Rotter i hus eller hytte? Hvordan vet du om du har rotter?

Rotter er velkjente skadedyr i Norge

Rotter i Norge er vanligvis norgerotter, eller Rattus norvegicus som det kalles. De spiser og gnager på nesten hva som helst. Noen sier de gnager i alt fordi de har tenner som stadig vokser og må bruke dem til å slipe dem ned, mens andre sier de er nysgjerrige og gnager lat for å finne ut hva det er.

Uansett er problemet at de kan gjøre store skader på hus og hytter, på eiendeler og også forårsake store følgeskader. De mest kjente følgeskadene er vannlekkasje, som kan gi skader for mange hundre tusen kroner, og brann.

Alvorlig: Store vannskader

En rotte kan lett gnage hull i moderne vannrør i boliger, også kalt rør-i-rør-systemer. Dette er plastrør som en rotte rett og slett kan gnage i stykker. Det kan også skje med andre plastslanger som vannslangen til oppvaskmaskin eller vaskemaskin. Rottene vil også ofte sette pris på vannet, fordi rottene trives i fuktighet og trenger vann for å leve.

Noen ganger gnager de hull i rør-i-rør som går inn i vegger, og dermed er det ikke mulig for huseier å oppdage skaden før den allerede har skjedd. Vannet vil finne veien inn i isolasjon, inn i vegger, inn i etasjeskiller og kanskje ned i andre etasjer. Dette kan være veldig dyrt å fikse.

Alvorlig: Husbranner forårsaket av rotter

Ettersom rotter gnager på alt, gnager de også på elektriske ledninger. Dette kan både føre til boligbrann, enten på grunn av kortslutninger med nok gnister, eller på grunn av overoppheting. En ledning som er delvis korrodert vil øke i temperatur, og hvis det er en strømkrevende enhet (f.eks. en elbil) på den andre siden av ledningen, kan det oppstå brann.

Hvor kan rotter komme inn?

Rotter er utrolig smidige og kan komme inn på de mest utrolige steder. De trenger kun en åpning på rundt 12 millimeter for å klemme seg i. Så mange kommer seg inn i hus og hytter via sprekker i gulvet, som ofte er rundt vannrør og kloakkrør, samt mellom sprekker bak kledningen.

I tillegg er rotter dyktige svømmere og kan komme inn via kloakkrør og inn på toalettet.

Hvor bor rotter i et hus?

De er veldig sjenerte. Mye skyere enn mus. Derfor er det vanskelig å oppdage rotter. For det første liker de å gå innenfor vegger, gulv og tak. For det andre er de nattaktive, slik at på dagtid når du er våken er de i skjul. Når det blir mørkt og stille i huset eller hytta, begynner de å bevege seg rundt og lete etter mat.

Derfor kan det hende du har rotter i huset eller hytta og ikke har oppdaget det ennå. Men her er noen tegn på hva du bør se etter.

Her er tegn på at du kan ha rotter i huset eller hytta

  • Lyder: Som nevnt liker de å gå på vegger, gulv eller tak. Dermed kan du ofte høre dem om natten. Så sett deg ned veldig stille sent på kvelden og lytt til huset ditt. Er det noen skrapelyder? Noen ganger kan du høre dem løpe gjennom en vegg.
  • Rotteperler/rotteavføring: Vanligvis er disse svarte, sylindriske og fra 12 til 25 millimeter lange.
  • Skrapemerker: Rotter gnager på alt. Merker du noen gnagemerker, merk dem. Se om nye dukker opp.

Hvordan avsløre rotter?

  1. Dryss et tynt lag mel langs veggene i rom du kanskje tror det er rotter. Da vil du kunne se rottesporene dagen etter, samt se hvor de beveger seg. (Dette er gode steder å sette opp feller.)
  2. Du kan også strø over noen mandler, hasselnøtter eller solsikkefrø hvor du ser ripemerkene for å se om de er borte neste dag. Hvis disse er borte neste dag, er det stor sannsynlighet for at du har rotter eller mus der,

Hva gjør du der du har oppdaget rotter?

Som privatperson bør du gjøre følgende:

  1. Hindre at nye rotter kommer inn
  2. Fjern matkilden rottene nå har
  3. Sett opp gode rottefeller

Forhindre nye rotter

Grunnen til at du vil hindre at nye rotter finner veien inn er klar: Da kan du fokusere på å bli kvitt de rottene som allerede er i huset eller hytta, og du vil ha et rottefritt hus eller hytte når du er ferdig.

Den enkleste måten å forebygge nye rotter på er ved å tette alle eksisterende hull med god stålull mot gnagere, og en musebørste, som også kalles rottebørste eller musestoppere.

Fjern matkildene

Grunnen til at du bør fjerne matkilden er for å gjøre rottene mer sultne, for da er det lettere å få dem til å gå i fellene. Rotter er naturlig nok veldig skeptiske til nye ting, og en felle er en ny ting. Men ved å gjøre rottene sultne, er det mye større sannsynlighet for at de finner veien til fellene og, desperate etter mat, overvinner frykten for nye ting og faktisk spiser der. Og dermed har du fanget rotta.

Bruk gode rottefeller!

De dårlige fellene vil enten ikke fungere eller kan skade rotten i stedet for å drepe den raskt. For det første vil vi sikre at et dyr ikke lider, og for det andre at en rotte som nesten har blitt fanget i en felle, ikke skal nærme seg nye feller igjen. Dermed bør en rottefelle fungere første gang og umiddelbart.

Skadedyrproffen har kun rottefeller som er spesielt utvalgt av profesjonelle skadedyrbekjempere, slik at disse fungerer optimalt. Dette er feller som brukes av profesjonelle virksomheter.

rottefelle klappfelle

rottefelle powersnap

levendefangende rotter og mus

multikill musefelle rottefelle

Bruk av rottegift

Det er ikke lov for privatpersoner å bruke rottegift, og vi anbefaler heller ikke å gjøre dette. Fordi en rotte som blir syk av gift vil legge seg et sted som er trygt, og det er vanligvis i en vegg. Når rotta så dør av giften, vil kadaveret ligge i veggen og råtne der, og den vonde lukten vil trenge gjennom huset i lang, lang tid. Derfor er feller å foretrekke.

Utendørs kan gift brukes dersom det er problem med rotter i nærheten av hester, hønsegårder og lignende steder. Men du som privatperson har ikke lov til å gjøre dette.

Scroll to Top