Rotter Rjukan

Hvis du har lagt merke til rotter eller tegn på rotter i Rjukan så bør du absolutt gjøre tiltak umiddelbart. Rotter kjappe på å finne matstasjoner og dessverre også raske til å formere seg.

Rotter er plagsomme

Rotter er veldig plagsomme og gjør livet surt for en.

👉 For boligeiere

Rotter er utfordrende å bli kvitt, og de kan dessverre raskt gjøre mye ødeleggelse på en bolig og andre eiendeler. På grunn av det anbefales det at du så raskt som råd er tar kontroll og får gjennomført passende tiltak mot rotter slik at du får løst problemet.

Ta kontakt med oss i dag for å få en uforpliktende samtale og pristilbud for å løse problemet for deg. Du får en god avtale og du blir kvitt rotteproblemet.

👉 For serveringssteder

Rotter ser aktivt etter mat, og de er enormt dyktige på å komme seg forbi hindringer til maten. Dersom du har sett spor av rotter så bør du helt klart gå i gang med skadedyrkontroll umiddelbart. Men du skal og bør også få skadedyrtiltak på plass slik at du hindrer at skadedyr kan ødelegge maten du oppbevarer.

Når du leter etter en en profesjonell partner som hjelper deg: Vi gjør jobber diskret, og vi har hjulpet mange til en bedre jobbhverdag. Ta kontakt med oss.

👉 For bygg-eiere

Rotter er et vanlig problem i alle slags bygg, og vi kan hjelpe deg uansett type bygg du har ansvar for. Du kan også få hjelp med all type skadedyrbekjempelse og oppfølging av skadedyrkontroll.

Ta kontakt med oss for å høre mer om hvordan du kan få hjelp med å bli kvitt både rotter og andre typer skadedyr.

Kontakt oss nå for hjelp med rotter i Rjukan og omliggende

Kontakt skadedyrtekniker i Rjukan:

12 + 4 =

Rotteproblem i Rjukan

Tenker du, at du har problemer med rotter der du bor i Rjukan? Ta kontakt med Rjukans skadedyrkontroll nå. Rottene kan øke bestanden raskt fordi de formerer seg og da har du en utfordring. Rotter påfører ofte eiendeler og bygninger skader.

Hvorfor er rotter et skadedyrproblem i Rjukan?

Rotter og mus bor helst der hvor mennesker bor. Gnagere har en bemerkelsesverdig evne til å finne måter å overleve på. Det finnes to store problemer med slike gnagere: De forurenser matlager og inneområder når rottene leter etter noe å spise. Rotter skader også bygg og eiendommer ved å konstant grave og gnage.

Rottene er enormt flinke til å komme seg frem. De trenger kun små hull på omtrent 2 cm for å komme seg igjennom, og de kan gnage seg gjennom tre, plastikk og betong. Men fordi tennene vender innover i munnen kan de ikke starte med å gnage på en hard rett plate. De må begynne på en kant eller en bue.

Rotter finnes overalt i Norge, særlig på høsten og vinteren kommer de seg inn i hus og bygg for å finne noe å spise. Derfor er rotter et problem også i Rjukan.

Andre ting rotter kan ødelegge

Det er ikke bare hus som rottene kan gi stor skade. Det finnes tilfeller på at rottene har ruinert biler og gitt dem store skader. Blant annet var det en bil som ble ødelagt for {ca ||omtrent }300000,- kroner.

Kontakt et skadedyrfirma når du ønsker assistanse med skadedyrkontroll i Rjukan. Benytt et ansvarlig skadedyrfirma som har kunnskap med å bli kvitt skadedyr.

Mer om rotter

Rotter reproduserer raskt og er mest kjent for evne til å komme frem overalt, evne til å skade hjem, forretningslokaler og spre bakterier og virus. De vil ofte bo på loftene, kjellerne eller ander småsteder i hjemmene våre. Gjerne i flere måneder eller til og med år, uten å bli sett og hørt. Disse rottene ødelegger hus på grunn av deres tunnelbygging; de spiser og ødelegger vår lagrede mat: forurenser kjøkken, matbeholdere og kjøkkenutstyr; og de kan spre sykdom. De kan også bite mennesker. Rotter har vært kjent for å starte brann ved å gnage på elektrisk utstyr. 

Rotter foretrekker å spise korn eller kornprodukter som frokostblandinger eller brød, men de spiser nesten hvilken som helst type mat og trenger ikke veldig mye vann. De vil hoppe, svømme og klatre for å nå en matkilde. Faktisk er rotter utmerkede svømmere og kan komme inn i strukturer gjennom kloakk, toaletter og ødelagte avløp. I tester har rotter blitt funnet i stand til å trå vann i flere dager og er i stand til å svømme mot en strøm i en halv mil.

