Hvordan fjerne flått trygt og enkelt ved hjelp av pinsett

Å finne en flått festet til huden din kan være en skummel opplevelse; det er imidlertid ingen grunn til panikk. Når det gjelder svartbeint hjortflått, bærer de fleste ikke på sykdom, og de som gjør det trenger vanligvis å mate i gjennomsnitt 36 til 48 timer før de kan overføre farlige bakterier. Derfor reduseres sjansene dine for å få borreliose – eller annen flåttbåren sykdom – sterkt hvis du fjerner en flått ved hjelp av riktig teknikk innen de første 24 timene. Husk også at leger har en mye større suksessrate i å behandle og kurere tidlig diagnostiserte tilfeller av borreliose, så rask handling er nødvendig. Les videre for å lære hvordan du fjerner en flått.

Fjerning av flått ved hjelp av pinsettmetoden

Pinsettteknikken er den desidert vanligste metoden for å fjerne flått. Faktisk er det godkjent av organisasjoner som Centers for Disease Control and Prevention (for mennesker), og Human Society og ASPCA (for kjæledyr). Hvis den utføres riktig, kan pinsettmetoden være en enkel, sikker og effektiv prosess for fjerning av flått. Det finnes også flere enheter på markedet som hjelper til med å fjerne en flått, men en vanlig pinsett med fin spiss bør gjøre susen.

Følg disse enkle trinnene for vellykket fjerning av flått:

  1. Hold deg rolig og trekk forsiktig tilbake eventuelle hår rundt flåtten, og eksponer huden nær flåtten/bittet.
  2. Finn hodet til flåtten, ta tak i den så nær huden som mulig med en pinsett med fin spiss og klem forsiktig. Ikke ta tak i flåttens kropp, da dette kan øke sjansen for å sprøyte flåttens blod inn i huden.
  3. Trekk utover i en rett bevegelse til trykket trekker ut hodet på flåtten. Ikke vri eller vri på flåtten, da det kan rive hodet av og la det sitte fast i huden.
  4. Når det er fjernet, rengjør du bittområdet og hendene grundig med såpe og vann. Du kan også bruke rødsprit eller en jodskrubb.
  5. Flått bør deretter skylles ned i toalettet eller pakkes tett inn i vev før de kastes i en lukket beholder. Ikke prøv å knuse dem. Å lagre flåtten for testing anbefales generelt ikke, da flåtten sjelden testes for spesifikke sykdommer. Men å teste en flått er en effektiv måte å identifisere arten og eventuelle relaterte sykdomsrisikoer. For eksempel, hundeflåtten (Dermacentor variabilis) ligner ingenting på hjorteflåtten (Ixodes scapularis), og mens sistnevnte overfører borreliose, gjør ikke hundeflåtten det. På den annen side kan hundeflåtten overføre andre infeksjoner som tularemi og Rocky Mountain spotted fever.
  6. Hvis du får utslett eller feber innen flere uker etter fjerning av en flått, kontakt legen din. Sørg for å fortelle legen om ditt nylige flåttbitt, når bittet skjedde og hvor du mest sannsynlig har fått flåtten. Hvis du har lagret flåtten, sørg for å ta den med for å vise legen.

Hva du ikke bør gjøre når du fjerner en flått

CDC foreslår å unngå folkloremidler for å fjerne en flått fra huden, for eksempel å “male” flåtten med neglelakk, kvele den med vaselin eller bruke en varmekilde som fyrstikker for å brenne flåtten og få den til å løsne fra huden.

Målet ditt er å fjerne flåtten så raskt som mulig, så ikke ignorer flåtten i håp om at de vil løsne fra huden og falle av av seg selv. Prøv også å unngå å knuse flåttens kropp når du fjerner den.

Lære mer

Dr. Parada, medisinsk rådgiver for NPMA med fokus på infeksjonssykdommer, diskuterer den riktige måten å fjerne en flått på i følgende video. Se den for mer informasjon!

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

3 + 4 =

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...