Rotter Lyngdal

Hvis du har oppdaget rotter eller tegn på rotter i Lyngdal så må du gjøre tiltak så snart som mulig. Rotter kjappe på å finne mat og dessverre raske til å etablere seg og bli mange.

Rotter er plagsomme

Rotter er veldig plagsomme og gjør livet surt for en.

👉 For boligeiere

Rotter er er krevende å bli av med. De kan dessverre hurtig gjøre stor ødeleggelse på en bolig og andre eiendeler. Derfor anbefales det at du så raskt som råd er tar kontroll og får gjennomført skadedyr-tiltakslik at du blir kvitt problemet.

Kontakt oss umiddelbart for å få en uforpliktende samtale og pristilbud for å løse problemet for deg. Du får en god avtale og du blir kvitt rotteproblemet.

👉 For restauranter, spisesteder og produsenter

Rotter ser aktivt etter mat, og de er veldig flinke på å komme seg forbi hindringer til maten. Dersom du har sett spor av rotter så bør du helt klart starte med skadedyrkontroll med én gang. Men du bør (og skal) også få tiltak på plass slik at du hindrer at rotter kan smitte maten du har på lager.

Når du leter etter en en profesjonell partner som hjelper deg: Vi gjør jobber diskret, og vi har hjulpet mange kunder til skadedyrfri hverdag. Kontakt oss nå.

👉 For andre byggeiere

Rotter er et vanlig problem i de fleste bygg. Vi kan hjelpe deg uansett type bygg du har ansvar for. Du kan også få hjelp med all type skadedyrbekjempelse og vedlikehold.

Kontakt oss for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å bli kvitt både rotter og andre skadedyr.

Kontakt oss nå for å bli kvitt rotter i Lyngdal og omegn

Rotteproblem i Lyngdal

Tenker du, eller er du sikker på, at du har et rotteproblem i Lyngdal? Ikke vent, men ta kontakt med et skadedyrfirma nå. Rottene kan øke bestanden raskt fordi de formerer seg ofte raskt og da har du et problem. Rotter er fryktet da de ødelegger mye.

Rotter – et skadedyrproblem i Lyngdal?

Rotter og mus holder seg ofte der hvor mennesker bor. Gnagere har en egen evne til å tilpasse seg. Det finnes noen store utfordringer med slike dyr: De forurenser matlager og inneområder når de leter etter noe å spise. Rotter skader også bygg og eiendommer ved å konstant grave og gnage.

Rotter er enormt flinke til å komme til overalt. Hull på ca 2 cm for å komme seg igjennom, og de kan gnage seg gjennom tre, plastikk, metaller og løs betong. Men på grunn av tennenes utforming kan de ikke starte med å gnage på en hard rett plate. De må starte på en kant eller en bue.

Rotter finnes overalt i Norge. Særlig på høsten og vinteren kommer de seg inn i hus og bygg for å finne noe å spise. Derfor er rotter et problem i Lyngdal.

Rotter ødelegger andre ting

Det er ikke kun boliger som kan påføres stor skade. Det finnes eksempler på at rottene har gnags seg frem i biler og gnagd i stykker mye. Blant annet en bil som ble skadet for {ca ||omtrent }300.000 kroner.

Så ta kontakt når du ønsker hjelp med skadedyrkontroll i Lyngdal. Kontakt et ansvarlig skadedyrfirma som har godkunnskap med å bli kvitt skadedyr.

Litt info om rotter

Rotter reproduserer raskt og er mest kjent for sin evne til å komme frem overalt, ødelegge boliger, matbutikker og spre bakterier og virus. De vil ofte bo på loftene, kjellerne eller krypeområdene i boligene våre. Ofte i mange måneder eller til og med år, uten å bli avslørt. Disse gnagerne skader hus; de spiser og ødelegger vår lagrede mat: de forurenser kjøkken, matbeholdere og kjøkkenutstyr; og de sprersykdom. De kan også være aggresive. Rotter kan også starte brann ved å gnage på elektrisk utstyr. 