Litt om Rjukan

Karakteristikk kjennetegn om norsk brunrotte

 • Vekt: fra 200-500 g
 • Lengde (kun kropp): 18-25 cm
 • Lengde (kun hale): 15-21 cm (den er kortere enn selve kroppen, mørk oppå og lys under)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små og dekket med hår
 • Øyne: Små
 • Pels: Finnes i alle farger, stivere enn svartrotta
 • Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag
 • Mat: Altetende, korn, 28 g/dag
 • Vann: 15-30 ml/dag
 • Atferd: Sky, neofob, nattaktiv
 • Svømming: Meget god til å svømme
 • Hopping: 90 cm vertikalt
 • Klatring: Kan klatre godt
 • Bol: I bakken, inne i vegger/gulv
 • Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold
 • Kjønnsmoden: 2-3 mnd
 • Antall unger pr. kull: 8-20
 • Antall kull pr. år: 4-7 32 til 140 unger per år
 • Åpninger som bør tettes: >12 mm

Brunrotte (Rattus norvegicus) er en art av rotter som er stor, med en kropp på noe over 20 cm. Og halen er noe under 20 cm. Norsk brunrotte er mørkebrun på ryggen og er lysere på sidene og gråhvit på magen. Oftest får den 6-8 unger per kull, men kan unntaksvis få opp til 20 unger. Fra 32 til 140 unger per år

Brunrottenes historie

Brunrotten spredte seg i Europa i middelalderen, og tok plassen til svartrotten. Svartrottene flyttet seg til asiatiske områder. Brunrotta har veldig tilpasningsevne til nye miljøer, og er blitt sett i alt fra rene ørkener til liknende arktisk klima. Den har spredd seg over alt, oftest i nær tilknytning til mennesker, og nyter godt av det vi ikke spiser selv. Rotten holder til overalt der det er mennesker. Brunrotter gjør stor materiell ødeleggelse, og har potensial til å spre sykdom. Ofte er brunrotten smittebærer og sprer både bakterier og trikiner. Den lever gjerne i kloakker og kjellere, og kommer av og til inn i boliger via avløp. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å ta vekk tilgang til mat, og sikre bygningen slik at ikke rottene kan komme inn.

Normalt veier brunrotta fra 200-500 g., og kroppslengden er ca 18-25 cm. Halen er i tillegg 15-21 cm lang, hårløs, og alltid kortere enn kroppen. Halen er lys på undersiden og mørk på oversiden. Ørene er små og behåret helt ut til spissen. Pelsen er en variasjon av grå til brun og svart.

Et kjennetegn hos rotter er tennene som er skapt for gnaging. Fortennene er store, krumme, harde. I tillegg vokser tennene hele tiden. Tennene er skarpe, og slipes hele tiden mot hverandre når dyret gnager.

Rotter kan forveksles med andre gnagere som husmus og vånd. Men vånden går aldri inn i hus, men graver lange ganger i jorda så den ødelegger plener og planter. Vånden kan se ut som en klumpete rotte med korte bein og butt snute. Husmus og skogsmus er forskjellig fra rottene på størrelsen, selv om det kan være litt vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er allikevel alltid større enn en voksen husmus. Brunrotta kan også blandes med med svartrotta (Rattus rattus) som tidligere var vanlig i Norge. I dag finnes det imidlertid ingen kjente bestander av svartrotte i Norge.

Avføringen fra brunrotter er normalt svart, men den kan også opptre i mange andre farger som kommer an på hva dyrene har spist. Avføringen er stor (størrelsen er selvfølgelig avhengig av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2-2,5 cm lang, ofte butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, og hvis den er myk er den fersk. En brunrotte produserer vanligvis 40-50 slike ekskrementer pr. dag. Brunrotta samler ofte sine ekskrementer på spesielle steder, «rotte-toaletter». Flaggermuslort er betydelig mindre og inneholder bare insektrester, og den smuldrer lett opp om man tar på den. Ekskrementer fra piggsvin er normalt mye større enn dem fra rotter, og de inneholder bare insektrester, litt plantemateriale og ofte sandkorn.

Man kan også bruke fotspor i støv (eventuelt talkum/mel som er strødd ut) for å bestemme hvilket dyr man har med å gjøre. Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Brunrotter etterlater et 2,0-2,5 cm langt avtrykk av bakfoten, og ofte lager de slepespor av halen mellom fotavtrykkene.

Brunrotter kan klatre loddrett og hoppe opp til 4 meter høyt. Å droppe fra en høyde på 50 fot uten at den blir alvorlig lemlestet.

Rottenes gode balanse gjør at de kan klatre opp mursteinsvegger eller andre grove vegger som der de får fotfeste.

