus kan passe gjennom åpninger så små som mindre enn 1 centimeter. Vi anbefaler å bestille ordentlige musebørster fra oss, fordi de er nøyaktig de samme musebørstene som mange seriøse profesjonelle skadedyrbekjempere bruker når muse- og rottesikre bygninger. Det er ekte kvalitet, med 10 års garanti, og de er enkle å sette opp. Krever ingen spesialverktøy og er behagelig å jobbe med. I tillegg bør du ha litt skikkelig stålull, av den typen som brukes mot mus og rotter. Den er for mindre hull, rundt rørpassasjer etc.

montering av mus børste

Da bør du sette opp musefeller eller rottefeller, av skikkelig kvalitet. De skal være veldig følsomme, slik at de trigger når de skal. I nettbutikken selger vi kun feller som vi garanterer, og velger du å bruke sammenleggbare feller bør du ha minimum 5. Jo flere jo bedre. Virkelig gode selges også multikill feller som kan drepe mange mus og rotter på en natt når forholdene ligger til rette for det. Hvis du ikke vil drepe dyret, kan du bruke en felle til levende fangst, og deretter ta fellen med deg til en skogflekk og sette dyret fri der. Ettersom du har museforseglet hjemmet, kommer de uansett ikke tilbake.

profesjonell musefelle

Når du både hindrer nye mus eller rotter i å komme inn, og du samtidig kvitter deg med de som er i huset, vil du gå en muse- eller rottefri tid i møte.

Hos Skadedyrproffen er det fokus på salg av utmerkede gjør-det-selv-metoder for skadedyrbekjempelse. Her får du et bredt spekter av løsninger for å bekjempe og forebygge gnagere som mus og rotter, som musebørster, musefelle og rottefelle. I tillegg fører vi en rekke løsninger for de som ønsker å kontrollere antall maur, edderkopper og andre insekter i hjemmene sine. Teamet vårt er veldig fokusert på å hjelpe kunder med å bli kvitt skadedyr i boliger og kommersielle virksomheter, samt å tilby fremragende skadedyrkontrolltjenester der folk bor.[måfåkontrollpåantallmauredderkopperogandreinsekterihjemmenesineTeametvårterveldigfokusertpååhjelpekundenemedåkvittesegmedskadedyriboligognæringsamttilbyeneståendeskadedyrbekjempelsetjenesterderfolkbor[måfåkontrollpåantallmauredderkopperogandreinsekterihjemmenesineTeametvårterveldigfokusertpååhjelpekundenemedåkvittesegmedskadedyriboligognæringsamttilbyeneståendeskadedyrbekjempelsetjenesterderfolkbor

Lurer du på noe i artikkelen er du velkommen til å ta kontakt.

Scroll to Top