Rotter Tromsø

Når du oppdager rotter eller tegn på rotter i Tromsø så bør du ta action nå med en gang. Rotter er nemlig raske til å tilpasse seg, raske på å finne mat og dessverre raske til å etablere seg og bli mange.

Rotter er plagsomme

Rotter er veldig plagsomme og gjør livet surt for en.

👉 For privatpersoner

Rotter er utfordrende å bli kvitt, og de kan dessverre hurtig gjøre stor ødeleggelse på boliger og andre eiendeler. På grunn av det anbefales det at man så kjapt som mulig tar kontroll og får gjennomført skadedyr-tiltakslik at du blir kvitt problemet.

Ta kontakt med oss umiddelbart for å få en uforpliktende samtale og pristilbud for å løse problemet for deg. Du får en god avtale og du blir kvitt rotteproblemet.

👉 For spisesteder og matservering

Rotter ser aktivt etter noe å spise, og rottene er enormt dyktige på å finne vei til maten. Hvis du har sett spor av rotter så må du absolutt starte med skadedyrkontroll med én gang. Men du bør helt klart også få skadedyrtiltak på plass slik at du hindrer at rotter kan forpeste maten du oppbevarer.

Når du ser etter en skadedyrkontroll samarbeidspartner som hjelper deg: Vi jobber diskret, og vi har lang erfaring med å lykkes. Ta kontakt med oss.

👉 For bygg-eiere

Rotter er et kjent problem i alle slags bygg. Vi kan hjelpe deg uansett hvilken type bygg du har ansvar for. Vi kan også hjelpe med all type skadedyrkontroll og vedlikehold.

Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan få hjelp med å bli kvitt både rotter og andre typer skadedyr.

Kontakt oss nå for å bli kvitt rotter i Tromsø og omliggende

Problem med rotter i Tromsø

Er du bekymret for, eller er du sikker på, at du har problemer med rotter i Tromsø? Ta kontakt med om skadedyrkontroll i Tromsø nå. Rottene kan øke bestanden raskt fordi de formerer seg ofte raskt og skjer det hos deg har du en stort problem. Rotter er fryktet da de ødelegger mye.

Er rotter et problem i Tromsø?

Rotter og mus bor ofte der hvor personer bor. Disse gnagere har en egen evne til å finne måter å overleve på. Det er noen store utfordringer med slike dyr: De forurenser matlager og inne i bygg når rottene leter etter noe å spise. De ødelegger også bygg og ting ved å grave og gnage.

Rottene er flinke til å komme seg frem. Hull på omtrent 2 cm for å komme seg igjennom, og de kan spise seg gjennom både treverk, plastikk og betong. Men fordi tennene vender innover i munnen kan de ikke begynne å gnage på en rett og hard flate. De må begynne på en kant eller en bue.

Rotter finnes i hele Norge, særlig på høsten og vinteren kommer de inn i hus og bygg for å spise. Dette er grunnen til at rotter er et problem i Tromsø.

Rotter skader andre ting

Det er ikke bare bygninger som kan påføres stor skade. Det finnes eksempler på at rotter har ødelagt biler og gnagd i stykker mye. Blant annet en bil som fikk skader for {ca ||omtrent }300000,- kroner.

Kontakt et skadedyrfirma når du har behov for hjelp med skadedyrkontroll i Tromsø. Bruk et ansvarlig skadedyrfirma som har godkunnskap med å bli kvitt skadedyr.

Informasjon om rotter

Rotter reproduserer raskt og er mest kjent for sin evne til å komme frem overalt, evne til å skade hjem, matbutikker og spre bakterier og virus. De vil ofte bo på loftene, kjellerne eller krypeområdene i boligene våre. Gjerne i flere måneder eller år, uten å bli sett og hørt. Disse gnagerne ødelegger boliger; de spiser og ødelegger mat mat: forurenser matsaler, matbeholdere og kjøkkenutstyr; og de kan spre sykdom. De kan også bite mennesker. Gnagere kan også starte brann ved å gnage på elektrisk utstyr. 

Rotter foretrekker å spise kornprodukter som frokostblandinger eller brød, men de spiser nesten hvilken som helst type mat og trenger ikke veldig mye vann. De vil hoppe, svømme og klatre for å nå en matkilde. Faktisk er rotter utmerkede svømmere og kan komme inn i strukturer gjennom kloakk, toaletter og ødelagte avløp. I tester har rotter blitt funnet i stand til å trå vann i flere dager og er i stand til å svømme mot en strøm i en halv mil.

