Larver i mel – hva er de og hvordan bli kvitt dem?

For mange mennesker kan det være en alarmerende oppdagelse å finne små larver og insekter i melet. Sannheten er at selv om tilstedeværelsen av disse skapningene kan være forstyrrende, er de relativt ufarlige og svært vanlige i mel og andre kornsorter. I dette blogginnlegget vil vi diskutere hva maggots i mel er, hvorfor de er der, og hvordan man kan identifisere og kvitte seg med dem på en sikker måte. Innlegget vil også gi informasjon om hvordan man oppbevarer mel og korn for å redusere risikoen for forurensning. Ved å forstå disse problemene kan forbrukere ta informerte beslutninger om melkjøpene og rette opp eventuelle problemer som måtte oppstå. Med denne kunnskapen kan forbrukere være trygge på at melet deres er trygt for konsum.

Hva er larvene jeg ser i melet?

Har du noen gang åpnet en pose mel og sett larver krype rundt? I så fall er du ikke alene. Mange finner seg selv i å gruble: “Hva er larvene jeg ser i melet?”

larve i mel - melmøll

(Bildet er tatt herfra.)

Svaret er enkelt: Melmaltmøll. Melmøll, eller melmøll som de pleide å bli kalt, er bittesmå insekter som legger eggene sine i mel, frokostblandinger og andre kornbaserte produkter. Når eggene klekkes, lever larvene på kornene, og det er derfor du ser dem i melet ditt.

Selv om melbugs kan være til sjenanse, er de generelt sett ufarlige. Larvene i seg selv er ikke skadelige for mennesker, og eggene er for små til å ses med det blotte øye. For å bli kvitt dem, trenger du bare å kaste det berørte produktet og rengjøre området grundig.

Hvordan ser de ut?

Larver i mel kan komme i en rekke former og størrelser. Vanligvis ser de ut som bittesmå hvite ormer, opptil noen få millimeter lange. De kan ha en litt gjennomsiktig eller nesten gjennomsiktig kropp med små, svarte hoder, eller de kan være helt hvite. De kan også være litt buede eller rette. Du kan også se små svarte/mørke prikker langs kroppen, som er larvenes ben. Larver kan også være i ulike vekststadier, fra veldig unge, små larver til større, mer modne larver.

Hvor er de fra?

Larver i mel er en vanlig forekomst og de kommer vanligvis fra en av tre kilder. For det første kan de bringes inn av forurenset korn. Dette er mest vanlig når korn som brukes til å lage mel, lagres i et område som er infisert med skadedyr som møll eller biller. For det andre kan de introduseres under freseprosessen dersom det skjer et angrep i selve møllen. Til slutt kan de være tilstede i melet når det kjøpes dersom lagringsforholdene ikke er optimale.

Hvordan kan jeg bli kvitt melbugs?

Disse små, hvite, voksdekkede insektene er en plage, men de kan lett elimineres. Se beskrivelse her om å bli kvitt møll på kjøkkenet..

 1. Kast infisert mat
 2. Vask og støvsug kjøkkenet
 3. Oppbevar mat i lukkede beholdere
 4. Bruk møllfeller med feromoner
 5. Bruk InsektNix Spray, som er et ikke-giftig insektmiddel.

Her er en produktpakke med feller mot mellus og dermed hvite larver

Hva trenger jeg for å bli kvitt melmøllene?

For å bli kvitt melbugs, sørg først for at all mat er forseglet tett i beholdere. Da kan du bruke limfeller med feromoner for å tiltrekke møllene og fange dem. Til slutt kan du bruke en insektspray for å bli kvitt eventuelle gjenværende møll i området. Med disse metodene skal du være i stand til å bli kvitt melbugs på kort tid.

 1. En søppelbøtte utenfor
 2. God klut og såpe
 3. Støvsuger
 4. Tette matbeholdere
 5. Mølfeller med feromoner
 6. Insektnix ikke-giftig insektmiddel

Her er en komplett pakke med det du trenger:

Klikk på bildet for beskrivelse

mot møll - møllpakke

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

11 + 10 =

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...