Fire vanlige flått i byen

Har du lurt på om det er trygt å la barna løpe rundt i bakgården eller om det er på tide å begynne å bruke verneklær når du tar en tur i skogen?

Etter hvert som historiene om flåttrelaterte sykdommer øker, er det lett å bli skremt. Her er en liste over de fire flåttene du må passe på i byen, og den ærlige sannheten om flåttforebygging.

Blacklegged Tick (ixodes scapularis)

Denne flåtten er en vektor for borreliose, en potensielt alvorlig sykdom som kan forårsake nervesystem og hjerteproblemer i årevis. De er også en kjent bærer av human babesiosis, en febril sykdom som normalt er mild, men som kan være alvorlig for personer med nedsatt immunsystem.

amerikansk hundeflått (dermacentor variabilis)

Denne flåtten er en viktig bærer av Rocky Mountain-flekkfeber, som er mindre vanlig enn borreliose, men potensielt mer alvorlig. De kan også overføre tularemi og forårsake flåttlammelse.

Lone Star Tick (amblyomma americanum)

Denne flåtten er en kjent bærer av Rocky Mountain flekkfeber og tularemi. Det kan også forårsake flåttlammelse hos mennesker og hunder. Selv om det ikke er kjent å være en vektor for Lyme-sykdom, er det noen anekdotiske beretninger om erythema migrans som utvikler seg på festestedet.

Groundhog tick (ixodes cookei)

Denne haken er vertsspesifikk. Den foretrekker jordsvin. Men det kan gå på mennesker.

De gode nyhetene

Nå som du har hørt alle de skumle fakta, her er noen fakta som vil lette frykten din.

  • Det tar 24-48 timer for borreliose å bevege seg fra en flått inn i kroppen din. Det betyr at du har litt tid til å finne den flåtten og få den av før sykdommen overføres.
  • Flått kan gi lammelser, men vanligvis bare hos barn. Hvis du ikke har barn, har du mindre å bekymre deg for.
  • I byen er Lone Star-flått bare kjent for å overføre Rocky Mountain-flekkfeber.
  • Ikke alle flått bærer sykdom.
  • Jordsvinflåtten er en usannsynlig vektor for borreliose og ikke en kjent vektor for noe annet virus som sprer seg til mennesker fra dyr.
  • Hvis du har regelmessige flåttbehandlinger for hagen din fra ekspertene, har du mye mindre sjanse for å bli bitt av en flått.

Er flåttsykdommer dårlige? De kan være. Men som alt farlig, kan du ikke leve i frykt. Sørg for å få rutinemessige flåttbehandlinger for hagen din, legg buksene i sokkene hvis du skal gå i høyt gress, og gjør regelmessige kontroller for flått, spesielt på barna dine. Hvis du tar disse enkle forholdsreglene, kan du redusere sjansen betydelig for at flåttbåren sykdom påvirker familien din.

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

15 + 2 =

Jeg hører lyder av mus i veggen. Hva gjør jeg?

Jeg hører lyder av mus i veggen. Hva gjør jeg?

Vi i Skadedyrproffen svarer på mange spørsmål i løpet av en uke, og noen av disse er nok veldig interessante for våre lesere. Så dermed poster vi noen av dem innimellom. Her er et spørsmål vi fikk fra en kunde i Troms og Finnmark fylke.Spørsmål fra kunde om mus i...