Når på døgnet er mus aktive?

Mus er mest aktive om natten, når de kan bevege seg rundt på jakt etter mat og ly uten å bli forstyrret. Det er ikke uvanlig å høre mus og rotter gå rundt veggene eller under gulvbordene i hjemmet etter mørkets frembrudd. Om dagen gjemmer mus i huset seg trolig i et mørkt hjørne, innenfor en vegg, eller ligger i isolasjonen på et loft. Dermed er det ikke så ofte man ser dem i løpet av dagen.

Det er også mer sannsynlig at de gjemmer seg for rovdyr om natten, noe som gjør dem mindre sårbare for feller og andre kontrollmetoder. Det er derfor viktig at du plasserer musefellene på de riktige stedene.

Mus kan bli aktive i løpet av dagen når det er mangel på mat

Mus er som sagt hovedsakelig nattlige skapninger, noe som betyr at de er aktive om natten og sover om dagen. Men mus kan imidlertid bli aktive i løpet av dagen når det er mangel på mat. Hvis matkildene er knappe, vil mus bli mer aktive når de søker etter mat for å komme seg gjennom dagen. De spiser vanligvis 15-20 ganger per dag, og spiser så i løpet av dagen hvis de ikke får i seg nok i løpet av natten.

Dette gjelder spesielt områder med strenge vintre hvor matkildene er knappe. Mus vil også bli mer aktive i løpet av dagen hvis de blir forstyrret eller truet av rovdyr. I tillegg kan tilstedeværelsen av mennesker føre til at mus blir aktive i løpet av dagen.

Mus er mer aktive når miljøet er varmt og fuktig

Temperatur og fuktighet kan imidlertid spille en rolle for musenes aktivitet. Studier viser at mus er mer aktive når miljøet er varmt og fuktig. Når temperaturen synker og luften blir tørr, har musenes aktivitet en tendens til å avta. I Norge om vinteren er temperaturen både kaldere og lufttørrere, og derfor avtar gnageres aktiviteter da.

Men samtidig blir musen mer sulten fordi det mangler mat ute, og det er i de periodene (spesielt i oktober/november) at musene kryper inn i hjemmet og gjemmer seg i vegger.

Mus er også mer aktive når det er færre rovdyr rundt

Selv om mus har en tendens til å være mer aktive om natten, kan aktivitetsnivået deres også påvirkes av andre faktorer. En av disse faktorene er tilstedeværelsen av rovdyr.

Mus er mindre aktive når rovdyr er tilstede fordi de frykter for deres sikkerhet. Men når det er færre rovdyr rundt, er det mer sannsynlig at mus streifer rundt og er mer aktive. Dette er fordi de føler seg tryggere og tryggere i disse områdene. Det er nok også derfor det var populært å ha en katt som patruljerte rundt i huset før. Ikke bare fanger katten mus, men dens blotte tilstedeværelse reduserte musebestanden rundt huset.

Det er lettest å høre mus i huset fra sent på kvelden til tidlig om morgenen

Vi opplever ofte at folk kontakter oss om morgenen fordi de har hørt mus midt på natten. Og det er vanligvis sant. For selv om mus er nattaktive dyr, så er de mest aktive sent på kvelden til tidlig morgen. I løpet av den tiden er det mer sannsynlig at de kommer ut og beveger seg rundt i huset, på jakt etter mat og hekkematerialer. Følgelig er det også når det er lettest å høre dem.

Hvis du merker muselyder fra huset ditt i løpet av disse timene, er det et tegn på at du kan ha et gnagerangrep. For å forhindre ytterligere angrep og mulig skade på hjemmet ditt, er det viktig å iverksette tiltak umiddelbart.

Andre tegn på mus i hjemmet: Hvis du ikke bare hører lyder, men også merker museskitt, så er det et sikkert tegn. Andre tegn kan være ripemerker og hull på matposer, tre og andre steder. Da er det på tide å gjøre noe.

Ikke bruk gift mot musene i huset

IKKE bruk gift mot mus som er inne i huset ditt. For gnagere som spiser gift vil oppleve å føle seg syke, og da vil de søke et trygt og varmt sted. Dessverre er dette ofte innenfor vegger, og når de dør inne i veggene er det vanskelig å fjerne dyret. Resultatet er at det kan begynne å lukte, og det er nesten umulig å bli kvitt lukten av død og forråtnelse.

Hvordan holde huset fritt for mus og rotter

Løsningen er veldig enkel når du tenker på: Du må forhindre at nye mus kommer inn i bygget, og fjerne de som allerede er der.

Hindre mus fra å komme inn: Det er flott å bruke musebørste til å tette mus under kledning og i hull i eksisterende hus, samt bruke en spesiell fugemasse med stålfiber og stålull.

Så er det å fjern musene som allerede er inne: Dette gjøres enklest ved å fjerne alle matkilder slik at musa blir sulten, og deretter sette opp mange musefeller. Du kan bruke en elektrisk musefelle, en standard klafffelle eller rsmart multikill feller. Bruk Provoke eller annet agn, samt peanøttsmør og evt. sjokoladepålegg.

Avslutningsvis er mus mest aktive i skumring, daggry og om natten. De bruker sin følsomme hørsel og lukt for å finne mat og ly, så de er spesielt aktive når disse sansene er på sitt beste. Mus er også mer aktive når været er kjøligere, da dette lar dem kjøle seg raskt ned. Ved å forstå deres vaner og oppførsel, kan du bedre forberede deg på å holde mus ute av hjemmet ditt.

Scroll to Top