closeup of a brown, female lone star tick with a white spot on her back biting the skin of a person

Lone Star flåttbitt som fører til kjøttallergi

[ad_1]

Lær om alfa-gal-allergien, hvordan den forholder seg til Lone Star-flåtten og hvordan du beskytter deg mot flåttbitt

Flåttbårne sykdommer er et stort helseproblem, og det er viktig å være klar over en relativt ny som er spesielt farlig: enslig flåttkjøttallergi. Tenk deg å utvikle mystiske allergisymptomer praktisk talt over natten, bare for å finne ut at det er en flått som gjør deg allergisk mot kjøtt – muligens i årevis eller lenger.

Det er nettopp dette som kan skje etter å ha fått et ensom stjerneflåttbitt.

Forskere la først merke til fenomenet tilbake i 2006, men det var ikke før i 2012 at det ble klart at denne nye allergiske reaksjonen var forårsaket av den ensomme stjerneflåtten og dens bitt. Denne lille skadedyren var en gang vanlig hovedsakelig i det sørlige USA, men arten har siden spredt seg over 39 stater, inkludert de i nordøst som Rhode Island, Connecticut og Massachusetts.

Lone star flått er små, vanligvis måler en halv tomme etter fôring. Hunnene har en enkelt, karakteristisk hvit flekk på ryggen, mens hannene kan ha flere flekker på toppen av kroppen. Disse skadedyrene er kjent for å være aggressive når det kommer til å bite mennesker, og bittet deres kan føre til det som blir kjent som ensom stjerneflåttkjøttallergi, eller alfa-gal-allergi eller alfa-gal-syndrom.

Alpha-Gal-allergien

Alle kan få alfa-gal-syndrom, som også ofte refereres til som en alfa-gal-allergi eller en flåttbitt-kjøttallergi. Eksperter mener at opptil 3% av amerikanerne kan ha en alfa-gal-allergi – et tall som godt kan vokse ettersom den ensomme stjerneflåtten fortsetter å spre seg.

Denne alvorlige allergiske reaksjonen oppstår etter å ha spist noe som inneholder alfa-galaktose eller “alfa-gal”, som er et sukkermolekyl som finnes i cellene til mange pattedyr.

Kjøtt som storfekjøtt og svinekjøtt inneholder alfa-gal, og det finnes også i produkter laget av pattedyr, inkludert melk, gelatin og muligens noen vaksiner og medisiner, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Mennesker, fugler, fisk og krypdyr inneholder ikke alfa-gal.

Hva er en alfa-galallergi, og hvordan kan et enslig stjerneflåttbitt utløse det? Den komplekse prosessen bak syndromet kan være livstruende.

Det antas at tilstanden begynner etter at en ensom stjerneflått biter en dyrevert. Ved fôring av dyret får flåtten i seg alfa-gal. Så, når flåtten biter en person, overføres alfa-gal til blodet.

Hvis folk er følsomme for stoffet, kan de utvikle en allergi som forårsaker en reaksjon når de utsettes for eller inntar produkter som inneholder alfa-gal.

medium-rare biff på en seng av grønnsaker på en hvit tallerken med et trebord i bakgrunnen

Symptomer på en ensom stjerne flåttkjøttallergi

CDC advarer om at symptomene vanligvis oppstår innen to til seks timer etter å ha blitt eksponert for eller spist produkter som inneholder alfa-gal, og reaksjonen kan være alvorlig eller til og med livstruende. I følge Mayo Clinic inkluderer noen tegn og symptomer på alfa-gal syndrom:

 • Kløende hud, eksem eller elveblest
 • Nysing og/eller rennende nese
 • Kortpustethet eller tungpustethet
 • Magebesvær, inkludert smerter, kvalme, oppkast og diaré
 • Hodepine
 • Hevelse i ansikt, lepper, svelg eller tunge

Folk står også overfor den potensielle risikoen for en livstruende allergisk reaksjon kjent som anafylaksi, som er en alvorlig reaksjon med symptomer som pusteproblemer, svak og/eller rask puls, svimmelhet eller besvimelse. Hvis noen viser tegn på anafylaksi, er det viktig å ringe 911 og søke hjelp umiddelbart.

