Hvor bor ticks og hva er livssyklusen deres?


Lær mer informasjon om hvor ticks bor og hvordan du kan beskytte eiendommen din

Når temperaturen ute blir varmere, starter flåttsesongen på høygir. Disse bittesmå skadedyrene kaprer ofte sommermoro ettersom flere mennesker og kjæledyr bruker tid på å nyte naturen. Camping, fotturer, hagearbeid, turgåing og å henge i parker er alle populære sommeraktiviteter som øker sjansene for å oppdage flått på huden, klærne og kjæledyrene dine.

Mer enn bare en plage, flått kan potensielt spre minst 20 forskjellige typer sykdommer, ifølge United States Department of Health and Human Services (HHS).

I tillegg vokser antallet flått som bærer farlige sykdommer hvert år, noe som øker trusselen om borreliose, Powassan sykdom, flåttrelaterte kjøttallergier og mer.

Kryss av for habitater og fakta

For store deler av landet, inkludert Nordøst, starter flåttsesongen i mars og går gjennom høsten til temperaturen faller under frysepunktet. Å lære hvor flåtten bor er et godt første skritt mot å beskytte deg selv og menneskene du bryr deg om mot disse uvelkomne parasittene.

Hundrevis av forskjellige arter av flått lever rundt om i verden, med omtrent 90 av disse artene lokalisert i USA.

Imidlertid påpeker Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at bare noen få arter biter mennesker og utgjør en risiko for å overføre sykdommer. CDC laget et kart for å illustrere hvor noen av disse problematiske flåttene lever, selv om det er viktig å merke seg at noen arter kan finnes utenfor områdene der de normalt lever ettersom skadedyret sprer seg til nye områder.

Northeast Regional Center for Excellence in Vector-borne Diseases (NEVBD) indikerer at noen av de vanlige flåttene som finnes i Nordøst inkluderer:

 • Amerikansk hundeflått: Disse flåttene lever i det meste av S. øst for Rocky Mountains. Noen ganger kalt skogflått, disse flåtten biter vanligvis mer om våren og sommeren.
 • Svartbeint flått: Vanligvis referert til som hjortflåtten, den kan finnes på østkysten. Disse flåttene biter vanligvis om våren, sommeren og høsten, selv om de også har vært kjent for å søke etter verter under varmt vintervær.
 • Brun hundeflått: Disse flåttene finnes over hele landet. De biter ofte hunder, men har vært kjent for å bite mennesker også.
 • Lone star hake: Denne aggressive flåtten ble en gang først og fremst funnet i sør, men sprer seg nå over hele øst og nordøst.
 • Asiatisk langhornet flått: Denne invasive flåttarten er funnet i 14 stater, oftest langs den østlige Atlanterhavskysten.

nærbilde av en flått som kryper på et langt, grønt blad mot en blå bakgrunn

Lever flått i trær eller gress?

Flått lever ikke i trær. Det er en vanlig misforståelse at folk uforvarende kan bli utsatt for flått som faller fra trær.

Flått hopper, flyr eller slipper imidlertid ikke ovenfra. Hvis du finner en flått på armen, nakken eller hodet, er det langt mer sannsynlig at flåtten klatret oppover kroppen din.

Disse skadedyrene er jordboere som liker varme og fuktighet.

Noen flått, inkludert den amerikanske hundeflåtten, foretrekker å leve i høye gressområder. Andre, som den ensomme stjerneflåtten, lever i skogkledde områder med kratt. Hjorteflått trives i gress og løvrester. Noen få utvalgte flåttarter, som den brune hundeflåtten, foretrekker innendørsmiljøer som hundekenneler, møbler og mellomrom mellom vegger.

En flått vil vente på en vert ved å sette seg på tuppen av gresstrå, busker eller andre lavtliggende flater. Faktorer som kroppsvarme og pust varsler flått om tilstedeværelsen av dyr og mennesker. Når en potensiell vert børster seg mot området der flåtten venter, klatrer den videre og gjør seg hjemme.

Det er viktig å merke seg at noen skapninger, som den hvitfotede åkermusen, er kjent for å bære flått. Denne musearten er fantastiske klatrere og svømmere, noe som kan være ganske problematisk for eiendomseiere.

Hvitfotmus, som mange andre musearter, spiller en nøkkelrolle i overføringen av borreliose. Når en flått blir infisert med viruset, kan den overføres til mennesker og dyr gjennom et flåttbitt.

