Table Of Contents

Add a header to begin generating the table of contents

tusenbein

Hvordan bli kvitt tusenbein i huset effektivt

For å bli kvitt tusenbein i huset er det nødvendig å følge en 2-trinns prosess som involverer fuktighet og matforsyning. Tusenbein er virvelløse dyr med et eksoskjelett, flere benpar og bor i de fleste deler av verden. Det er rundt 3000 kjente arter av tusenbein med ben fra 15 til over 300.

Uansett hvor tilpasningsdyktige de er, trenger de alltid et fuktig miljø for å overleve fordi de mangler den voksaktige beskyttende kutikulaen til insekter eller edderkopper. Derav deres preferanse for steiner, hauger av løv eller vegetasjon, tre og så videre. Om våren kommer de ut for å formere seg, og om høsten blir de lokket inn i hus på jakt etter varme og mat. På grunn av deres behov for fuktighet, er de vanligvis fond i deler av huset som etterligner deres naturlige miljø som kjellere, kjøkkenservanter, vaskemaskiner eller vaskerom.

Den vanlige hus tusenbein kalles Scutigera Coleoptrata og som alle tusenbein er et rovdyr. Husets tusenbein er 1 til 2 tommer lang og har 15 par ben utviklet i flere molter fra et originalt sett på bare 4 ben når det nylig er klekket ut. Andre større tusenbein som den tropiske Scolopendromorpha er født direkte med 21 par kortere ben og fleksible segmenter, kan nå gigantiske størrelser opp til 30 cm og lever av mus, øgler, frosker og til og med taranteller, mens husets tusenbein har en stiv segmentert kropp med lang og rask bein og lever av andre husskadedyr. I motsetning til andre tusenbeinarter har hustusenbeinet godt syn, men fanger byttet sitt også ved hjelp av antenner.

Typiske hustusenbeinbytter inkluderer maur, veggedyr, edderkopper og kakerlakknymfer samt opportunistiske kjøkkenrester. De jakter om natten og dette er den tiden de vanligvis blir sett. Alt i alt gir huset tusenbein en god service ved at den naturlig forgriper seg på andre uønskede husdyrskadedyr som objektivt sett er langt mer farlig enn tusenbein selv. Bare tenk på de mange bakteriene og sykdommene som overføres av kakerlakker, lopper (inkludert den historiske byllepesten gjennom rottelopper) eller veggedyr som spiser blod. Tusenbein er ikke ute etter mennesker og er heller ikke en helsefare som andre skadedyr, men det er 2 grunner til at huseiere ønsker å bli kvitt tusenbein i huset i det øyeblikket de ser en av dem.

En grunn er at deres tilstedeværelse kan være et fortellende tegn på at det er et annet angrep som tusenbein lever av. Den andre grunnen er bare utseendet deres. Tusenbein er ganske opprørende. Kombiner dette med deres hastighet og manøvrerbarhet, og du har en skrekkfilm som skapning i live, midt i rommet ditt. Dessverre, så lenge tusenbein ikke har noen grunn til å forlate, vil de bli og formere seg. Så løsningen for å eliminere dem er å gi dem en grunn til å dra.

Hvordan bli kvitt tusenbein i huset da? Rydd opp i rotet på badet, kjøkkenet, kjelleren og alle kjente fuktige steder der tusenbein hviler. Bruk avfuktere og ekssikkatorer for å tørke opp miljøet så mye som mulig og gi maksimal ventilasjon. På denne måten vil tusenbeinene ha vanskelig for å holde kroppen fuktig og vil kanskje forlate.

I deres nærvær er vedvarende kan det være et tegn på at de har funnet en jevn matforsyning å spise på. Dette betyr at du kan ha mer enn bare et tusenbeinproblem, men også mort, maur eller andre insekter som lokker tusenbeinene til å bli. I dette tilfellet må du kanskje følge en prosedyre for utryddelse av skadedyr i 2 trinn, både innendørs og utendørs for å bli kvitt alle skadedyr inkludert toppen av næringskjeden, selve tusenbeinene.

Scroll to Top