Litt om Tromsø

 • Vekt: fra 200-500 gram
 • Lengde (bare kropp): 18-25 cm
 • Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn selve kroppen, mørk oppå og lys under)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små og dekket med hår
 • Øyne: Små
 • Pels: Finnes i alle farger. Pelsen er stivere enn svartrotta
 • Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag
 • Mat: Altetende, korn, 28 g/dag
 • Vann: 15-30 ml/dag
 • Atferd: Sky, neofob, nattaktiv
 • Svømming: Meget god til å svømme
 • Hopping: 90 cm vertikalt
 • Klatring: Kan klatre godt
 • Bol: I bakken, inne i vegger/gulv
 • Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold
 • Kjønnsmoden: 2-3 mnd
 • Antall unger pr. kull: 8-20
 • Antall kull pr. år: 4-7 Det betyr fra 32 til 140 unger per år, per rottepar!
 • Åpninger som bør tettes: >12 mm

Brunrotte (Rattus norvegicus) er en art av rotter som er stor. Fullvoksen har den en kroppslengde på noe over 20 cm. Halen er noe under 20 cm. Brunrotten har mørkebrun rygg og er lysere på sidene og gråhvit på magen. Den får vanligvis seks til åtte unger pr. kull, men kan unntaksvis få opp til 20 unger. Fra 32 til 140 unger per år

Hvordan rottene ble så mange

Brunrotten beveget seg i Europa i middelalderen, og tok plassen til svartrotten. Svartrottene flyttet seg til asiatiske områder. Brunrotta har en utrolig evne til å tilpasse seg til nye miljøer, og er blitt sett i alt fra rene ørkenlandskaper til arktisk klima. Rotten har spredd seg over hele verden, mange ganger i nær tilknytning til mennesker, og nyter godt av det vi ikke spiser selv. Rotten holder til overalt der det finnes mennesker. Brunrotter kan gjøre stor skade, og har potensial til å spre smitte. Ofte er brunrotten smittebærer og sprer både bakterier og trikiner. Brunrotten lever gjerne i kloakksystem og under hus, og kommer iblant inn i boliger via rørsystemet. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å ta vekk tilgang til mat, og sikre bygningen slik at rottene ikke kommer inn.

Normalt veier brunrotta vanligvis 200-500 gram, og kroppslengden er omtrent 18-25 cm. Halen er i tillegg 15-21 cm lang, hårløs, og alltid kortere enn kroppen. Halen er lys under og mørk over. Ørene er små og behåret helt ut til spissen. Pelsen er en variasjon av grå til brun og svart.

Et kjennetegn hos alle brunrotter er tennene. De er store, krumme, harde. I tillegg vokser de hele tiden. Tennene er skarpe og slipes kontinuerlig mot hverandre når dyret gnager.

Brunrotter kan til forveksling være lik andre gnagere som vånd og husmus. Vånden går aldri inn i huset, men graver ganger i jorda så den ødelegger hagen. Vånden ser litt ut som en litt stutt rotte med korte bein og butt snute. Husmus og skogsmus er forskjellig fra rottene på størrelsen, selv om det kan være litt vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er allikevel alltid større enn en voksen husmus. Brunrotta kan også forveksles med svartrotta (Rattus rattus) som tidligere var vanlig i Norge. Nå kjenner vi ingen bestander av svartrotte i Norge.

Avføringen fra brunrotter er normalt svart, men avføringen kan også ha mange andre farger, som kommer an på hva rottene har spist. Avføringen er stor (størrelsen er selvfølgelig avhengig av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2-2,5 cm lang. Ofte butt i den ene enden. Vanligvis skinnende svart, og den kan holde seg myk i opptil en dag. En brunrotte legger ofte fra seg 40-50 slike ekskrementer pr. dag. Rotter samler ofte sine ekskrementer på spesielle steder, såkalte «rotte-toaletter». Flaggermuslort er betydelig mindre og inneholder bare insektrester, og den smuldrer lett opp om man tar på den. Ekskrementer fra piggsvin er normalt mye større enn dem fra rotter, og de inneholder bare insektrester, litt plantemateriale og ofte sandkorn.

