Rotter Fagernes

Hvis du har sett rotter eller tegn på rotter i Fagernes så bør du gjøre tiltak så snart som mulig. Rotter tilpasser seg raskt og er kjappe på å finne mat og dessverre også raske til å formere seg.

Rotter er plagsomme

Rotter er veldig plagsomme og gjør livet surt for en.

👉 For privatpersoner

Rotter er en utfordring å bli kvitt. De kan ofte dessverre raskt gjøre mye skade på bolig og andre eiendeler. På grunn av det anbefales det at du så kjapt som mulig tar action og gjennomfører passende tiltak mot rotterslik at du blir kvitt problemet.

Kontakt oss nå for å få en uforpliktende samtale og pristilbud for å løse problemet for deg. Du får en fordelaktig avtale og du blir kvitt rotteproblemet.

👉 For restauranter, spisesteder og produsenter

Rotter ser aktivt etter noe å spise, og rottene er veldig dyktige til å finne vei til maten. Dersom du har sett spor av rotter så må du helt klart starte med skadedyrkontroll umiddelbart. Men du skal og bør også få skadedyrtiltak på plass slik at du hindrer at rotter kan forpeste maten du oppbevarer.

Når du leter etter en skadedyrkontroll-partner som hjelper deg: Vi jobber diskret, og vi har hjulpet mange kunder til skadedyrfri hverdag. Kontakt oss.

👉 For andre bygg-eiere

Rotter er et kjent problem i de fleste bygg. Vi kan hjelpe deg uansett type bygg du har ansvar for. Vi kan også hjelpe med all type skadedyrkontroll og vedlikehold.

Kontakt oss for å få vite mer hvordan vi kan hjelpe deg med å bli kvitt både rotter og annet utyske.

Kontakt oss nå for hjelp med rotter i Fagernes og omliggende

Kontakt skadedyrtekniker i Fagernes:

15 + 8 =

Problem med rotter i Fagernes

Lurer du på om du har problem med rotter i Fagernes? Hvis du sliter med rotter i Fagernes så bør du få hjelp av noen profesjonelle skadedyrteknikere som kan hjelpe deg å bli kvitt rottene. Ikke vent, men få hjelp nå. Rotter er flinke til å formere seg, og problemet kan raskt tilta. Helt bokstavelig.Problemet er at rotter kan gnage i stykker mye som du ikke ønsker å få ødelagt, i tillegg til å spre sykdom og ødelegge mat.

Er rotter et skadedyrproblem i Fagernes?

Rotter og mus holder seg ofte der hvor mennesker bor. Disse gnagere har en egen evne til å tilpasse seg. Det er noen store problemer med slike gnagere: De forurenser matlager og inneområder når de leter etter mat. De skader også bygninger og ting ved å konstant grave og gnage.

Rotter er enormt flinke til å komme til overalt. De trenger kun små hull på omtrent 2 cm for å komme seg igjennom, og de kan gnage seg gjennom både tre, plastikk, metaller og løs betong. Men på grunn av tennenes utforming kan de ikke starte med å gnage på en hard rett plate. Gnagingen må starte på en kant eller en bue.

Rotter finnes overalt i Norge, særlig i vinterhalvåret kommer de seg inn i hus og bygg for å spise. Dette er grunnen til at rotter er et problem i Fagernes.

Rotter i Fagernes vil også ødelegge andre eiendeler

Det er ikke kun bygninger som kan påføres stor skade. Det finnes noen eksempler på at rotter har gnags seg frem i biler og påført dem skader for mange tusen kroner. Blant annet en bil som fikk skader for {ca ||omtrent }300.000,- kroner.

Så ta kontakt når du har behov for hjelp med skadedyrkontroll i Fagernes. Kontakt et seriøst skadedyrfirma som har goderfaring med å bli kvitt skadedyr.

