Kjedelige biller fryktes fordi de kan forårsake omfattende skader på treverket i et hjem eller andre bygninger. Det er ikke billen selv som gjør skaden, men de små larvene som gnager seg gjennom treverket og dermed svekker treverkets styrke.
Resultatet er at bygget kan bli kraftig svekket, og det kan kollapse over tid. Men vit også at dette ikke skjer over noen år, men over mange år. I alle fall bør hvert angrep fra borere håndteres.
Hva er en borer?
En fellesbetegnelse for flere arter
Kjedelig biller er en generell betegnelse på små biller som skader tre, og de omtales med mange forskjellige navn. Noen kaller dem mit, mott, morr og makk. I alle fall er dette de mest kjente av de lokale artsnavnene.
Stripete borer gjør mest skade
Det er den «stripete boreren» (anobium) som gjør mest skade i Norge. Den sprer seg relativt raskt, og den er ganske hardfør, og står derfor for mye av skaden. De kan gi store skader på eldre hus og spesielt tremøbler.
“Felthull” i tremøbler og treverk i boliger er vanligvis forårsaket av “stripete borer”-arten. Det er larvene til billen som lever inne i skogen og gnager seg dit. Voksne biller er ikke problematiske, bortsett fra at de kan legge egg i sprekker i veden og dermed etablere en ny gjeng med vedborende larver.
Hvor i Norge bor boreriggene?
De holder seg vanligvis langs kysten av Norge fra Telemark, Sør-Norge og Vestlandskysten rundt. Grunnen er at de ikke er så glad i streng kulde, og langs kysten er temperaturen fin og luftfuktigheten høy. Dermed bor de godt der.
Hvilken skade gjør boremaskiner?
Det er ikke billene selv som gjør skaden, men larvene. De gnager seg gjennom tre og henter næring fra dette. Med andre ord treet er uthuletog selv om den utvendig kan se relativt uskadet ut, kan den innvendig være svært svak og gjøre at selv tykke bjelker tåler lite påvirkning utenfra.
Det største problemet er når larvene svekker bygningens bærende konstruksjoner.
Borelarvene kan angripe de fleste treslag, både gammelt og nytt.
De kan også angripe møbler, papir, bøker og tapet. Med andre ord produkter laget av tremasse.
Billen finnes oftest i kystnære områder, og da gjerne i kjellere, i bartre og litt i løvtre.
Hvordan kan du vite om du har fått en borer?
Det er sjelden man ser borerne selv, fordi de lever i liten grad på selve treverket. Det enkleste er å observere den faktiske skaden forårsaket av borelarvene. Hvis du legger merke til mange sirkulære små hull på ca 1-2 mm i bredden, så er det et ganske tydelig tegn på angrep.
Sirkulære hull i treverket
Når man oppdager små hull på 1-2 mm, har borerne eksistert ganske lenge, for det er utgangen for larver som har blitt ferdig utvokste. Når de er ferdigvokste, gnager de seg ut av skogen slik at de kan fly sin vei. I så fall har angrepet vanligvis vart fra 2 til 10 år.
Kjedelig mel
Lys sagflis kan også sees på utsiden av hullene når angrepene er ganske ferske. Hvis angrepet er gammelt og ikke aktivt, kan melet virke mørkt.
Hvordan finne ut om det er et aktivt angrep
Du kan sjekke om angrepet er aktivt ved å tette hullene eller merke dem og se om nye slike hull dukker opp over tid. Du kan også fjerne melet og se om det kommer mer av dette over tid.
Er det lett boremel er det et relativt ferskt angrep, og er det brun borevæske er det sannsynligvis et gammelt angrep.
Hvis du oppdager at det er et angrep som er i live så bør du stoppe dette før larvene kan gjøre mye skade.
Hvordan bli kvitt borerne?
Det er to metoder for å bli kvitt borebiller, og den ene er å bruke en kjemisk behandling som dreper billene når de kommer ut av veden, og den andre er å fjerne fuktigheten som larvene er avhengige av. Begge deler er ganske enkle å gjøre når du bruker Skadedyrproffen sine produkter, og du kan gjøre det selv om du vil.
Stripet borer er avhengig av fuktighet i treverket på over 12 % for å leve og utvikle seg, og du kan bruke dette til din fordel.
Husbukkangrep i tre som er over 50-60 år vil trolig dø ut av seg selv, da materialene vanligvis har et lavere næringsinnhold. I en undersøkelse utført i Danmark fant de at husbukk trives best i hus yngre enn 20 år, men samtidig avhenger dette av lokale parametere.