Man kan også bruke fotspor i støv (eventuelt talkum/mel som er strødd ut) for å bestemme hvilket dyr man har med å gjøre. Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Brunrotter etterlater et 2,0-2,5 cm langt avtrykk av bakfoten, og ofte lager de slepespor av halen mellom fotavtrykkene.

Brunrotter kan klatre loddrett og hoppe høyt. Å droppe fra en høyde på tjue meter uten at den blir alvorlig lemlestet.

Balansekunstene gjør at de kan klatre opp mursteinsvegger som der de får fotfeste og å gå langs kraftledninger.

Bli kvitt rotter i Tromsø

Så har du utfordring med rotter i Tromsø{, så ta kontakt nå! Vi hjelper også til med problemer med veggedyrproblem i Tromsø

Litt om Tromsø

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp

Rotter

I alle år har rotter vært plagsomme for mennesker. De kan faktisk også være aggressive og angripe mennesker. De finnes i Tromsø og kommer seg inn de fleste plasser. De trenger ikke mer enn 20 mm hull for å komme seg inn, selv om de ser mye større ut.

Hvis du har oppdaget en rotte vil vi anbefale deg å ta kontakt for å raskest mulig bekjempe den. Spesielt hvis du har sett 2 eller flere rotter på samme sted bør du gjøre noe. For de kan formere seg raskt og bli en skikkelig plage.

Mus er en vanlig plage

skogsmus bekjempelse TromsøDet er hovedsaklig tre ulike typer mus som plager eiendomseiere i Norge: Liten og stor skogmus, og husmus. De kan gjøre stor skade med å gnage i stykker skjulte installasjoner som f.eks vannrør (PEX) og samtidig spise mat og annet som du ikke vil de skal gnage på.

Det er viktig at man kommer raskt i gang med bekjempelse av mus, da de kan formere seg raskt og kan gjøre ganske store skader.

Hvordan bli kvitt rotter?

Rotter kommer hovedsaklig inn i huset fordi de ser etter mat. I prinsippet er detr slik at hvis du fjerner maten så kommer de ikke, men da er det jo ikke så greit å bo der. Derfor er det diverse tiltak må gjøres.

Åtegift: Et tiltak er å sette ut åtegift. Da spiser rottene giften, og de dør. Det er viktig at giften kun kan spises av rotter og ikke mennesker eller andre dyr. Derfor er både plasseringen og hvordan den settes frem veldig viktig når man bruker gift.

Rottefeller: Man bruker også feller som plasseres på passende steder. Men rotter er så skeptiske til nye ting, at de kan være vanskelige å få tatt i feller. Vi som driver med skadedyrkontroll på fulltid vet dette, og forbereder fellene i forkant. Plassering av fellene har også svært mye å si.

Tetting av huset: Det aller beste tiltaket er å hindre rotter å finne steder å komme inn i boligen eller bygget. Til det brukes mange ulike metoder. Ulempen med rotter er at de kan gnage seg igjennom det aller meste, så hvis de lukter mat så kan de stort sett komme seg inn hvis de vil.

Tegn på rotter i huset / bygget

Det finnes en del ulike tegn på at man har rotter i huset.

Å se dem: Det sikreste tegnet er å faktisk se dem. Hvis man ser at en rotte løper foran kjøkkenbenken så er man sikker i sin sak. Da er det rotter til stede. Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en mus hvis man ikke er vant til å se dem, men en rotte er stor og en mus er liten. Uansett er gnagere uønskede å ha i hus og du bør gjøre noe med det.

Å se resultatene: Hvis du oppdager rottehull, istykkergnagede trebiter, plastrør eller ledninger så kan du også være veldig sikker på at det er en gnager i hus, og du bør fjerne dem.

Å høre dem: Hvis det er rotter i veggene, i taket eller tregulvet så kan man gjerne høre dem. det kan være vanskelig med huset fullt av andre folk, men om kvelden og natten når det er stille så kan man både høre dem vandre, pile av gårde og gnage.  Da må du gjøre noe snarest.

Nå kan du få hjelp med skadedyr i Tromsø

Få gratis befaring for ditt skadedyrproblem og konkrete forslag til tiltak som gir deg den skadedyrkontroll du trenger.

Send inn skjemaet over, eller ta kontakt via chat 👍

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi har nettverk som kan hjelpe deg i Tromsø også. Vi følger den offsielle skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker Tromsø