Jordveps – Stikk og hvordan bli kvitt vepsen

Arbeiderne kan kjennes igjen på korte kinn og en ankerformet tegning på munnskjoldet. Disse vepsene lager store og lysebrune vepsebol i hulrom de har tilgang til, og gjerne under jorden. Derav navnet jordveps. Jordveps er vanligvis ikke aggressive, men det er noen få jordvepsarter som kan være farlige for mennesker. Hovednæringen er andre insekter den jakter på, og av den grunn er vepsene viktige for å bekjempe skadedyr i Norge.

Hytta kan inneholde flere tusen arbeidere, og disse kan dessverre være ganske aggressive. Vepsene kan dukke opp i store mengder og svært nær mennesker på sensommeren og høsten.

Er jordveps veldig farlig?

Jordveps er kjent for å være farlige for mennesker, men det er hovedsakelig personer med allergi mot bier eller vepsestikk disse er farlige for. Jordveps kan også være farlig for kjæledyr. De kan være til sjenanse for både mennesker og dyr når de oppholder seg i nærheten av uteområdene vi bruker. Disse insektene har en tendens til å angripe når de føler seg truet, og det betyr ikke at vi faktisk truer dem…

De kan også bygge kolonier under kjøkkenhager og lignende, noe som kan være svært skadelig for plantene dine.

Hvordan ser jordveps ut?

Jordvepsen kan bli opptil 20 mm lang og er en type kortkinnet stikkeveps. De er gule og svarte med et spesielt mønster på vingene. De har kort avstand mellom fasettøyet og kjeven, og dette gjør dem svært effektive til å jakte på insekter.

Her er et bilde av et jordvepsebol

vepsebol

Hvordan bli kvitt veps

Veps er et nyttig insekt som vi normalt ikke bør bekjempe. De bidrar til å holde antallet andre typer insekter nede, og er normalt ikke skadelige for oss mennesker. I tillegg er de viktige som matkilde i naturen, fordi spesielt fugler spiser veps – også jordveps.

Men vepsene kan bli ganske pinlige og skremmende, og da kan det være nødvendig å bli kvitt dem. Dette gjelder spesielt når hjemmet deres er veldig nært der du går, jobber eller bor. Det er for eksempel ikke hyggelig å ha et vepsebol rett ved kjøkkenhagen eller verandaen.

Bekjemp lett synlige vepsebol

Hvis du har lett tilgang til huset, kan du bruke Permethrin insektspray for å drepe vepsene. Til det anbefaler vi spesielt den skummende varianten.

Før du starter bør du ha tatt forholdsregler slik at det er vanskelig å stikke deg, for vepsens naturlige reaksjon når noen truer den er å stikke. Men hvis du har på deg litt tykke klær, hjelper det veldig. En caps eller lue på hodet og hansker hjelper også mye.

Slik går du selv frem for å bekjempe vepsebol

 1. Sørg for at du har Trinol Super Permethrin insektspray eller tilsvarende
 2. Bruk verneklær i tilfelle vepsen angriper
 3. Kom nærme nok huset til at du kan spraye huset nøyaktig
 4. Spray et lag på selve reiret, så vil eventuelle veps som rømmer fra reiret få insektmiddelet på seg. De dør i løpet av sekunder.
 5. Sett deretter røret inn i hullet og spray.
 6. Spray direkte på veps som prøver å forlate reiret
 7. Veps som vender tilbake til reiret utenfra: La dem lande på reiret. Spray gjerne litt på dem også.
 8. Når du ser at veps slutter å komme ut, kan du legge til litt mer, og så la det stå på.

Veps som så kommer tilbake fra et annet sted vil lande på reiret, få giften på seg og dø.

La det stå i ca 1 time, og så kan du fjerne bollen. Hvis du kan legge hele huset i en plastpose, er det lurt å gjøre det, så knyt det godt og kast det i søpla.

Profesjonell hjelp til å bli kvitt vepsebol

Dersom det er nødvendig å bekjempe en etablert, stor eller vanskelig tilgjengelig vepsekoloni, bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper. De har kunnskap, riktig utstyr og erfaring til å håndtere slike ting godt.

Hvor giftige er jordveps?

Denne typen veps er et svært aggressivt insekt og kan stikke mange ganger. Når de svir, sprøyter de gift inn i huden som kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Symptomene på en allergisk reaksjon inkluderer hevelse, kløe, utslett, pusteproblemer og sår hud. De mest alvorlige er pusteproblemer, hvor noen kan oppleve at de rett og slett blir kveles.

Det som er skummelt med jordveps er nettopp at den samme vepsen kan stikke flere ganger, og dermed kan personer som normalt reagerer mildt på vepsestikk få en voldsom reaksjon. Hvis du blir bitt av mer enn én veps, bør du umiddelbart søke lege.

Reaksjoner på vepsestikk

Vepsene og biene sprøyter gift inn i huden vår når de stikker oss. De fleste av oss som blir stukket får milde reaksjoner, som hevelse, smerter og rød hud rundt stikket. Disse reaksjonene begynner ofte å klø etter en stund.

Blir du stukket av flere veps samtidig, kan det gi mye sterkere reaksjoner; mer enn 50 vepsestikk kan være livstruende.

Noen få personer kan reagere sterkt på insektgiften til veps eller bier, og kan få livstruende reaksjoner etter bare et enkelt stikk, en såkalt allergisk reaksjon.

Hva gjør du hvis du blir stukket av en veps eller bie?

 • Fjern stikkeren så raskt som mulig hvis den forblir i huden.
 • Ikke klyp eller rip støpselet.
 • Avkjøl brodden med kaldt vann, is eller en våt klut.
 • Ved kløe, svie eller smerter kan du påføre en kløestillende eller lokalbedøvende salve.
 • Kontakt lege ved alvorlig eller alvorlig reaksjon.

Mange opplever gode resultater ved å holde en sukkerbit inntil stikket, som sukker trekker ut giften. Av den grunn har mange en sukkerbit i vesken. Et alternativ er perlesukker, som du ganske enkelt legger i en haug over pinnen, og holder på plass med en hånd.

Når du trenger hjelp til å bli kvitt veps, ta gjerne kontakt med oss ​. Vi kan både veilede deg til de riktige produktene du kan bruke selv, og har et stort nettverk av dyktige lokale skadedyrbekjempere i hele Norge.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

5 + 4 =

Tips til bruk av elektriske musefeller

Tips til bruk av elektriske musefeller

Elektriske musefeller har blitt et stadig mer populært alternativ til tradisjonelle feller for å bekjempe uønskede gnagere i hjem og på hytter. Disse fellene fungerer ved å levere et elektrisk støt som raskt og human avliver musen, uten behov for gift eller fysiske...

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Sukkermaur er små insekter som ofte finnes i hjemmet. De er kjent for å være tiltrukket av søtsaker og sukkerholdige matvarer. Disse maur kan være en plage i hjemmet, da de kan invadere kjøkkenet og andre områder hvor mat oppbevares. Det er viktig å bli kvitt...

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte blir funnet i norske hjem. Disse maur er små i størrelse og har en svart farge, derav navnet. De er kjent for å være svært utholdende og kan være en plage å ha i huset. Små sorte maur er på jakt etter mat og vann, og de...