Rotter Mandal

Hvis du har oppdaget rotter eller tegn på rotter i Mandal så bør du absolutt gjøre noe med én gang. Rotter tilpasser seg raskt og er raske på å finne mat og dessverre raske til å etablere seg og bli mange.

Rotter er plagsomme

Rotter er veldig plagsomme og gjør livet surt for en.

👉 For deg med bolig

Rotter er vanskelig å bli kvitt. De kan raskt gjøre stor skade på bolig og andre eiendeler. Av den grunnen anbefales det at du så raskt som råd er tar kontroll og gjennomfører passende tiltak mot rotter slik at du får løst problemet.

Ta kontakt med oss i dag for å få en uforpliktende samtale for å bli kvitt rottene. Du får en ryddig avtale og du blir kvitt rotteproblemet.

👉 For restauranter, spisesteder og produsenter

Rotter leter etter noe å spise, og rottene er veldig flinke til å komme seg inn overalt. Hvis du har sett spor av rotter så bør du absolutt starte med skadedyrkontroll med én gang. Men uansett, du bør helt klart også ha tiltak på plass slik at du hindrer at skadedyr kan forpeste maten du har på lager.

Og når du leter etter en en profesjonell partner som hjelper deg: Vi jobber diskret, og vi har lang erfaring med å lykkes. Ta kontakt med oss.

👉 For byggeiere

Rotter er et vanlig problem i alle slags bygg, og vi kan hjelpe deg uansett hvilken type bygg du har ansvar for. Vi kan også hjelpe med all type skadedyrkontroll og oppfølging av skadedyrkontroll.

Kontakt oss for å høre mer om hvordan vi hjelper deg med å bli kvitt både rotter og andre typer skadedyr.

Kontakt oss for hjelp med rotter i Mandal og omegn

Kontakt skadedyrtekniker i Mandal:

5 + 8 =

Problem med rotter i Mandal

Les mer om du har problem med rotter i Mandal. Hvis du sliter med rotter i Mandal så bør du få hjelp av noen profesjonelle skadedyrbekjempere som vil hjelpe deg å bli kvitt utysket. Ikke vent, men få hjelp nå. Det er nemlig til din ulempe at rottene formerer seg ganske kjapt, og problemet kan tilta. Bokstavelig talt. Problemet er at rotter ofte gnager i stykker bil, hus og annet, i tillegg kan de ødelegge mat og spre sykdommer.

Rotter – et gnagerproblem i Mandal?

Rotter og mus bor ofte der hvor mennesker bor. Disse gnagere har en egen evne til å tilpasse seg. Mange ser noen store problemer med slike dyr: Forurensing av matlager og inneområder når rottene ser etter mat. Rotter skader også bygninger og tomter ved å grave og gnage.

Rotter er flinke til å komme seg frem. De trenger kun små hull på ca 2 cm for å komme seg igjennom, og de kan gnage seg gjennom både treverk, metaller, betong og plastikk. Men på grunn av tennenes utforming kan de ikke begynne å gnage på en hard rett plate. Gnagingen må starte på en kant eller en bue.

Rotter finnes i hele Norge, og spesielt i vinterhalvåret kommer de inn i hus og bygg for å finne mat. Dette er grunnen til at rotter er et problem også i Mandal.

Rotter kan også skade andre gjenstander

Det er ikke kun bygninger som kan påføres stor skade. Det finnes tilfeller på at rottene har gnags seg frem i biler og påført dem skader for mange tusen kroner. Blant annet var det en bil som fikk skader for {ca ||omtrent }tre hundre tusen kroner.

Så ta kontakt når du trenger assistanse med skadedyrkontroll i Mandal. Kontakt et seriøst skadedyrfirma som har goderfaring med å bli kvitt skadedyr.

Mer om rotter

Rotter formerer seg raskt og er mest kjent for smidighet, evne til å ødelegge hjem, fabrikker og spre bakterier og virus. De vil ofte bo på loftene, kjellerne eller krypeområdene i boligene våre. Gjerne i flere måneder eller til og med år, uten å bli avslørt. Disse gnagerne ødelegger boliger; de spiser og ødelegger vår lagrede mat: de forurenser kjøkkenbenker, matbeholdere og kjøkkenutstyr; og de sprersykdom. De kan også bite mennesker. Rotter kan også starte brann ved å gnage på elektriske ledninger. 

