Hvordan bli kvitt jordrotte [løsningen]

Jordrotter kalles egentlig vånd på norsk, og kalles også vannrotter noen steder i Norge. Dens latinske navn er Arvicola amphibius (tidligere Arvicola terrestris), og den lever i Norge opp til Troms – og spesielt i kystkommuner.

Mange som har hage har stiftet bekjentskap med jordrotte, og mange kjenner nok også irritasjonen ved å se en ellers fin plen fullstendig ødelagt av jordrottehull. Det er veldig plagsomt, og det kan gi gode ønsker om å bli kvitt dette dyret.

Lær om jordrotter i plenen din og hvordan du kan kontrollere dem i denne artikkelen.

Skadeomfang med vind

Gnagere angriper ikke hus og hjem slik vanlige rotter gjør, men de kan gjøre mye skade på utemiljøet: Det er ikke nok at de store haugene fra jordrotter kan inneholde mer enn 5 kg jord og derfor kan gjøre en betydelig påvirkning på en plen. Muldvarpens mange underjordiske ganger kan også undergrave plenen, slik at bakken føles vinglete å gå på, og det kan komme store hull.

Weevil: Ikke et skadedyr, men skader plenen og utearealene

Gnagere, eller jordrotter som de ofte kalles, er ikke skadedyr i ordets vanlige betydning. De gjør ingen varig eller alvorlig skade på verken natur eller bygninger. Ja, det er veldig irriterende når en vakker plen blir ødelagt, men det undergraver ikke bygninger.

Den største direkte skaden den kan gjøre er å grave opp steiner som igjen kan skade gressklippere. Samt at man kan trå ned i et hull og dermed trippe. Robotgressklippere er heller ikke så begeistret over haugene de lager.

Så selv om jordrotter ikke er skadedyr i tradisjonell forstand, er de likevel irriterende å ha i hagen.

Problematisk å bli kvitt smertene

Det er også problematisk å bli kvitt jordrotter. Når de først har slått seg ned under bakken, ja, de holder seg gjerne der. Klarer du å fange en, er det ofte noen i «køen» som ønsker å overta plassen og videreutvikle grottesystemet.

Fordeler med smerten

Det er også noen fordeler med å ha jordrotter i hagen, tro det eller ei. Har du mange trær i ditt område, kan jordrottetunnelene bidra til å få lufting rundt røttene. I tillegg spiser den gjerne snegler og andre ting som liker å spise blomster og nyttevekster.

Hvorfor får du jordrotte i hagen?

Vånden foretrekker en god jord med mye snegler, insekter og andre smådyr som den kan leve av, og nettopp de forholdene er gode i mange private hager. I tillegg befinner den seg ofte hjemme på jorder, i parker og i skog.

I seg selv skader jordrotten som sagt ikke bygninger eller annet enn plenens utseende. Derfor bekjempes det vanligvis fordi det ødelegger utseendet på området, samt gjør det vanskeligere for robotgressklippere og lignende.

Hvordan bekjempe jordrotter selv

Den mest brukte metoden er å sette opp feller som fanger pesten mens den beveger seg rundt i korridorene. Jordrotter kommer ikke inn i hus, så du trenger ikke bruke musebørster eller lignende for å hindre at jordrotter kommer inn. Dermed er det kun snakk om å bruke feller for å fange og drepe dem.

Jordrottefelle

I prinsippet fungerer den tradisjonelle fellen på samme måte som en gammeldags musefelle: Det er en slags saks som utløses når jordrotter går inn i fellen, ofte fristet av en bit eple eller lignende. Saksen smeller deretter sammen rundt jordrotten, som dør på stedet. Slike jordrottefeller anses som en svært effektiv løsning for privat skadedyrbekjempelse for jordrotter.

Når du bruker en slik felle er det viktig å sjekke dem daglig. Noen ganger kan de utløses av noe annet enn en jordrotte, og dette må du rette opp raskt.

Det er også greit å vite at dersom du har fanget en jordrotte, bør du fortsatt ha fellene aktive, for det kommer ofte nye til. Du kan si at de erstatter hverandre. Derfor må du regne med at en skadedyrbekjempelse av jordrotter må vare ganske lenge.

Scroll to Top