Bli kvitt rotter i Rjukan

Har du utfordring med rotter i Rjukan{, så ta kontakt nå!Ring nå. Vi hjelper også til med problemer med veggedyr i Rjukan

Litt om Rjukan

Rjukan er en by og administrasjonssenteret i Tinn kommune i Vestfold og Telemark fylke. Byen ligger i Vestfjorddalen, midtveis mellom Møsvatn og Tinnsjå, og har sitt navn etter Rjukanfossen («den rykende fossen») vest for byen. Stedet het opprinnelig Saaheim, men den nye byen ble i 1912 døpt Rjukan av Tinn herredstyre. Tinn kommunestyre vedtok bystatus for Rjukan i 1996. Byen har 3 101 innbyggere per 1. januar 2020. De nærmeste byene er Notodden (75 km) og Kongsberg (88 km). Byelva Måna renner gjennom byen, helt ned til Tinnsjøen som er en del av Rjukanvassdraget. Det jobbes nå med vannspeil oppover hele elva. Rjukan ligger på Østlandet og er landsdelens 33. største by av 37 byer.

Rjukan er på UNESCOs Verdensarvliste. Innskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 39. sesjon i Bonn som Rjukan – Notodden Industrial Heritage 5. juli 2015.

Norsk Hydro begynte kraft- og industriutbygging på stedet i 1907. I 1910 hadde Rjukan vel 2000 innbyggere, i 1920 vel 8000 og i 1960 vel 6500. Rjukan regnes som en av de første byene i Norge som ble planlagt fra grunnen og tegnet av arkitekter. Selv postkassene og parkbenkene ble designet spesielt.

Wikipedia

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp

Rotter

I alle år har rotter vært plagsomme for mennesker. De kan faktisk også være aggressive og angripe mennesker. De finnes i Rjukan og kommer seg inn de fleste plasser. De trenger ikke mer enn 20 mm hull for å komme seg inn, selv om de ser mye større ut.

Hvis du har oppdaget en rotte vil vi anbefale deg å ta kontakt for å raskest mulig bekjempe den. Spesielt hvis du har sett 2 eller flere rotter på samme sted bør du gjøre noe. For de kan formere seg raskt og bli en skikkelig plage.

Mus

skogsmus bekjempelse RjukanI Norge har vi tre typer mus som folk ønsker å bli kvitt. Liten skogmus, stor skogmus og husmus. De trives alle tre tett innpå mennesker og liker helst å finne mat i huset. De kan også påføre hus store skader i rørsystemet, elektriske kabler og mer.

Jo tidligere man kommer i gang med bekjempelse av mus, jo raskere og billigere blir det.

Hvordan bli kvitt rotter?

Rotter kommer hovedsaklig inn i huset fordi de ser etter mat. I prinsippet er detr slik at hvis du fjerner maten så kommer de ikke, men da er det jo ikke så greit å bo der. Derfor er det diverse tiltak må gjøres.

Åtegift: Et tiltak er å sette ut åtegift. Da spiser rottene giften, og de dør. Det er viktig at giften kun kan spises av rotter og ikke mennesker eller andre dyr. Derfor er både plasseringen og hvordan den settes frem veldig viktig når man bruker gift.

Rottefeller: Man bruker også feller som plasseres på passende steder. Men rotter er så skeptiske til nye ting, at de kan være vanskelige å få tatt i feller. Vi som driver med skadedyrkontroll på fulltid vet dette, og forbereder fellene i forkant. Plassering av fellene har også svært mye å si.

Tetting av huset: Det aller beste tiltaket er å hindre rotter å finne steder å komme inn i boligen eller bygget. Til det brukes mange ulike metoder. Ulempen med rotter er at de kan gnage seg igjennom det aller meste, så hvis de lukter mat så kan de stort sett komme seg inn hvis de vil.

Tegn på rotter i huset / bygget

Det finnes en del ulike tegn på at man har rotter i huset.

Å se dem: Det sikreste tegnet er å faktisk se dem. Hvis man ser at en rotte løper foran kjøkkenbenken så er man sikker i sin sak. Da er det rotter til stede. Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en mus hvis man ikke er vant til å se dem, men en rotte er stor og en mus er liten. Uansett er gnagere uønskede å ha i hus og du bør gjøre noe med det.

Å se resultatene: Hvis du oppdager rottehull, istykkergnagede trebiter, plastrør eller ledninger så kan du også være veldig sikker på at det er en gnager i hus, og du bør fjerne dem.

Å høre dem: Hvis det er rotter i veggene, i taket eller tregulvet så kan man gjerne høre dem. det kan være vanskelig med huset fullt av andre folk, men om kvelden og natten når det er stille så kan man både høre dem vandre, pile av gårde og gnage.  Da må du gjøre noe snarest.

Nå kan du få hjelp med skadedyr i Rjukan

Du kan få gratis befaring så lege du bor i grei avstand til en skadedyrbekjempers adresse.

Send inn skjemaet over, eller ta kontakt via chat 👍


Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi har nettverk som kan hjelpe deg i Rjukan også. Vi forholder oss til skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker Rjukan