Informasjon om rotter

Rotter formerer seg raskt og er mest kjent for evne til å komme frem overalt, evne til å skade hjem, matbutikker og spre bakterier og virus. Ofte bosetter de seg på loftet, kjellerne eller ander småsteder i hjemmene våre. Gjerne i mange måneder eller år, uten å bli sett og hørt. Disse gnagerne ødelegger boliger på grunn av deres tunnelbygging; de spiser og ødelegger mat mat: de forurenser kjøkken; og de sprersykdom. De kan også bite mennesker. Rotter kan også starte brann ved å gnage på elektrisk utstyr. 

Rotter foretrekker å spise kornprodukter som frokostblandinger eller brød, men de spiser nesten hvilken som helst type mat og trenger ikke veldig mye vann. De vil hoppe, svømme og klatre for å nå en matkilde. Faktisk er rotter utmerkede svømmere og kan komme inn i strukturer gjennom kloakk, toaletter og ødelagte avløp. I tester har rotter blitt funnet i stand til å trå vann i flere dager og er i stand til å svømme mot en strøm i en halv mil.

Litt om Fagernes

Noen karakteristiske kjennetegn hos brunrotte

 • Vekt: fra 200-500 gram
 • Lengde (kropp): 18-25 cm
 • Lengde (kun hale): 15-21 cm (kortere enn selve kroppen. Mørk oppå og lys under)
 • Snute: Butt
 • Ører: Små og dekket med hår
 • Øyne: Små
 • Pels: Alle farger. Noe stivere enn svartrotta
 • Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag
 • Mat: Altetende, korn, 28 g/dag
 • Vann: 15-30 ml/dag
 • Atferd: Sky, neofob, nattaktiv
 • Svømming: Meget god til å svømme
 • Hopping: 90 cm vertikalt
 • Klatring: Kan klatre godt
 • Bol: I bakken, inne i vegger/gulv
 • Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold
 • Kjønnsmoden: 2-3 mnd
 • Antall unger pr. kull: 8-20
 • Antall kull pr. år: 4-7 32 til 140 rotteunger per år
 • Åpninger som bør tettes: >12 mm

Brunrotte (Rattus norvegicus) er en art av rotter som er stor. Fullvoksen har den en kroppslengde på litt over 20 cm. Halen er noe under 20 cm. Brunrotten er mørkebrun på ryggen, lysere på sidene og gråhvit på magen. Oftest får den 6-8 unger per kull men kan få opptil 20.

Hvordan rottene ble så mange

Rotte arten spredte seg i Europa i middelalderen, og tok plassen til svartrotten. Svartrottene beveget seg til asiatiske land. Brunrotta har veldig evne til å tilpasse seg til ulike steder, og har blitt sett i alt fra rene ørkenlandskaper til nærmest arktisk klima. Rotten har spredd seg over alt, mange ganger i nær tilknytning til mennesker og deres boliger, og og har det fint der. I dag lever den overalt på jorden der det er mennesker. Brunrotter kan gjøre stor ødeleggelse, og kan spre sykdom. Den er ofte smittebærer og kan spre både bakterier og trikiner. Brunrotten lever gjerne i kloakksystem og under hus, og kommer av og til inn i hus via rørsystemet. Den beste måten å unngå brunrotter er å fjerne tilgang på mat, og sikre huset slik at ikke dyrene kommer inn.

Normalt veier brunrotta fra 200-500 gram, og kroppen er omtrent 18-25 cm. Halen er ca 15-21 cm lang, hårløs, skjellbelagt, og alltid kortere enn kroppen. Halen er lys på undersiden og mørk over. Pelsen kan variere fra grå til brun og svart.

Et karakteristisk kjennetegn hos alle rotter er gnagertennene. De er store, krumme, meget harde. I tillegg vokser tennene hele tiden. De er skarpe, og slipes kontinuerlig mot hverandre når dyret gnager.