Rotter foretrekker å spise kornprodukter som frokostblandinger eller brød, men de spiser nesten hvilken som helst type mat og trenger ikke veldig mye vann. De vil hoppe, svømme og klatre for å nå en matkilde. Faktisk er rotter utmerkede svømmere og kan komme inn i strukturer gjennom kloakk, toaletter og ødelagte avløp. I tester har rotter blitt funnet i stand til å trå vann i flere dager og er i stand til å svømme mot en strøm i en halv mil.

rotter i Mandal

Litt om Mandal

Karakteristikk sider hos norsk brunrotte

 • Vekt: 200-500 g
 • Lengde (kun kropp): 18-25 cm
 • Lengde (kun hale): 15-21 cm (den er kortere enn kroppen. Mørk oppå og lys under)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små og dekket med hår
 • Øyne: Små
 • Pels: Finnes i alle farger, stivere enn svartrotta
 • Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag
 • Mat: Altetende, korn, 28 g/dag
 • Vann: 15-30 ml/dag
 • Atferd: Sky, neofob, nattaktiv
 • Svømming: Meget god til å svømme
 • Hopping: 90 cm vertikalt
 • Klatring: Kan klatre godt
 • Bol: I bakken, inne i vegger/gulv
 • Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold
 • Kjønnsmoden: 2-3 mnd
 • Antall unger pr. kull: 8-20
 • Antall kull pr. år: 4-7 32 til 140 unger per år
 • Åpninger som bør tettes: >12 mm

Norsk brunrotte (Rattus norvegicus) er en stor rotteart, med en kropp på litt over 20 cm. Og halen er noe under 20 cm. Norsk brunrotte er mørkebrun på ryggen og er lysere på sidene og gråhvit på magen. Den får vanligvis seks til åtte unger pr. kull men kan få opptil 20. 32 til 140 unger per år

Rottenes historie

Rotte arten beveget seg i Europa i middelalderen, og fortrengte svartrotten. Svartrottene beveget seg til asiatiske land. Brunrotta har god tilpasningsevne til ulike miljøer, og har blitt funnet i alt fra rene ørkener til arktisk klima. Rotten er spredd over alt, oftest i nær tilknytning til mennesker og deres boliger, og nyter godt av det vi ikke spiser selv. Brunrotten lever overalt der det er folk. Brunrotter kan gjøre stor skade, og har potensial til å spre sykdom. Ofte er brunrotten smittebærer og sprer både pestbakterier og trikiner. Den lever gjerne i kloakksystem og kjellere, og kommer av og til inn i boliger via avløp. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å ta vekk tilgang til mat, samt sikre bygget slik at rottene ikke kommer inn. Dyr som kommer inn i hus kan ofte bekjempes med klappfeller.

Brunrotta veier 200-500 g., og kroppslengden er ca 18-25 cm. Halen er ca 15-21 cm lang, hårløs, skjellbelagt, og alltid kortere enn kroppen. Halen er lys på undersiden og mørk på oversiden. Pelsfargen kan variere fra grå til brun og svart.

Et karakteristisk kjennetegn hos alle rotter er tennene som er skapt for gnaging. Fortennene er store, krumme, harde. I tillegg vokser tennene kontinuerlig. Tennene er skarpe, og slipes hele tiden mot hverandre når dyret gnager.

Rotter kan forveksles med andre gnagere som vånd og husmus. Men vånden går ikke inn i hus, men graver ganger i jorda hvor den ødelegger hagen. Vånden kan se ut som en klumpete rotte med korte bein og butt snute. Man skiller husmus og skogmus fra rottene på størrelsen, selv om det kan være litt vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er større enn en voksen husmus. Brunrotta kan også blandes med med svartrotta (Rattus rattus) som før var vanlig i Norge. Nå finnes det imidlertid ingen kjente bestander av svartrotte i Norge.

Rotters avføring er normalt svart av farge, men avføringen kan også opptre i mange andre farger, som kommer an på hva rottene har spist. Avføringen er stor (størrelsen er selvfølgelig avhengig av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2-2,5 cm lang. Mange ganger butt i den ene enden. Vanligvis skinnende sort, og den kan holde seg myk i opptil en dag. En brunrotte produserer vanligvis 40-50 slike ekskrementer pr. dag. Rotter samler ofte sine ekskrementer på utvalgte steder, såkalte «rotte-toaletter». Flaggermuslort er betydelig mindre og inneholder bare insektrester, og den smuldrer lett opp om man tar på den. Ekskrementer fra piggsvin er normalt mye større enn dem fra rotter, og de inneholder bare insektrester, litt plantemateriale og ofte sandkorn.

Man kan også bruke fotspor i støv (eventuelt talkum/mel som er strødd ut) for å bestemme hvilket dyr man har med å gjøre. Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Brunrotter etterlater et 2,0-2,5 cm langt avtrykk av bakfoten, og ofte lager de slepespor av halen mellom fotavtrykkene.

