Flygemaur – tips og hva du kan gjøre

Hva er flygende maur?

Flyvemaur er rett og slett maur med vinger (alater) som er kjønnsmodne og som nå er klare til å fly ut i verden for å starte nye maurkolonier andre steder. Det er IKKE en egen art. Hvis det er små maur med vinger, er det mest sannsynlig svart jordmaur (sukkermaur), og er de store er de sannsynligvis stokkmaur.

Oppdager du maur innendørs midt på vinteren, er det stor sannsynlighet for at dette er maur som har tatt bolig i boligen din og ødelegger bygningen din. Disse maurene må bekjempes.

Hvorfor svermer flyvemaur?

Når en maur vokser vinger, uansett om det er en sukkermaur eller en pinnemaur, er det et tegn på at insektet er reproduktivt. Dette betyr at det enten er en maurdronning eller en hann som har evnen til å befrukte dronninger. Dette er de eneste maurene i en koloni som har evnen til å formere seg, og svermingen skjer når de er klare for dette. Maurene parer seg, og hannene dør, mens dronningene flyr for å finne et sted å starte en maurkoloni. Når hun lander på et passende sted, slipper hun vingene og begynner letingen etter det nye stedet.

Flygende maur inne i huset

Hvis du ser noen flygende maur inni, er det sannsynligvis bare noen som har forvillet seg inn i et vindu, og sannsynligheten er stor for at den dør før den finner et bra sted å hekke. Men det er tider når du bør se nærmere på hva som skjer:

Oppgave 1: Mange maur med vinger inni?

Hvis du oppdager mindre enn 50 flygende maur inne, er det mest sannsynlig at de kom utenfra, gjennom et åpent vindu eller dør. Men hvis du oppdager at det er hundrevis av dem, prøv å legge merke til hvor de kommer fra. Hvis de kommer fra en sprekk eller åpning inne i huset, merk stedet, la flymaurene bli ferdige, og så bør du behandle hjemmet ditt mot maur. Vi kommer mer tilbake til det nedenfor.

oppgave 2: Maur med vinger om vinteren

Men hvis du oppdager en maur med vinger innendørs om vinteren, bør du vite at dette kan være et tegn på at du har maur i huset, som bør bekjempes.

Det er svært sjelden at maur svermer om vinteren, men de gjør det i varme områder av infiserte bygninger. For eksempel på badet, hvor du er fornøyd med varme og gjerne gulvvarme. Sverming av maur inni er et av de sikreste tegnene på at det er et potensielt stort maurproblem der.

Hvordan stoppe flygende maur fra å komme inn?

Det enkleste er å lukke åpningene, men det er ikke alltid ønskelig eller mulig. Det du kan gjøre i disse tilfellene er å på utsiden spraye litt permetrin insektmiddel rundt vinduene (på treverket). Dette vil frastøte maurene slik at de ikke kryper inn gjennom åpningene.

Kontroller sukkermaur

Du kan enkelt bekjempe sukkermaur innendørs selv ved å bruke et egnet insektmiddel mot maur. Det er hovedsakelig to versjoner: kontaktdreper som dreper ved kontakt, og agn som mauren vil spise og til slutt dø av. Begge er effektive. Du kan lese mer om hvordan du blir kvitt sukkermaur her.

Cane maur behandling

Hvis flygemaurene du har oppdaget er veldig store og de svermer innendørs, er det et tegn du må ta på alvor. Du har mest sannsynlig da et pågående stokkmaurproblem, og når de svermer er det et tegn på at kolonien er stor.

Pinnemaur er den typen maur som gjør mest skade på bygninger, og de trives best i lett fuktige områder. det er svært sjelden at de angriper boliger med fersk ved, fordi de trenger fuktighet for å leve godt. Derfor er det første steget ofte å finne ut hvor de har reirene sine. Ofte kan de ha mer enn ett reir, og da må de finnes før du begynner å bekjempe dem.

Du kan bruke anticid som lokkemiddel og kontaktdreper mot stokkmaur. Er det et lite angrep kan man bekjempe det med agn, men er det et stort angrep vil man ofte starte med å klargjøre kontaktdreper for så å åpne opp til reirene og behandle reirene raskt. Du må behandle alle reirene samtidig (!), ellers kan du få problemer med at maurene flykter og gjemmer seg. Da kan maurproblemet vokse over tid.

Det første trinnet i å bekjempe maur er å reparere eller erstatte råttent tre for å fjerne problemområdet og bidra til å forhindre fremtidige angrep.

Det neste trinnet er bruken av et insektmiddel for å kontrollere og drepe maurene.

  • Pulver: Ett alternativ er insektdrepende maurpulver som er formulert for maur og er ment for innendørs husholdningsbruk. Denne kan brukes i området der maurene har reir. Hvis området er vanskelig tilgjengelig, kan det være nødvendig å bore små hull slik at pulver kan blåses inn.
  • Spiste: Et annet alternativ er å bruke agn. Selv om agn virker mye tregere, kan de være enklere og tryggere å bruke. Maurene vil plukke opp agnet og bære det tilbake til kolonien og dronningen for å eliminere hele kolonien. Vi har god erfaring med å bruke produktene som er i maurpakken mot stokkmaur.
  • Spraymiddel: Insektspray vil ha liten effekt på forsøkende maur, fordi sprayen vil drepe bare forsøksmauren. Men hvis maurene bare har fløyet innendørs fra utsiden, kan sprayer gi en midlertidig effekt fra disse sporadiske inntrengerne.

Les mer om hvordan du blir kvitt stokkmaur her.

Vil du ha hjelp til å bekjempe flygende maur og maur innendørs?

Vi samarbeider med dyktige lokale skadedyrfirmaer i store deler av landet, og kan formidle kontakt med dem. Dette er lokale bedrifter drevet av folk som vi vet leverer arbeid av god kvalitet og som oppnår gode resultater. De hjelper både med flyvemaur, andre maur og skadedyr.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

9 + 10 =

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...