Table Of Contents

Add a header to begin generating the table of contents

Her er 10 ting vi elsker med kakerlakker

Kakerlakker har blitt datert som det eldste levende huledyret. To nye arter av kakerlakker som dateres tilbake til 99 millioner år siden ble funnet i Myanmars hule i fjor. Kakerlakker kan leve hvor som helst og er spenstige, noe som ikke er en overdrivelse.

Dette er de ti tingene vi elsker med kakerlakker.

#1 I 7 dager kan en hodeløs kakerlakk leve.
Kakerlakker er i stand til å sirkulere blod fritt uten å måtte stole på årer og arterier. Kakerlakker har også hull i kroppen (spirakler). Det viktigste er at kakerlakker ikke er avhengige av hjernen deres; deres nervevev kontrollerer kroppsfunksjonene deres. Alle disse faktorene gjør at kakerlakker kan leve selv når hodet er borte. I hvert fall til kakerlakken dør av dehydrering.

#2 Kakerlakker kan holde på pusten i så lenge som 40 minutter
Kakerlakker mangler lunger. Hullene i kroppen som lar dem holde luften er lukket, og skaper en lufttett forsegling. Basert på deres miljøforhold kan en kakerlakk holde pusten i 30 – 40 minutter.

#3 Kakerlakker er i stand til å overleve under vann
Kakerlakkers spirakler lar dem holde vann i kroppen ved å forhindre at den blir gjennomvåt. Fordi den mangler riktige instinkter for å bevege seg i vann, selv om en kakerlakk til slutt vil bobbe til overflaten, kan den faktisk ikke svømme seg ut. En kakerlakk vil ende opp med å svømme i vannet og deretter padle i det.

#4 Kakerlakker har ikke mange problemer
Spensten til kakerlakker er så stor at den har blitt overdrevet. Grå er enheter som måler stråling. Kakerlakker tåler opptil 900 Grays, mens mennesker bare kan ta 3-6 Grays. Imidlertid er det tøffere insekter enn dem – fruktfluer overlever doser på 1600 grå, mens noen maurarter kan håndtere opptil 2250 grå. Selv om kakerlakker er i stand til å motstå høye strålingsnivåer, tåler de ikke varmen fra en atomeksplosjon.

#5 Kakerlakker kan ikke fly
GODE NYHETER! Ikke alle kakerlakker kan fly. Faktisk, selv for de som gjør det, glir de faktisk bare gjennom luften. Årsaken er at kakerlakker har en stor kropp og vinger som ikke er laget for å fly. Mellom de to vanligste kakerlakkene i Singapore kan de mindre tyske kakerlakkene ikke fly i det hele tatt. De større amerikanske kakerlakkene kan ‘fly’, men mest på lave nivåer.

#6 Kakerlakkene sover mye
Kakerlakker bruker 75 % av dagen på hvile. Kakerlakker sover ikke som pattedyr. De har inaktivitetsperioder der de ikke beveger seg rundt og samhandler med omgivelsene. De må hvile for å unngå fare og holde sansene åpne for nødstilfeller. Det er derfor hvis du ser en kakerlakk om dagen, er det et stort rødt flagg at det er et alvorlig kakerlakkangrep i nærheten!

#7 Kakerlakker beveger seg raskt
Hvor fort løper de? Kakerlakker kan løpe 1,5 meter per sekund. Dette betyr at de kan dekke omtrent 50 ganger lengden på kroppen hvert sekund. For å gi deg en bedre idé, er det det samme som et menneske som løper 322 km/t! Du kan se at hjernen din ikke spiller noen puss når du tror kakerlakker suser med lyshastigheter.

#8 Kakerlakkene elsker øl
Forskere har vist at kakerlakker elsker visse matvarer. De kan fanges med matfeller og sette opp eksperimenter for å finne ut hvilken mat som er mest tiltalende for dem. Brødvåt øl var i stand til å fange mer enn fem ganger så mange kakerlakker. Andre studier har vist at kakerlakker elsker øls sukker og humle.

#9 Kakerlakker passer inn i små rom
Har du noen gang lurt på hvor kakerlakker kommer fra når du ikke finner noen åpninger eller hull rundt? Det er fordi disse fantastiske skapningene kan passe inn i rom så små som en fjerdedel av kroppsstørrelsen deres! Kakerlakker har evnen til midlertidig å kollapse eksoskelettene på samme måte som gnagere.

#10 Kakerlakker: Vakre og varierte skapningerKakerlakkarter

I hele verden er det omtrent 4500 arter. Bare 30 anses å være skadedyr. Fordi de invaderer hjem og arbeidsplasser, har den amerikanske og tyske arten av kakerlakker svekket bildet av kakerlakken. Kakerlakker finnes i naturen og er vakre og fargerike skapninger.

Scroll to Top