Brunrotter kan klatre loddrett og hoppe høyt. De kan falle fra en høyde på tjue meter uten at den blir alvorlig lemlestet.

Utmerket balanse gjør at de kan klatre opp mursteinsvegger eller andre grove vegger som gir fotfeste.

Bli kvitt rotter i Mandal

Hvis du har problemer med rotter i Mandal{, så ta kontakt nå!Ring nå. Vi hjelper også til med problemer med veggedyrproblem i Mandal

Litt om Mandal

Se også Mandal (kommune).

Mandal’ er en by i Agder med 11 053 innbyggere. Byen var administrasjonssenter i tidligere Mandal kommune og er nå administrasjonssenter i den nye kommunen Lindesnes.

Byen er kjent for sin lakseelv, som sjøfartsby, og for sin industri med skipsverft, produksjon av båtmotorer og tekstiler. Mandal er også kjent for sine kunstnere. Mandal ble ladested på 1800-tallet, og fikk bystatus i 1921.

Wikipedia

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp

Rotter som tar seg til rette

Rotter er fryktet de fleste steder, også er kjent problem i Mandal. De tar seg inn gjennom små åpninger på ca 2 cm og kan komme seg frem de fleste plasser. Under gode forhold kan rottene formere seg enormt raskt og problemet kan raskt bli større.

Hvis du har oppdaget en rotte vil vi anbefale deg å ta kontakt for å raskest mulig bekjempe den. Spesielt hvis du har sett 2 eller flere rotter på samme sted bør du gjøre noe. For de kan formere seg raskt og bli en skikkelig plage.

Mus

skogsmus bekjempelse MandalI Norge har vi tre typer mus som folk ønsker å bli kvitt. Liten skogmus, stor skogmus og husmus. De trives alle tre tett innpå mennesker og liker helst å finne mat i huset. De kan også påføre hus store skader i rørsystemet, elektriske kabler og mer.

Jo tidligere man kommer i gang med bekjempelse av mus, jo raskere og billigere blir det.

Hvordan bli kvitt rotter?

Rotter kommer hovedsaklig inn i huset fordi de ser etter mat. I prinsippet er detr slik at hvis du fjerner maten så kommer de ikke, men da er det jo ikke så greit å bo der. Derfor er det diverse tiltak må gjøres.

Åtegift: Et tiltak er å sette ut åtegift. Da spiser rottene giften, og de dør. Det er viktig at giften kun kan spises av rotter og ikke mennesker eller andre dyr. Derfor er både plasseringen og hvordan den settes frem veldig viktig når man bruker gift.

Rottefeller: Man bruker også feller som plasseres på passende steder. Men rotter er så skeptiske til nye ting, at de kan være vanskelige å få tatt i feller. Vi som driver med skadedyrkontroll på fulltid vet dette, og forbereder fellene i forkant. Plassering av fellene har også svært mye å si.

Tetting av huset: Det aller beste tiltaket er å hindre rotter å finne steder å komme inn i boligen eller bygget. Til det brukes mange ulike metoder. Ulempen med rotter er at de kan gnage seg igjennom det aller meste, så hvis de lukter mat så kan de stort sett komme seg inn hvis de vil.

Tegn på rotter i huset / bygget

Det finnes en del ulike tegn på at man har rotter i huset.

Å se dem: Det sikreste tegnet er å faktisk se dem. Hvis man ser at en rotte løper foran kjøkkenbenken så er man sikker i sin sak. Da er det rotter til stede. Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en mus hvis man ikke er vant til å se dem, men en rotte er stor og en mus er liten. Uansett er gnagere uønskede å ha i hus og du bør gjøre noe med det.

Å se resultatene: Hvis du oppdager rottehull, istykkergnagede trebiter, plastrør eller ledninger så kan du også være veldig sikker på at det er en gnager i hus, og du bør fjerne dem.

Å høre dem: Hvis det er rotter i veggene, i taket eller tregulvet så kan man gjerne høre dem. det kan være vanskelig med huset fullt av andre folk, men om kvelden og natten når det er stille så kan man både høre dem vandre, pile av gårde og gnage.  Da må du gjøre noe snarest.

Rotte i Mandal

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr i Mandal

Få gratis befaring for ditt skadedyrproblem og konkrete forslag til tiltak som gir deg den skadedyrkontroll du trenger.

Send inn skjemaet over, eller ta kontakt via chat 👍


Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi har nettverk som kan hjelpe deg i Mandal også. Vi følger den offsielle skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker Mandal