Fant du en hake? Her er hva du skal gjøre!


img-2

Nå som det begynner å bli varmere, kan det hende du, familien din og kjæledyrene dine tilbringer mer tid ute. Enten du går på tur, sykler eller bare slapper av i hagen din, er det alltid en god idé å sjekke både mennesker og kjæledyr for flått før du går inn. Så hva bør du gjøre hvis du har sett en?

Trinn 1: Fjern flåtten fra huden din

Hvis du nettopp har funnet flåtten og den ikke har hatt tid til å bite deg og begynne å suge blodet ditt, fjern den fra kroppen din. Ikke bruk bare hender – bruk hansker, pinsett eller vev for å fjerne den .

Hvis flåtten allerede har festet seg, er det viktig å fjerne den helt. Centers for Disease Control (CDC) har noen tips om hvordan du kan få flått av deg så raskt og trygt som mulig:

 1. Bruk en pinsett med fin spiss for å ta tak i flåtten så nær hudoverflaten som mulig.
 2. Trekk oppover med jevnt, jevnt trykk. Ikke vri eller rykk i flåtten; dette kan føre til at munndelene brytes av og forblir i huden. Hvis dette skjer, fjern munndelene med en pinsett. Hvis du ikke klarer å fjerne munnen lett med en ren pinsett, la den være i fred og la huden gro.
 3. Kast en levende flått ved å senke den i alkohol, legge den i en forseglet pose/beholder, pakke den godt inn i teip eller skylle den ned i toalettet. Knus aldri en flått med fingrene.
 4. Hvis du frykter at du har blitt bitt en flått som bærer på et virus eller en sykdom, kan du sende den til et laboratorium for videre testing.

Klar for beskyttelse av mygg, loppe og flått hjemme? Klikk her eller ring 888-976-8853 nå!

Trinn 2: Rengjør Tick-plasseringen

Rengjør området der flåtten krøp der den bet deg med såpe og vann. Følg opp med å skrubbe området/områdene med jod eller litt rødsprit. Det er viktig å desinfisere området umiddelbart i tilfelle flåtten var en sykdomsbærer.

Trinn 3: Kryss av for Identifikasjon

Noen flått bærer på smittsomme sykdommer. Svartbent, eller hjort, flått kan overføre borreliose. Amerikansk hundeflått kan bære Rocky Mountain Spotted Fever. Og ensomme stjerneflått kan gi mennesker allergi mot rødt kjøtt, bare for å nevne noen.

Bortsett fra å lagre feilen for laboratorietesting, kan du bruk Modern Pest’s Pest Library for å identifisere flått. Bare klikk her.

Trinn 4: Se på området for flåttbitt

Etter å ha renset området ved flåttbittet, se nøye på huden din. Hvis du merker tegn på rødhet, utslett eller hevelse, må du oppsøke lege.

Trinn 5: Besøk en lege hvis det er synlige tegn

Hvis du har utviklet utslett, kan dette være et tegn på en vevsinfeksjon eller til og med borreliose, og legen din vil sannsynligvis gi deg en resept på antibiotika. Legen vil mest sannsynlig trenge følgende informasjon fra deg:

 • Hva dine fysiske symptomer er
 • Hvor lenge siden ble du bitt
 • Hvor du ble bitt (fysisk plassering) – dette er viktig for å se om området er kjent for flåttrelaterte sykdommer som borreliose, eller ikke
 • Hvis du bruker noen sterke medisiner som kan redusere immuniteten din, som kjemoterapi
 • Hvis du har noen medisinske tilstander som gjør deg mer utsatt for sykdommer, for eksempel diabetes

Trinn 6: Ta forholdsregler

Det er viktig å ta sikkerhetstiltak året rundt når været blir varmere og du er i områder der flått lever, for eksempel skogkledde eller gresskledde områder og løvhauger.

 • Bruk lange bukser og lange ermer og stikk buksebeina inn i sokkene.
 • Bruk insektmidler som inneholder DEET, picaridin eller olje av sitroneukalyptus.
 • Behandle klær med permetrin for å drepe flått, men husk at det er skadelig for katter.
 • Dusj alltid og gjør en grundig sjekk av deg selv, barn og kjæledyr når du returnerer innendørs.

Planlegg hjemmepleie-mygg-, loppe- og flåtttjenesten nå! Bare ring 888-976-8853 eller klikk her

Det siste trinnet: Profesjonell flåttkontroll

Moderne Hjemmepleie Mygg, loppe og flått tjenesten beskytter mot alle tre sykdomsspredende vektorskadegjørere. Vi hjelper deg å nyte hagen din mens vi minimerer helserisikoen for familien og kjæledyrene dine. Tjenesten består av seks månedlige tjenester, fra april til september. Anrop 888-976-8853 å planlegge tjeneste.

CDC foreslår at du ikke bruker noen flått-folkemidler. Du vil ikke vente på at flåtten løsner, du vil fjerne den raskt.

 • Ikke mal flåtten med neglelakk, eller dekk den til med vaselin.
 • Ikke stikk en varm fyrstikk eller noen annen varmekilde på den.
 • Hvis du utvikler feber, utslett eller smerter innen flere uker etter å ha blitt bitt, fortell legen din om flåttbittet
 • Du vil tilbringe sommeren med å nyte utendørs, ikke inne med borreliose eller Rocky Mountain-flekkfeber.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

12 + 6 =

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Slik lokker du sukkermaur ut av hjemmet ditt

Sukkermaur er små insekter som ofte finnes i hjemmet. De er kjent for å være tiltrukket av søtsaker og sukkerholdige matvarer. Disse maur kan være en plage i hjemmet, da de kan invadere kjøkkenet og andre områder hvor mat oppbevares. Det er viktig å bli kvitt...

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Effektive metoder for å eliminere små sorte maur

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte blir funnet i norske hjem. Disse maur er små i størrelse og har en svart farge, derav navnet. De er kjent for å være svært utholdende og kan være en plage å ha i huset. Små sorte maur er på jakt etter mat og vann, og de...

Tips og triks for å bli kvitt små sorte maur

Tips og triks for å bli kvitt små sorte maur

Små sorte maur er en vanlig plagsomhet i mange hjem. Disse små insektene kan dukke opp overalt, fra kjøkkenet til baderommet. De er kjent for å være på jakt etter mat og vann, og kan være spesielt irriterende når de finner veien inn i matlageret eller søppelbøtten....