Og takket være et plagsomt dyreliv kan flåtten reise mye raskere enn på egen hånd og kan enkelt nå sin nye vert.

Kryss av for livssyklus

Flåttens livssyklus kan vare to til tre år, avhengig av art. De fleste flåttarter har fire livsstadier: egg, seksbenet larve, åttebent nymfe, voksen.

For at flåtten skal gå videre fra stadium til stadium, må den livnære seg på en vert, som kan omfatte pattedyr, fugler, amfibier og krypdyr. Noen arter, inkludert den brune hundeflåtten, foretrekker å spise på samme type vert i hvert stadium av livssyklusen. Andre, inkludert hjorteflått, velger forskjellige typer verter i forskjellige livssyklusstadier.

Egg legges i tusenvis i lune områder med løv og børste på bakken. Når eggene klekkes, lever de seksbente larvene på små verter som fugler og mus. Larver har en tendens til å holde seg lavt til bakken hvor det er mye skygge og fuktighet for å gi ly og fuktighet.

Etter hvert som flåtten vokser til nymfer og til slutt blir voksne, begynner de å lete etter større verter å spise på. Etter at flåtten har blitt mett av vertens blod, vil de løsne fra vertene og returnere til habitatene sine til de trenger en ny fôring.

Denne syklusen fortsetter for resten av flåttens livssyklus.

Slik holder du flått unna hjemmet ditt

Flått er mer enn bare en plage – de er en trussel og utgjør en reell trussel for mennesker. CDC anslår at mer enn 475 000 amerikanere blir diagnostisert med borreliose hvert år, og flåttbårne sykdommer fortsetter å spre seg.

Flått kan bære parasitter, bakterier og virus som overføres til de som er bitt, som mennesker, dyr, til og med husdyr.

Beskytt deg selv mot å bære flått hjem

Mens du er utendørs, er det en sjanse for at du kan ende opp med et flåttbitt. Det økende antallet flåttbårne sykdommer understreker behovet for forebygging og beskyttelse. Mens du nyter utendørs, beskytt mennesker og kjæledyr med disse tipsene:

 • Dekk til med klær som dekker armer og ben. Stikk buksene inn i sokkene, og minimer deretter åpninger og mellomrom mellom klær og hud.
 • Bruk lyse klær som bidrar til å gjøre flåtten mer synlig.
 • Bruk insektmidler som inneholder DEET, picaridin eller et frastøtende middel som inneholder minst 30 % olje av sitroneukalyptus.
 • Gå i sentrum av stier og stier, hold deg unna kratt, busker og høyt gress hvor flått kan vente på sine neste ofre.
 • Sjekk klær, hud og hår på mennesker og kjæledyr for å oppdage flått før de har en sjanse til å bite og overføre sykdommer.

Beskytt ditt uterom

Å ha en dypere forståelse av hvor flåtten bor, kan hjelpe deg med å administrere en eiendom bedre. Gjør uterom mindre gjestfrie for flått med disse tipsene:

 • Fjern døde løv og rusk.
 • Klipp plenen regelmessig og fjern børsten fra kantene på bygninger og plenen.
 • Stable ved på et tørt område for å hindre flåttbærende gnagere fra å flytte inn.
 • Installer gjerder for å holde dyrelivet, som hjort, ute av hagen.
 • Hold alt utendørslivsutstyr, lekeplassutstyr, terrasser og dekk unna kantene av hagen og tredekket.

Selv etter å ha tatt forholdsregler, vil du fortsatt trenge profesjonell hjelp for å håndtere et flåttangrep.

Pest Control har et enestående program for organisk flått- og myggkontroll designet for å inspisere, behandle og besøke eiendommene på nytt månedlig i flåttsesongen. Vår prioritet for kunder er å bli kvitt flått og holde dem borte fra hjem, bedrifter, mennesker og kjæledyr.

Dette bidrar til å skape en avslappende atmosfære slik at utendørs oppholdsrom kan nytes.

Kontakt oss i dag for å lære mer om flåttkontroll eller for å avtale en gratis befaring.

Om forfatteren

Joe Dingwall

Joe Dingwall er presidenten for Pest Control, en familieeid virksomhet som har levert kvalitetsskadedyrbekjempelsesløsninger til eiendommer over hele nordøst siden 1987. Med nesten et tiårs erfaring i skadedyrbekjempelsesindustrien, er Joe en ekspert på å levere effektive løsninger for håndtering av skadedyr og plagsomme dyreliv for hjem og bedrifter.Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

2 + 11 =

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...