Morsom lett juice mot maur – fungerer det?

I 2008 dukket det opp et nytt kjerringråd mot maur: Bruk morsom juice mot mauren. Vi har prøvd dette mot små svarte maur i hagen, og her er konklusjonen…

Bakgrunn: Fun Light ble for alvor kjent som «maurdreper» da den svenske forfatteren Lars-Erik Litsfeldt ved et uhell oppdaget at maur døde da han helte 1 dl i hagen. Han gjorde dette kjent, og media tok det opp, og du kunne lese mange avisoverskrifter i 2008 og 2009 som berømmet Fun Light for å fjerne maur.

Fungerer faktisk Fun Light?

Fungerer Fun Light mot maur

Bilde tatt fra en YouTube-video om Fun Light

Jeg var nysgjerrig på om dette ville fungere for å bli kvitt maur, og jeg hadde ganske mange maur i en del av hagen hvor jeg gjerne skulle hatt færre maur – så jeg stilte meg opp til en god test. Jeg trodde oppriktig på nyhetene om at kunstig søtet juice kunne fungere, så jeg dro til butikken og kjøpte 2 flasker Fun Light i litt fruktsmak. Eller kanskje det var bærsmaken…

Jeg tenkte at smaken kanskje ikke var det viktigste for maurene, men at det var kunstig søtning virket viktig i avisartiklene jeg leste. Tilsynelatende kunne ikke mauren tolerere aspartam.

Målet var å finne ut om Fin Light ville fungere, og da selvfølgelig med håp om å redusere maurbestanden i hagen. For nå ble det for mye…

Utfør testen med juice

Jeg hadde som nevnt gått på butikken og kjøpt fersk juice på nærbutikken. Det var av riktig type i følge artiklene jeg hadde lest. – Jeg fant hvor maurene samlet seg, og hvor maurreiret var i jorda. Det var i en liten skråning i hagen som soler seg mesteparten av dagen.

Men jeg hadde også et annet reir litt lenger unna i hagen, rett ved siden av rabarbra- og ripsbusken. Så jeg kunne teste litt på “flatmark” også.

Så kom jeg i gang. Jeg fjernet litt for å se bedre og jeg helte saften over maurene. Med store forhåpninger lot jeg det være. Saften som ungene ønsket seg mest, ble gitt til maurene.

Resultatet av testen

Dessverre så jeg ikke noe “manfall” av maur. Nesten ingen døde som jeg la merke til. Hvis de døde, var det av drukning, fra å ikke tåle aspartam eller var det noe annet?

Jeg tenkte jeg skulle gi det litt tid, så jeg kom tilbake en time senere. Det var mindre liv i maurene, så kanskje det fungerte?

Dagen etter var jeg tilbake igjen, og da startet mauraktiviteten igjen. Jeg merket ingen reell endring i maurangrepet det året. De var like aktive som alltid, der bladlus “gjetet” på busker og hvor de krøp i kjøkkenhagen.

Jeg prøvde igjen et par dager senere med en ny flaske, men jeg merket ingen forandring.

Så min konklusjon var at jeg tok feil: Dette fungerte ikke…

Jeg må ta forbehold om at det kan være forskjellige typer Fun Light-juicer. Jeg fant ikke ut av dette den gangen, og heller ikke etterpå. Men jeg var sikker på at jeg hadde valgt den typen som er avbildet i avisen.

Jeg brukte Fun Light konsentrert. Det er mulig den svenske forfatteren hadde vannet det ut. Jeg vet ikke. Uansett, jeg prøvde seriøst å få det til å fungere.

Det er også mulig at det virker mot svartmaur, men ikke for å fjerne sukkermaur. Jeg har lest om folk som har brukt juicen mot svartmaur med hell, så det kan være at den virker mot de små brune jordmaurene, men ikke mot svarte jordmaur/sukkermaur(?).

Eller jeg anbefaler Fun Light å drikke selv, og bruke noe annet mot maurene.

Hvis det hadde fungert, ville Fun Light ha lønnet seg som anticid?

Jeg tenkte ikke på det den gangen, men det er et godt spørsmål. Siden har jeg vært med på å starte en nettbutikk som selger blant annet anticid, og har noen tanker rundt det.

For den “profesjonelle konkurrenten” til Fun Light er Trinol et vanningsmiddel mot maur.

Så la oss se nærmere på det:

Hvor mye koster Fun Light å bruke for å fjerne maur?

Sist jeg sjekket koster Fun Light ca 30 kr for en 0,8 liters flaske.

Litt enkel matematikk sier da at det stemmer ca 37 kr per liter når den brukes ufortynnet, slik jeg gjorde og mente var riktig. Og det er også det jeg har lest at andre har gjort.

Hva koster et profesjonelt vanningsmiddel mot maur – i bruk?

Innkjøpsprisen på Trinol vanningsmiddel mot maur er ca. 179 kr og gir 55 liter ferdig vanningsmiddel. Dette vet jeg helt sikkert dreper maur. Fordi den er designet for det, og den brukes av profesjonelle skadedyrbekjempere. (Skadedyrproffen.no drives blant annet av et profesjonelt skadedyrselskap.)

Derfor kostnader Trinol ferdigblandet kun kr 3,50 pr liter.

Konklusjon: Fun Light er ikke verdt det

Basert på det enkle regnestykket ovenfor ser vi at det er det ca 10 ganger dyrere å bruke Fun Light juice enn profesjonelt produkt som garantert virker, både mot svarte små meitemark (sukkermaur), mot pissmaur (skogsmaur) og mot stokkmaur.

Så vi anbefaler at du leser dette:

Hva bør du gjøre når du vil bli kvitt maur?

Når du nå skal kvitte deg med maur ute, anbefaler vi derfor Trinol vanningsmiddel når du skal avlive et reir eller tue. Har du maur i kjøkkenhagen, på terrassen eller andre steder du ser dem samles, anbefaler vi bruk av forgiftet agn i åtestasjoner.

Produktene vi anbefaler er Kvitt granulert maurdreper og Swirr maurdreper i fôringsstasjon. Det ene er altså et produkt du legger ut i små hauger (1 ts), og det andre er et produkt du legger i agnstasjoner/agnbokser.

Når du bruker dette i kombinasjon får du god effekt.

Se også de ferdige maurpakkene – der får du mest for pengene. Samt å få gode steg for steg guider for å lykkes i maurkontroll med gode maurdrepere.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

8 + 5 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...