Flåttbårne sykdommer øker etter hvert som amerikanere tilbringer mer tid utendørs


National Pest Management Association deler topp flåttarter å være på utkikk etter denne sommeren

FAIRFAX, VA (16. juli 2020) – Med flere amerikanere som forventes å treffe lokale stier og parker midt i COVID-19-pandemien enn i år tidligere, advarer eksperter ved National Pest Management Association (NPMA) banebrytere om å være på vakt mot flått. I følge nyere data publisert av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har tilfeller av flåttbårne sykdommer økt jevnt de siste årene. For å gjøre vondt verre, ligner symptomene på noen flåttbårne sykdommer også de på COVID-19, noe som gjør det avgjørende for friluftsentusiaster å ta riktige forholdsregler for å beskytte mot flåttbitt og de farlige sykdommene som kan oppstå.

“Med en aktiv pandemi som griper kloden, er det enda viktigere å kjenne til tegn og symptomer på borreliose for å sikre at den behandles raskt, siden den har mange lignende symptomer som COVID-19, som muskelsmerter, hodepine og feber. Den største merkbare forskjellen er at borreliose vanligvis også gir røde utslett, sier Jorge Parada, MD, MPH, FACP, FIDSA, FSHEA, medisinsk rådgiver for National Pest Management Association. “Dessverre, en et betydelig mindretall av borreliose-tilfellene har ikke kjennetegnet utslett, noe som øker risikoen for manglende diagnose.I tillegg kan influensalignende symptomer også oppstå i tilfeller av andre farlige og noen ganger dødelige flåttbårne sykdommer som Rocky Mountain-flekkfeber, babesiosis og anaplasmose, så sørg for å overvåke disse symptomene etter å ha tilbrakt tid utendørs og oppsøk lege umiddelbart hvis du tror du har blitt bitt.”

I følge NPMA, her er en oversikt over de vanligste flåttartene som finnes i USA og hva du bør vite om hver enkelt:

  • Lone Star Tick: Funnet i det østlige og sørøstlige USA, har denne flåtten navnet sitt fra den eneste sølvhvite flekken på hunnens rygg. Den angriper mennesker oftere enn noen annen flåttart i disse regionene og er en vektor for mange farlige sykdommer.
  • Blacklegged (hjort) flått: Blacklegged flått er oppkalt etter sine mørke ben og noen ganger referert til som hjorteflått fordi de foretrekker voksne hvithalehjort som vert. Hjorteflått finnes først og fremst i det nordøstlige, midt-Atlantiske, sørøstlige og nordlige USA og er velkjente vektorer av Lyme-sykdom og anaplasmose.
  • Rocky Mountain Wood Tick: Denne flåtten finnes først og fremst i Rocky Mountain-regionen i USA, som Colorado, Idaho og Montana. Den kan overføre Rocky Mountain-flekkfeber, en potensielt dødelig sykdom, og blir grå etter å ha spist en vert.
  • Amerikansk hundeflått: Også kjent som skogflåtten, kan denne flåtten finnes i det meste av USA og identifiseres ved sin brune kropp og hvitgrå markeringer. Den foretrekker å livnære seg på tamhunder, men vil også livnære seg på mennesker og er en vektor av Rocky Mountain-flekkfeber.

Flåttbitt og overføring av flåttbårne sykdommer kan forebygges ved å ta viktige grep for å beskytte deg selv og dine kjære. Bruk lange ermer, bukser, lyse klær og insektmiddel med minst 20 prosent DEET når du drar utendørs. Hold deg i sentrum av stier, vekk fra vegetasjonen der flåtten pleier å leve, og sørg for å sjekke kroppen din for flått når du har kommet hjem, husk at flått kan være ganske liten når den ikke er overfylt. Hvis du oppdager en på kroppen din, fjern den umiddelbart for å redusere sjansen for å bli utsatt for potensiell sykdomsoverføring. Dette gjelder både deg og dine dyrevenner. Hvis du har blitt bitt, vask bittstedet og overvåk for symptomer. Ring helsepersonell umiddelbart hvis du begynner å føle deg syk eller merker at det utvikles utslett.

For mer informasjon om flått og sykdommene de overfører, besøk PestWorld.org.

###

Om Skadedyrforeningen
NPMA, en ideell organisasjon med mer enn 5500 medlemmer, ble opprettet i 1933 for å støtte skadedyrbekjempelsesindustriens forpliktelse til å beskytte folkehelsen, mat og eiendom mot sykdommer og farer ved skadedyr. For mer informasjon, besøk PestWorld.org eller følg @PestWorld på Facebook, Twitter, Pinterest og YouTube.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

14 + 11 =

Effektive tips for å utrydde stokkmaur i hjemmet ditt

Effektive tips for å utrydde stokkmaur i hjemmet ditt

Stokkmaur er en type maur som ofte finnes i skogområder og kan også invadere hjemmet ditt. Disse maurene bygger reir i råtne trestammer og kan forårsake betydelig skade på trekonstruksjoner. De er kjent for å være svært organiserte og har et hierarkisk samfunnssystem...

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus og rotter er små gnagere som ofte finnes i bygninger og boliger. De kan være skadedyr og forårsake problemer som gnaging på ledninger, ødeleggelse av mat og smitte av sykdommer. Det er viktig å håndtere mus og rotter effektivt for å unngå skade og helseproblemer....

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...