Woodtox: Et effektivt middel mot midd, midd, møll, morr (borebiller)
Tidligere kalte et middel Antiparasittmen dette ble forbudt å bruke på grunn av innholdet. Boracol er et annet middel som er mye brukt, men det har ikke alltid vært vellykket erfaringsmessig. Derimot har det kommet et ganske nytt produkt på markedet, og testene viser at det fungerer veldig bra. Dette er et sterkt anbefalt middel mot trekjedelige insekter.
Det “nye antiparasittiske middelet”
Woodtox er et godt alternativ til Antiparasitt, som nå ikke lenger er lovlig å bruke. Woodtox er tillatt brukt av alle, og den er enkel å bruke på tre. Den er godkjent av Miljødirektoratet og registrert i Produktregisteret. Når det sprayes, rulles eller sprayes på treverket, vil det trekke inn og forbli som en barriere som dreper borerne når de passerer gjennom stoffet.
Dette vil da motvirke ny egglegging, og dermed vil angrepene etter hvert dø ut.
Woodtox hjelper også mot råtesopp og blåved, og gjør at typiske trevirkeskader som blåmann og lignende ikke får tak i det impregnerte treverket ditt.
I tillegg beskytter Woodtox mot stokkmaur og husbiller.
Dette er hva produsenten selv sier: “WoodTox er et produkt som bekjemper aktive angrep fra vedødeleggende insekter som Striped Boring Beetle, House Beetle og Stomp Ant. I tillegg til at produktet brukes til kamp, har produktet egenskapen til å hindre gjenangrep av insekter. produktet virker også forebyggende mot råtesoppangrep og fargeskadesopp (“Blåved”) Produktet er vannbasert, luktfritt, inneholder både insektmiddel og soppmiddel (Permetrin, Propiconazol og IPBC) og er basert på mikroemulsjonsteknologi. Denne formuleringen sikrer at nanometerstore dråper trenger dypt inn i treverket og gir meget god impregneringsbeskyttelse. Velegnet til å bekjempe trekjedelige insekter samt hindre råtesoppangrep i takkonstruksjoner, bjelkelag, tømmerkonstruksjoner etc. – forutsatt at treverket er ubehandlet.”
Vi anbefaler Woodtox, og det er også derfor vi selger det her i nettbutikken.
Avfuktere hjelper deg med å bli kvitt borer
Oppdager du stripete borer i boligen, er det et tydelig tegn på at luftfuktigheten er for høy. I seg selv kan høy luftfuktighet gjøre mye skade, men kombinerer du dette med den stripete boreren har du et stort problem.
Reduser luftfuktigheten = Stripete borer trives ikke
Løsningen på dette er derfor i første omgang å redusere fuktighetsnivået. Er dette i kjelleren kan du vurdere å tømme kjelleren, øke ventilasjonen – eller gjøre som mange gjør. Bruk en god avfukter. Det siste krever lite arbeid, og det fungerer år etter år. Du beholder da også kontrollen over situasjonen.
Løsningen er fuktighet under 50 %
Når man klarer å få luftfuktigheten lavere enn 50 %, tørkes også veden til godt under 12 %, som er grensen for at den stripete boreren skal fullføre sin livssyklus. Dette umuliggjør levekår for larvene og de dør. Dette stopper angrepet. Du forhindrer også ny egglegging fordi voksne biller ikke vil legge egg i tre som er for tørt.
Hvilken type avfukter bør du bruke?
Vi anbefaler generelt å bruke roterende avfuktere, og det er fordi de fungerer mye bedre når luften er kald, mens en kondensavfukter mister effekten når luften blir kald. I kjellere er det ofte litt kaldt, og dermed får du mer effekt av roterende avfuktere.
Det er viktig å velge en avfukter som er stor nok, og vi kan hjelpe deg med å beregne dette. Dette krever litt grunnleggende kunnskap, kunnskap om hvordan dette beregnes – og erfaring. Vi har alle delene og hjelper deg med å finne ut av dette.
Konklusjon om borere og hvordan bekjempe dem
Stripete borer fryktes fordi billene angriper tre. En av grunnene til at du får et angrep er at det er høy luftfuktighet i treverket. Den enkleste måten å behandle treverket på er å impregnere det med Woodtox, som enten kan sprayes, rulles eller males på. Det andre gode alternativet er å redusere fuktigheten i veden, og da kan du bruke en avfukter, sørge for bedre ventilasjon eller sluk dersom borerne står i kjelleren.
Dersom du ikke ønsker å gjøre dette selv, så ta kontakt med oss i Skadedyrproffen, så kan vi enten gi tilbud på dette selv (i området fra Mandal til Porsgrunn), eller sette deg i kontakt med seriøse skadedyrfirmaer i hele Norge.