Museproblem: Mus og rotter bekymrer folk

Det skadedyret som bekymrer folk mest er gnagere. Det vil si mus og rotter. Og det er en god grunn til at folk bekymrer seg for å bringe slike skadedyr inn i hjemmene sine: De kan gjøre mye (og dyr) skade på kort tid, og de kan spre smittsomme sykdommer og plager.

Mus som gnager i biter av vannrør

Selv en liten «uskyldig» og «søt» mus kan gjøre stor skade. Jeg husker fortsatt en kollega som for noen år siden nettopp hadde fullført et flott tilbygg til huset sitt. Han bodde der i et par år da han merket at den ene veggen begynte å få merkelige merker. Tegn på vannlekkasje…

Hvordan kunne dette skje? Han hadde tross alt fått montert et rør-i-rør-system, som skulle være lekkasjesikkert…

Det endte med at veggen måtte åpnes. Det nesten helt nye badet måtte rives litt. Innvendig fant de ut at rørene var gnagd i stykker. En mus hadde gnagd gjennom både beskyttelsesrøret og selve vannrøret.

Det var en kostbar opplevelse av hva selv en «uskyldig» liten og «søt» mus kan gjøre.

Her er noen tegn på at du har et mus- eller rotteproblem

Du hører merkelige lyder i vegger eller tak

Ingen liker å høre merkelige lyder i hjemmet sitt, spesielt om natten, og spesielt ikke i veggene. Men hvis du har et gnagerproblem, vil du sannsynligvis begynne å høre disse merkelige lydene. Mus og rotter er aktive om natten, og det er også om natten det kan være helt stille i et hus. Dermed kan du høre disse små dyrene når de går og løper bort mellom reiret og matfatet.

Noen ganger kan du også høre dem gnage.

Jeg husker min kones bestemor syntes det var hyggelig å «ha selskap» om natten. Det var noe koselig med disse lydene. Men det er ikke det. Hver gang du hører mus eller rotter som beveger seg i huset, kan du heller tenke at de ødelegger huset, og du risikerer å dele middagstallerkenen din med dem. Det er ikke ønskelig på enkelte områder.

Skrapemerker

Gnagere er flinke til… … å gnage. De har tenner som er laget for det, og de gnager gjennom hindringer. For eksempel gjennom en pose, gjennom en plastbeholder med god mat inni og så videre.

Hvis du har funnet merkelige hull i poser eller beholdere, eller til og med i vannrør, er sjansen stor for at du har et gnagerproblem.

Mus og rotter vil tygge gjennom omtrent alt for å finne mat og vann, inkludert rør. De vil også noen ganger tygge gjennom kraftledninger i veggene dine, noe som faktisk øker risikoen for brann.

Når du oppdager gnagermerker bør du prøve å finne ut om dette er ferske eller gamle merker. Hvis de er ferske, bør du begynne å kvitte deg med mus og rotter med en gang.

Museplass

Mus vil ofte etterlate små «musepellets» i områder der de fant mat. Gjerne i skap, skuffer, hyller og andre steder de går for å finne mat.

Finner du museskitt kan det være greit å tenke at du bør jobbe rent. Museskitt kan føre til infeksjon, så bruk hansker og sørg for å vaske både området og hendene rene med såpe.

Når du finner museskitt, bør du begynne å fjerne mus og rotter umiddelbart.

For å se mus og rotter selv

Den sikreste måten å være sikker på i ditt tilfelle er å observere mus eller rotter med egne øyne. Det er stor sannsynlighet for å se dem tidlig om morgenen eller sent på kvelden.

Jeg husker jeg satt i et gammelt hus ute på Hedmarken tidlig en morgen. Jeg satt med en bok i stua, og plutselig dukket det opp en mus. Ikke bare én, eller to. Men så mange som 5 mus løper rundt i stua. Det er på en måte en interessant og spennende observasjon, og de ser uskyldige ut når de «danser rundt». Men det er ikke ønskelig å ha mus i huset. Så der hadde vi feller.

Hva gjør du når du oppdager at du har mus eller rotter i huset ditt?

Den første er å kvitte seg med musene eller rottene som er i huset, og den andre er å lukke huset slik at nye mus og rotter ikke finner veien inn. Slik gjør du det:

Steng musene ute!

Sjekk huset ditt og tett alle små og store sprekker. Det høres kanskje ut som mye arbeid, men med de riktige verktøyene er det ganske enkelt. Invester i et inspeksjonsspeil (ca. 150 på Biltema eller lignende steder) og se etter sprekker på ca 1 cm eller mer mellom kledning og innervegg. Med et inspeksjonsspeil blir dette mye enklere.

Der du oppdager at det er litt store sprekker, skyver du inn egnet tetningsmateriale. Noen steder går det fint å bruke stålull, mens andre steder bør du bruke en musebørste. Det fine med disse tingene er at de er veldig enkle å installere, krever lite verktøy (for det meste en tang), og de fungerer umiddelbart.

Bli kvitt mus og rotter inne i huset

Bruk feller! Det er ingenting som fungerer like bra for å bli kvitt mus som en musefelle. Mange tenker på de klassiske musefellene når de hører om musefeller, og det er i stor grad disse som brukes i dag. Men riktignok litt kraftigere versjoner. Men det finnes også feller for å fange mus i live, slik at du kan slippe dem tilbake til naturen uskadd.

Ikke bruk musegift eller rottegift mot mus som er i huset. Du risikerer at musen dør når den er i en vegg eller annet hulrom, og da vil du ha en «dødslukt» som vil spre seg i hele huset. Det anbefales IKKE. Vi anbefaler generelt kun bruk av gift når det gjelder mus som er utendørs og som er plagsomme i for eksempel en stall eller et hønsehus.

Produkter for privatpersoner, anbefalt av profesjonelle skadedyrbekjempere

Her på Skadedyrproffen får du både klassiske musefeller (klappfelle), musefeller for levende fangst, og elektriske og motoriserte musefeller. Det samme med rottefeller.

I tillegg kan du kjøpe en musebørste og spesiell rustfri stålull som er veldig enkel å montere.

Alle produktene du kan kjøpe her er produkter anbefalt av profesjonelle skadedyrteknikere.

Scroll to Top