Rotter foretrekker å spise kornprodukter som frokostblandinger eller brød, men de spiser nesten hvilken som helst type mat og trenger ikke veldig mye vann. De kan hoppe, svømme og klatre for å nå en matkilde. Faktisk er rotter utmerkede svømmere og kan komme inn i strukturer gjennom kloakk, toaletter og ødelagte avløp. I tester har rotter blitt funnet i stand til å trå vann i flere dager og er i stand til å svømme mot en strøm i en halv mil.

rotter i Lyngdal

Litt om Lyngdal

 • Vekt: 200-500 gram
 • Lengde (bare kropp): 18-25 cm
 • Lengde (hale): 15-21 cm (den er kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små, dekket med hår
 • Øyne: Små
 • Pels: Finnes i alle farger. Noe stivere enn svartrotta
 • Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag
 • Mat: Altetende, korn, 28 g/dag
 • Vann: 15-30 ml/dag
 • Atferd: Sky, neofob, nattaktiv
 • Svømming: Meget god til å svømme
 • Hopping: 90 cm vertikalt
 • Klatring: Kan klatre godt
 • Bol: I bakken, inne i vegger/gulv
 • Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold
 • Kjønnsmoden: 2-3 mnd
 • Antall unger pr. kull: 8-20
 • Antall kull pr. år: 4-7 32 til 140 unger per år
 • Åpninger som bør tettes: >12 mm

Norsk brunrotte (Rattus norvegicus) er en art av rotter som er stor. Fullvoksen har den en kroppslengde på litt over 20 cm. Og halen er noe under 20 cm. Norsk brunrotte er mørkebrun på ryggen, lysere på sidene og gråhvit på magen. Oftest får den 6-8 unger per kull men kan få opptil 20. Fra 32 til 140 unger per år

Brunrottenes historie

Brunrotten beveget seg i Europa i middelalderen, og fortrengte svartrotten. Svartrottene beveget seg til asiatiske steder. Brunrotta har en utrolig tilpasningsevne til ulike miljøer, og har blitt sett i alt fra rene ørkener til liknende arktisk klima. Den har spredd seg over alt, mange ganger i nært mennesker og deres boliger, og nyter godt av det vi ikke spiser selv. Rotten holder til overalt der det finnes mennesker. Brunrotter gjør ofte stor materiell skade, og kan spre smitte. Den er ofte smittebærer og kan spre både bakterier og trikiner. Den lever gjerne i kloakksystem og under hus, og kommer av og til inn i boliger via avløp. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å fjerne tilgang på mat, samt sikre bygningen slik at ikke dyrene kommer inn.

Brunrotta veier vanligvis 200-500 g., og kroppslengden er omtrent 18-25 cm. Halen er ca 15-21 cm lang, hårløs, skjellbelagt, og alltid kortere enn kroppen. Halen er lys på undersiden og mørk på oversiden. Ørene er små og behåret helt ut til spissen. Pelsen er en variasjon av grå til brun og sort.

Et kjennetegn hos rotter er gnagertennene. Fortennene er store, krumme, harde. I tillegg vokser fortennene kontinuerlig. De er skarpe og slipes hele tiden mot hverandre når dyret gnager.

Brunrotter kan forveksles med andre gnagere som vånd og husmus. Men vånden går ikke inn i huset, men graver ganger i jorda så den ødelegger plener og planter. Vånden kan se ut som en klumpete rotte. Husmus og skogsmus er forskjellig fra rottene på størrelsen, selv om det kan være litt vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er større enn en voksen husmus. Brunrotta kan også blandes med med svartrotta (Rattus rattus) som tidligere var vanlig i Norge. Nå finnes det imidlertid ingen kjente bestander av svartrotte her.

Rotters avføring er ofte svart av farge, men kan også ha mange andre farger avhengig av hva rottene har spist. Avføringen er stor (størrelsen er selvfølgelig avhengig av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2-2,5 cm lang, ofte butt i den ene enden. Mange ganger skinnende sort, og hvis den er myk er den fersk. En rotte produserer vanligvis 40-50 slike ekskrementer pr. dag. Rotter samler ofte sine ekskrementer på utvalgte steder, såkalte «rotte-toaletter». Flaggermuslort er betydelig mindre og inneholder bare insektrester, og den smuldrer lett opp om man tar på den. Ekskrementer fra piggsvin er normalt mye større enn dem fra rotter, og de inneholder bare insektrester, litt plantemateriale og ofte sandkorn.