Rotter kan til forveksling være lik andre gnagere som vånd og husmus. Vånden går aldri inn i huset, men graver ganger i jorda hvor den ødelegger hagen. Vånden ser litt ut som en litt stutt rotte med korte bein og butt snute. Husmus og skogsmus er forskjellig fra rottene på størrelsen, selv om det kan være litt vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er større enn en voksen husmus. Brunrotta kan også forveksles med svartrotta (Rattus rattus) som tidligere var vanlig i Norge. Nå finnes det imidlertid ingen kjente bestander av svartrotte i Norge.

Rotters avføring er ofte svart av farge, men avføringen kan også ha mange andre farger, som kommer an på hva rottene har spist. Avføringen er stor (størrelsen er selvfølgelig avhengig av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2-2,5 cm lang. Mange ganger butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, og den kan holde seg myk i opptil en dag. En brunrotte produserer vanligvis 40-50 slike ekskrementer pr. dag. Rotter samler ofte sine ekskrementer på utvalgte steder, såkalte «rotte-toaletter». Flaggermuslort er betydelig mindre og inneholder bare insektrester, og den smuldrer lett opp om man tar på den. Ekskrementer fra piggsvin er normalt mye større enn dem fra rotter, og de inneholder bare insektrester, litt plantemateriale og ofte sandkorn.

Man kan også bruke fotspor i støv (eventuelt talkum/mel som er strødd ut) for å bestemme hvilket dyr man har med å gjøre. Brunrotter har fire tær på frembeina, og fem tær på bakbeina. Brunrotter etterlater et 2,0-2,5 cm langt avtrykk av bakfoten, og ofte lager de slepespor av halen mellom fotavtrykkene.

Brunrotter kan klatre loddrett og hoppe høyt. Å droppe fra en høyde på tjue meter uten at den blir alvorlig lemlestet.

Utmerket balanse gjør at rotter kan gå opp mursteinsvegger som gir fotfeste.

Bli kvitt rotter i Fagernes

Så har du utfordring med rotter i Fagernes{, så ta kontakt nå! Vi hjelper også til med problemer med veggedyrproblem i Fagernes

Litt om Fagernes

Fagernes er en by og administrasjonssenteret i Nord-Aurdal kommune i Innlandet. Fagernes har 1 968 innbyggere per 1. januar 2020, og ligger i Valdres ved Strondafjorden – eller Strøndafjorden som vannet heter lokalt.

Stedet er et viktig turistsenter og knutepunkt med gode kommunikasjoner til Oslo, Gol, Gudbrandsdalen, Jotunheimen og Vestlandet. Fra etableringen i 1906 og fram til 1991 var Fagernes Valdresbanens endestasjon. Etter at Stortinget besluttet å legge ned banen, og siste ordinære tog gikk på sporet 31. desember 1988, var i en periode turisttog på banen i regi av AS Valdresbanen. Fremdeles leier denne foreningen ut dressiner på Bjørgo (Valdres) og Dokka (Nordre Land Kommune). I 1991 ble skinnegangen fra Fagernes til Leira fjernet, og i 2003 ble skinnegangen mellom Leira og Bjørgo fjernet. Det har blitt anlagt gang- og sykkelvei på den gamle jernbanetraseen – og det er sammenhengende gang- og sykkelvei til Bjørgo, ca. 19 km. Den gamle stasjonsbygningen står ennå og her finner man nå en souvenirforretning. Fagernes lufthavn, Leirin ble åpnet i 1987. Flyplassen har hatt varierende trafikk og er stadig ifare for å miste daglige avganger, men har hatt godt belegg av charterfly. Valdres Folkemuseum, et av landets største friluftsmuseum, ligger på Fagernes.

Avisa Valdres har hovedkontor på Fagernes. I tillegg går Valdres Radios sendinger på lufta herfra.

Tettstedet har to skoler, Nord-Aurdal Ungdomsskole (NAUS) og Fagernes skole som er barneskolen på stedet. Det finnes flere hoteller og overnattingssteder, blant annet Fagernes Hotell, Fagerlund Hotell og Fagernes Camping.