Hva du skal gjøre hvis du tror du har en alfa-galallergi

Hvis du har symptomer på matallergi etter å ha spist – selv om det er opptil seks timer etter å ha spist, er det viktig å oppsøke lege.

Leger kan hjelpe til med å behandle og håndtere alfa-gal syndrom. Noen mennesker må kanskje unngå å spise kjøttet til de fleste pattedyr, inkludert biff, vilt, svinekjøtt og lam.

En lege kan også anbefale å unngå andre matvarer som inneholder alfa-gal, for eksempel gelatin og meieriprodukter. I tillegg vil det være viktig å prøve å unngå fremtidige flåttbitt, som kan reaktivere en alfa-gal-allergi.

Slik beskytter du deg mot Lone Star-flåttbitt

Forbindelsen med flått/alfa-gal syndrom er ikke den eneste grunnen til å aktivt beskytte deg mot flåttbitt. Disse skadedyrene kan også overføre andre sykdommer, inkludert ehrlichiosis og southern tick-assosiert rash illness (STARI), som begge har symptomer som inkluderer muskelsmerter og feber.

Som det gamle ordtaket sier, “En unse av forebygging er verdt et halvt kilo kur.” Det gjelder spesielt når det gjelder å forhindre ensomme flåttbitt.

Å unngå skogkledde områder med børste, høyt gress og bruk av insektmidler med minst 20 % DEET-konsentrasjon kan bidra til å forhindre flåttbitt. Ytterligere tips for å beskytte deg selv og familien din inkluderer:

 • Behandle klær med 0,5 % permetrin eller kjøp utstyr som er forbehandlet.
 • Bruk langermede skjorter og lange bukser gjemt i sokker når du utforsker gress- eller skogkledde områder.
 • Etter å ha vært ute, sørg for å sjekke klærne og huden din for flått.
 • Dusj så snart som mulig når du beveger deg innendørs for å bli kvitt flått som ikke er festet ennå.
 • Fjern eventuelle flått som er festet, ideelt sett med en pinsett med fin spiss og en jevn bevegelse for å plukke flåtten vekk fra huden.

Flåttsesongene ser ut til å bli verre for hvert år. Flåttsikring på hjemmebanen din kan gi ekstra trygghet og bidra til å beskytte alle ikke bare mot flåttbitt fra ensomme stjerneflått, men også mot bitt fra andre flått som også kan overføre sykdommer.

Forebygging av flåttangrep starter med å samarbeide med en pålitelig skadedyrbekjempelsesspesialist. Hos Skadedyrkontroll tilbyr vi en trygg, effektiv behandlingsprosess for å drepe eksisterende flått og forhindre at de kommer inn i eiendommen din i fremtiden.

Vårt unike organiske program er trygt for de som befinner seg på eiendommen til hjemmet ditt eller bedriften din – inkludert mennesker og dyr samtidig som det eliminerer trusselen om flått.

For å lære mer om vår tre-trinns flåttkontrollprosess, kontakt oss i dag for å snakke med en ekspert som kan hjelpe deg med å ta kritiske skritt for å beskytte familien din mot flåttrelaterte sykdommer.

Om forfatteren

Joe Dingwall

Joe Dingwall er president for Pest Control, en familieeid bedrift som har levert kvalitetsskadedyrbekjempelsesløsninger til eiendommer over hele nordøst siden 1987. Med nesten et tiårs erfaring i skadedyrbekjempelsesindustrien, er Joe en ekspert på å levere effektive løsninger for håndtering av skadedyr og plagsomme dyreliv for hjem og bedrifter.

[ad_2]

Kilde

Scroll to Top