Man kan også bruke fotspor i støv (eventuelt talkum/mel som er strødd ut) for å bestemme hvilket dyr man har med å gjøre. Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Brunrotter etterlater et 2,0-2,5 cm langt avtrykk av bakfoten, og ofte lager de slepespor av halen mellom fotavtrykkene.

Brunrotter kan klatre loddrett og hoppe opp til 4 meter høyt. De kan falle fra en høyde på 20 meter uten at den blir alvorlig lemlestet.

Balansekunstene gjør at de kan gå opp mursteinsvegger som gir fotfeste.

Bli kvitt rotter i Lyngdal

Hvis du har utfordring med rotter i Lyngdal{, så ta kontakt nå!Ta kontakt nå! Vi hjelper også til med problemer med veggedyr i Lyngdal

Litt om Lyngdal

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp

Rotter

Rotter er fryktet de fleste steder, også er kjent problem i Lyngdal. De tar seg inn gjennom små åpninger på ca 2 cm og kan komme seg frem de fleste plasser. Under gode forhold kan rottene formere seg enormt raskt og problemet kan raskt bli større.

Hvis du har oppdaget en rotte vil vi anbefale deg å ta kontakt for å raskest mulig bekjempe den. Spesielt hvis du har sett 2 eller flere rotter på samme sted bør du gjøre noe. For de kan formere seg raskt og bli en skikkelig plage.

Mus er en vanlig plage

skogsmus bekjempelse LyngdalDet er hovedsaklig tre ulike typer mus som plager eiendomseiere i Norge: Liten og stor skogmus, og husmus. De kan gjøre stor skade med å gnage i stykker skjulte installasjoner som f.eks vannrør (PEX) og samtidig spise mat og annet som du ikke vil de skal gnage på.

Jo tidligere man kommer i gang med bekjempelse av mus, jo raskere og billigere blir det.

Hvordan bli kvitt rotter?

Rotter kommer hovedsaklig inn i huset fordi de ser etter mat. I prinsippet er detr slik at hvis du fjerner maten så kommer de ikke, men da er det jo ikke så greit å bo der. Derfor er det diverse tiltak må gjøres.

Åtegift: Et tiltak er å sette ut åtegift. Da spiser rottene giften, og de dør. Det er viktig at giften kun kan spises av rotter og ikke mennesker eller andre dyr. Derfor er både plasseringen og hvordan den settes frem veldig viktig når man bruker gift.

Rottefeller: Man bruker også feller som plasseres på passende steder. Men rotter er så skeptiske til nye ting, at de kan være vanskelige å få tatt i feller. Vi som driver med skadedyrkontroll på fulltid vet dette, og forbereder fellene i forkant. Plassering av fellene har også svært mye å si.

Tetting av huset: Det aller beste tiltaket er å hindre rotter å finne steder å komme inn i boligen eller bygget. Til det brukes mange ulike metoder. Ulempen med rotter er at de kan gnage seg igjennom det aller meste, så hvis de lukter mat så kan de stort sett komme seg inn hvis de vil.

Tegn på rotter i huset / bygget

Det finnes en del ulike tegn på at man har rotter i huset.

Å se dem: Det sikreste tegnet er å faktisk se dem. Hvis man ser at en rotte løper foran kjøkkenbenken så er man sikker i sin sak. Da er det rotter til stede. Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en mus hvis man ikke er vant til å se dem, men en rotte er stor og en mus er liten. Uansett er gnagere uønskede å ha i hus og du bør gjøre noe med det.

Å se resultatene: Hvis du oppdager rottehull, istykkergnagede trebiter, plastrør eller ledninger så kan du også være veldig sikker på at det er en gnager i hus, og du bør fjerne dem.

Å høre dem: Hvis det er rotter i veggene, i taket eller tregulvet så kan man gjerne høre dem. det kan være vanskelig med huset fullt av andre folk, men om kvelden og natten når det er stille så kan man både høre dem vandre, pile av gårde og gnage.  Da må du gjøre noe snarest.

Rotte i Lyngdal

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr i Lyngdal

Du kan få gratis befaring så lege du bor i grei avstand til en skadedyrbekjempers adresse.

Send inn skjemaet over, eller ta kontakt via chat 👍

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi har nettverk som kan hjelpe deg i Lyngdal også. Vi forholder oss til skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker Lyngdal