Stamvei E16.svg går gjennom tettstedet.

Wikipedia

Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp

Rotter

Rotter er fryktet de fleste steder, også er kjent problem i Fagernes. De tar seg inn gjennom små åpninger på ca 2 cm og kan komme seg frem de fleste plasser. Under gode forhold kan rottene formere seg enormt raskt og problemet kan raskt bli større.

Hvis du har oppdaget en rotte vil vi anbefale deg å ta kontakt for å raskest mulig bekjempe den. Spesielt hvis du har sett 2 eller flere rotter på samme sted bør du gjøre noe. For de kan formere seg raskt og bli en skikkelig plage.

Mus er en vanlig plage

skogsmus bekjempelse FagernesI Norge har vi tre typer mus som folk ønsker å bli kvitt. Liten skogmus, stor skogmus og husmus. De trives alle tre tett innpå mennesker og liker helst å finne mat i huset. De kan også påføre hus store skader i rørsystemet, elektriske kabler og mer.

Det er viktig at man kommer raskt i gang med bekjempelse av mus, da de kan formere seg raskt og kan gjøre ganske store skader.

Hvordan bli kvitt rotter?

Rotter kommer hovedsaklig inn i huset fordi de ser etter mat. I prinsippet er detr slik at hvis du fjerner maten så kommer de ikke, men da er det jo ikke så greit å bo der. Derfor er det diverse tiltak må gjøres.

Åtegift: Et tiltak er å sette ut åtegift. Da spiser rottene giften, og de dør. Det er viktig at giften kun kan spises av rotter og ikke mennesker eller andre dyr. Derfor er både plasseringen og hvordan den settes frem veldig viktig når man bruker gift.

Rottefeller: Man bruker også feller som plasseres på passende steder. Men rotter er så skeptiske til nye ting, at de kan være vanskelige å få tatt i feller. Vi som driver med skadedyrkontroll på fulltid vet dette, og forbereder fellene i forkant. Plassering av fellene har også svært mye å si.

Tetting av huset: Det aller beste tiltaket er å hindre rotter å finne steder å komme inn i boligen eller bygget. Til det brukes mange ulike metoder. Ulempen med rotter er at de kan gnage seg igjennom det aller meste, så hvis de lukter mat så kan de stort sett komme seg inn hvis de vil.

Tegn på rotter i huset / bygget

Det finnes en del ulike tegn på at man har rotter i huset.

Å se dem: Det sikreste tegnet er å faktisk se dem. Hvis man ser at en rotte løper foran kjøkkenbenken så er man sikker i sin sak. Da er det rotter til stede. Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en mus hvis man ikke er vant til å se dem, men en rotte er stor og en mus er liten. Uansett er gnagere uønskede å ha i hus og du bør gjøre noe med det.

Å se resultatene: Hvis du oppdager rottehull, istykkergnagede trebiter, plastrør eller ledninger så kan du også være veldig sikker på at det er en gnager i hus, og du bør fjerne dem.

Å høre dem: Hvis det er rotter i veggene, i taket eller tregulvet så kan man gjerne høre dem. det kan være vanskelig med huset fullt av andre folk, men om kvelden og natten når det er stille så kan man både høre dem vandre, pile av gårde og gnage.  Da må du gjøre noe snarest.

Nå kan du få hjelp med skadedyr i Fagernes

Få gratis befaring for ditt skadedyrproblem og konkrete forslag til tiltak som gir deg den skadedyrkontroll du trenger.

Send inn skjemaet over, eller ta kontakt via chat 👍


Skadedyrhjelp

Skadedyrhjelp.no samarbeider med utvalgte og svært dyktige og etiske skadedyrbekjempere i hele Norge. Vi har nettverk som kan hjelpe deg i Fagernes også. Vi forholder oss til skadedyrveilederen.

Personvern

Innsendt informasjon brukes kun til å ta kontakt med deg for å følge opp din skadedyrhenvendelse.
skadedyrtekniker Fagernes